Översvämningsrisken störst i Venjan just nu

27 april 2018

Vattennivåerna kring Mora tycks ha stabiliserats och om det inte blir några stora förändringar i vädret, kommer inte faran för översvämningar i vårflodens spår att öka. Dock bedöms fortfarande Venjansjön som ett stort riskområde.

Områdena kring vattnen i Venjan är ett av de största riskområdena för översvämningar i hela Dalarna. Vattnet kan komma att stiga en bit över normala nivåer enligt den prognos som vattenregleringsföretagen har  lämnat, men hur mycket över är dock svårt att säga i nuläget

- Just nu följer vi utvecklingen extra mycket kring Venjan. Vi har en bra beredskap, men fortfarande är det viktigt att fastighetsägarna själva ser över sin beredskap och gör vad man kan för att undvika översvämningar, säger räddningschef Johan Szymanski i Mora.

- Vi på brandkåren hjälper till vid översvämningar om vi har möjlighet, men i första hand ska vi skydda liv och samhällsviktiga funktioner, tillägger Johan Szymanski.

Översvämningsrisken i Venjan gäller dels själva byn, men också kring stranden efter hela Venjansjön där det ligger många fritidshus.

• Dela på LinkedIn
  • Dela på Google

Sidan uppdaterad den 27 april 2018.

Visste du att...

...IFK Mora fick sin första svenska mästare 1918? Det var Petrus Axelsson som vann skridsko 1 500 meter.