SJ moderniserar tåg för 350 miljoner

6 oktober 2009
Nya InterCityvagnar Visa större bild
Den nyrenoverade vagnarna känns lätt igen på den svarta exteriören.

SJs intercitytåg upprustas och förbättras för 350 miljoner kronor. Totalt får de 160 vagnarna 6500 nya stolar, bättre belysning och eluttag. Varje vagn målas svart exteriört och får ny ljus väggpanel invändigt.

– Det här är ett led i vår stora servicesatsning inför konkurrensutsättningen av svensk järnväg. Vi satsar på nya snabbtåg nästa år, men vi tror att det även i framtiden finns en efterfrågan på billigare och bekväma tåg, säger Jan Olson, direktör för SJs affärsutveckling.

Genomgripande renovering

Två vagnar i veckan levereras nu från verkstaden i Malmö fram till hösten 2010 då alla de nyrenoverade personvagnarna skall vara satta i trafik. Upprustningen innebär ett tillskott på närmare 1 450 nya sittplatser i SJs tågflotta.

– Resandet med tåg har hittills i år ökat trots lågkonjunktur och nu stärker vi vårt serviceutbud ytterligare till alla svenska tågresenärer. Vi står starkt rustade inför den kommande avregleringen, säger Jan Olson.

InterCityvagnarna från 1980-talet görs om totalt. Hela inredningen i personvagnarna byts ut och ventilationssystemen förbättras. Vagnarna får nya stolar, nya mattor, energieffektivare och bättre spotbelysning samt eluttag. De flesta vagnarna får ny toalettinredning och vissa vagnar även ny väggpanel.

– När vi testat de första vagnarna har resenärerna trott att de gått fel och kommit in i förstaklassvagnar, säger Jan Olson.

När kommer de första vagnarna till Mora?

Exteriört blir vagnarna klassiskt svartlackerade och fönstren förses med solfilm för att göra det svalare ombord. De vagnar som utrustas med nya stolar får dessutom sittplatsnumrering i punktskrift för att underlätta för synskadade. Målet är att SJ om ett år ska samla de nyrenoverade svarta vagnarna till kompletta tågsätt.

– Vi renodlar vår fordonsflotta så att vi lättare kan anpassa oss till exempelvis trafiktoppar, säger Jan Olson.

De nyrenoverade vagnarna ska kunna användas i högtrafik främst på långa linjer med stor andel fritidsresenärer. Det innebär bland annat Stockholm-Malmö, Stockholm-Göteborg, Stockholm-Jämtland och Stockholm-Oslo. Vagnarna ska även kunna komplettera X 2000 vid veckoslut och under vardagar.

Nya Intercityvagnar Visa större bild
Helt ny inredning md bland annat bättre belysning och ventilation.
 

Källa: SJ

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 6 oktober 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... namnet Mora förekommer i skrift första gången 1325?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213