Siljansfors skogsmuseum får årets miljöpris

12 november 2009
I utställningshallen
Gösta Frost beundrar en gammal timmerkälke. I dagsljusets sken sedan takkplåtar bytts mot genomskinlig plast.

- Jättekul, verkligen trevligt, säger stiftelsens ordförande Gösta Frost. Som inte saknar idéer om hur prissumman skulle kunna användas.

Därför gick priset till Siljansfors

"Stiftelsen Siljansfors skogsmuseum får 2009 års miljöpris för att de i offentlig kulturmiljö visat att energieffektivisering är hållbart miljöarbete.

Därutöver arbetar skogsmuseet aktivt för att väcka nyfikenhet och intresse för naturmiljö hos nuvarande och kommande generationer."

Så lyder motiveringen från miljö- och hälsoskyddsnämnden som står bakom priset. Utdelningen sker vid kommunfullmäktiges sammanträde den 14 december.

En välförtjänt pristagare

- Prissumman är 10 000 kronor och vi annonserar varje höst för att få in nomineringar, berättar Gunnar Nilsson, miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande. Det brukar inte komma in så många, den här gången fick vi bara en nominering. Men eftersom vi i nämnden tyckte att det var ett bra förslag så blev det också vårt beslut. Ett par gånger har det faktiskt hänt att vi inte delat ut något pris på grund av att vi inte haft tillräckligt bra förslag.

Ett flottningsmuseum kan bli nästa steg

För skogsmuseet kom utmärkelsen som en prima överraskning och därför har man ännu inte bestämt vad pengarna ska användas till.

- Vi ska ta oss en funderare på det, säger Gösta Frost. I början av nästa år har vi styrelsemöte och då blir det här en naturlig punkt på dagordningen. Ett möjligt användningsområde skulle kunna vara konferenslokalen Milan där det finns en del att göra på energisidan. Ett större projekt är det eventuella övertagandet av flottningsmuseet i Gysinge. Här är vi en av flera intressenter, men eftersom ägaren Nordiska Museet vill hålla ihop samlingen är det inte många som har tillräcklig plats för att rymma den. Vi har möjlighet att bygga en ny hall på vårt område och ta över allt, men då måste vi först ragga ihop pengarna till bygget.

Ett skogsmuseum bör givetvis ta miljöfrågorna på största allvar och det sker också ute i Siljansfors. I fjol installerades en pelletskamin i serveringen och i våras byttes en del av takplåtarna i utställningshallen.

- I stället satte vi in skivor av genomskinlig plast och det gör att vi nu slipper tända lyset under den ljusa årstiden. På så sätt håller vi elkostnaderna nere och dessutom har vi fått ett behagligt dagsljus i lokalerna.

 

Sven-Erik Nilsson 

 

 

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 12 november 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Sveriges äldsta timmerbyggnad finns i Mora? Stockarna på gavlarna har daterats till vårvintern 1237.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213