Utmelandsskolan avslutade Energiutmaningen

23 april 2012
Utmelandsskolan
Elever från klass 1 redovisar det man lärt sig om transporter.

Sex dalaskolor har deltagit

Det var klasserna F-3 som på sin avslutningsdag gav skolkamrater, lärare och föräldrar goda råd om hur man lever energisnålt och nyttigt.

Projektet har löpt under läsåret och som en av sex uttagna skolor i Dalarna har eleverna fått lära sig mycket om energi, klimat, transporter, jordens resurser, kost och hälsa. Alla de 145 eleverna i klasserna F-6 har deltagit, men årskurserna 4-6 hade sin avslutning tidigare på Högskolan Dalarna, där man deltog tillsammans med de fem andra skolorna från länet. 

Sketcher illustrerade....

Just den här dagen var det alltså de yngre årgångarna som presenterade det man lärt sig under det gångna året. Särskolan tipsade om hur man spar energi; genom att använda vattenkokare, stänga av datorn helt, köpa leksaker på loppis, Stänga av duschen under intvålningen, gå eller cykla istället för att ta bilen och så "panta mera". Det sistnämnda tipset illustrerades i en liten sketch, där musikläraren Johnny Jönsson spelade den välkända melodin från reklamfilmen medan eleverna sjöng. Och pantade för fullt i en svart sopsäck.

Utmelandsskolan
Här är det tredjeklassare som illustrerar
ämnet "Mat och hälsa".

Förskoleklasserna hade ägnat sig åt ämnet "Konsumtion och resurser". Med hjälp av läraren vid whiteboardtavlan visade man i två spalter det man behöver handla och sådant som man önskar handla. Med undermeningen att viss konsumtion kan man faktiskt avstå ifrån utan större problem. 

På årskurs 1 hade lotten fallit på "Transporter" och deras credo var åka kollektivt när det är praktiskt möjligt. Eller cykla, ett sätt att förflytta sig som är både miljövänligt och ger nyttig motion.

..... liksom filmer

När andraklassarna tog scenen i besittning spelades ett antal animerade kortfilmer upp med den gemensamma nämnaren "Energieffektivisering". I dem visades hur man kan spara i köket, klassrummet, badrummet och huset i stort. Exemplet vattenkokare nämndes, liksom fördelen med att släcka lampor när man lämnar ett rum och att rent allmänt byta till lågenergilampor. Stänga av duschen när man tvålar in sig föreslogs även här, dessutom menade man att värmen oftast kan sänkas i huset och att man istället kan ta på sig en tröja för att slippa frysa.

Utmelandsskolan
En unik uppfinning är tramp-tv.
 

Sist i raden var årskurs 3 som med ett antal sketcher åskådliggjorde bland annat vådan av att äta onyttig mat och fördelarna med att äta nyttigt.

- Vi äter 70 ton mat under ett liv, fick åskådarna veta. På jorden finns ungefär sju miljarder människor men det finns mat för 14 miljarder. Ändå svälter en miljard.

Efter underhållningen fanns det möjlighet att besöka klassrummen där man visade upp allehanda finurliga uppfinningar. En ny typ av dörrstängare och en trampdriven TV var exempel på sådant som utan tvekan skulle minska energiförbrukningen. Hur TV-bildens kvalitet skulle te sig var dock ännu inte helt klarlagt och fortsatt utvecklingsarbete kommer därför att krävas.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 20 april 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... 16 personer dömdes till döden i Mora vid häxprocessen 1669?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213