Ny samverkan mellan skola och Moraföretagen underlättar rekryteringen

25 maj 2018

Ungdomar vid CNC-maskineri Visa större bild
Foto: Stefan Rämgård/DT

Ett helt nytt sätt för näringslivet och skolan att samarbeta tar nu form. Det kallas Morakontraktet och går ut på att elever ska utveckla kontakter med företag i Mora för att se vilka möjligheter det finns att bo kvar och arbeta i Mora.

Idag har många arbetsgivare i Mora problem med att kunna rekrytera kompetent arbetskraft. Idag uppger nära 40 procent av de privata företagen att de har rekryteringsproblem, vilket på sikt hämmar utvecklingen i Mora. Morakontraktet innebär att kontaktytor skapas mellan skolan och näringslivet i Mora.

Syftet är att öka elevernas kunskap om företagen och ge en rättvis bild av fördelarna med att arbeta kvar i Mora. Målet är att påverka den långsiktiga kompetensförsörjningen positivt. Företag i Mora kommer att samverka med skolchefer, rektorer och studie- och yrkesvägledare, näringslivsutvecklare och Arbetsförmedlingen. Modellen har under flera år används i Leksand med gott resultat. Nu ska den alltså också prövas i Mora kommun.

Just nu rekryteras en projektledare som ska forma och leda arbetet med Morakontraktet. Sök tjänsten här!

• Dela på LinkedIn
  • Dela på Google

Sidan uppdaterad den 25 maj 2018.

• Stefan Sjöberg Näringslivsutvecklare
    Utvecklingsenheten
    Mora kommun
    792 80 Mora

Visste du att....

... flottningen i Österdalälven upphörde 1970?