Folköl och tobak

Tobak och Folkölsförsäljning

Mora Kommun arbetar för att ungdomar inte skall ha möjlighet att köpa folköl och tobak innan dem fyllt 18 år. Vår erfarenhet säger oss att vi kan förebygga många ungdomsproblem genom att minimera försäljning av cigaretter och folköl till minderåriga.
Cigaretter är en starkt beroendeframkallande drog som vid längre bruk kan ge upphov till allvarliga hälsoproblem. Ju tidigare en person börjar nyttja tobak desto större är risken för att utveckla tobaksrelaterade sjukdomar så som, luftrörskatarr och olika former av cancer. Vi vet även att av de ungdomar som använder narkotika är de allra flesta rökare.

Många ungdomar under 18 år berusar sig för första gången på folköl som de inhandlat i livsmedelsbutiker. Det finns ca 4cl 40 % -ig alkohol i en burk folköl, vilket gör det lätt att bli alkoholpåverkad av denna dryck. Riskerna vid berusning är större bland minderåriga än bland vuxna, det händer fler olyckor och det ökar också risken för ett alkoholberoende.

Vad säger lagen?

Regler för tobaksförsäljning
Regler för folkölsförsäljning

Egenkontroll

Lagen säger att alla handlare som bedriver folkölsförsäljning ska ha ett egenkontrollsprogram för att minska risken att folköl säljs till minderåriga, i langningssyfte eller till berusade personer. Om handlaren inte har ett egenkontrollsprogram kan detta leda till åtgärd i form av varning eller försäljningsförbud.

 

Tillsynsavgifter

Kommunfullmäktige i Mora Kommun har 2017-11-13 fastställt tillsynsavgift enligt nedan:

Tillsynsavgifter 2018

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 16 december 2015.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... 16 personer dömdes till döden i Mora vid häxprocessen 1669?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213