Konsumentvägledning
Konsumentvägledaren ger dig information om dina rättigheter och skyldigheter som konsument samt vägledning vid reklamationer. Du får även information inför köp av varor och tjänster t.e.x. bil, hus, vitvaror och telefontjänster samt veta vad man bör tänka på när man anlitar hantverkare m.m.
Christina Bröms är konsumentvägledare i Mora, Orsa och Rättvik och finns i Kulturhuset, Mora, på övre plan. Hiss finns.
VARNING: Konsumentvägledaren varnar för teleoperatören 4one Group AB!
Har du en passiv jord- eller skogsfastighet så bör du se upp för telefonförsäljare från 4one Group AB. Trots att du i lagens mening räknas som konsument med ångerrätt hamnar du i företagsavtal på 36 månader utan ångerrätt. De vilseleder, bryter mot lagar och regler. Och ljuger ofta om din nuvarande operatör. När du vill bryta avtalet får du beskedet att du är företagare utan ångerrätt.
Konsumenterna skyddas av många lagar!
Du vet väl att det finns lagar som skyddar dig som konsument? De två viktigaste lagarna är konsumentköplagen och konsumenttjänstlagen. Konsument är du när du som privatperson handlar en vara eller tjänst av ett företag.
Konsumentköplagen
Konsumentköplagen innehåller exempelvis information om dina rättigheter om en vara slutar fungera, avbeställning och försening av leverans. Spara kvittot eftersom du har reklamationsrätt och kan klaga på en vara som gått sönder i tre år efter köpet.
Se konsumentverkets information om konsumentköplagen!
Konsumenttjänstlagen
Konsumenttjänstlagen gäller till exempel när du anlitar en bilverkstad eller en hantverkare. Du kan klaga på tjänsten i tre år om det inte gäller arbete på mark, byggnad eller anläggning på mark, i vatten eller andra fasta saker. I så fall har du tio års reklamationsrätt. Ett fast pris gäller men om näringsidkaren har gett dig ett ungefärligt pris/cirkapris får priset höjas med högst 15 procent
Se konsumentverkets information konsumenttjänstlagen!
Öppet köp, bytesrätt och garanti
Öppet köp och bytesrätt är frivilligt för butiksinnehavaren att erbjuda, liksom garantier. Öppet köp innebär att du kan lämna tillbaka en oanvänd vara inom en viss tid och få pengarna tillbaka. Vid bytesrätt kan du byta till en annan vara under förutsättning att du inte använt den. Om du har en garanti ansvarar säljaren för att varan fungerar under en bestämd tid. Fråga i butiken vad som gäller.
Glöm inte att spara kvittot!
Information på konsumentverkets hemsida
Lagar kring konsumentens rättigheter
Lättläst konsumentinformation
Konsumentinformation på andra språk
Konsumentinformation på teckenspråk
Klagoguide
Konsumentverket har gjort en Klagoguide som är en hjälp när du vill klaga på en vara eller tjänst
Klagoguiden
Förköpsvägledning
Innan du köper en vara eller tjänst kan du jämföra marknaden och kontrollera företaget. Du kan till exempel göra en undersökning på internet eller ringa ARN (allmänna reklamationsnämnden), Skatteverket, Bolagsverket och begära referenser på tidigare arbeten.
Råd & Rön
Konsumenternas.se Rådgivningsbyråer inom bank, el, försäkring, tv, telefoni, och bredband
Energimyndighetens tester av uppvärmning, hemelektronik och hushållsapparater
Energimarknadsinspektionen: Elpriskollen
Privatekonomi
Tidningen ”Koll på pengarna” på svenska och andra språk
Konsumentverkets information om privatekonomi
Lån, kontokort eller andra bankfrågor?
Konsumenternas bank- och finansbyrå ger dig kostnadsfri och opartisk rådgivning om till exempel betalningar vid e-handel. Låna, spara och vad gäller värdepapper.
Konsumenternas Bank- och Finansbyrå
Svenska bankföreningens information om banksäkerhet
Finansinspektionens information om investeringsbedrägerier
Vilka försäkringar kan jag behöva?
Konsumenternas försäkringsbyrå ger kostnadsfri och opartisk rådgivning om försäkringar. Det kan gälla försäkringar om hem och bostadsrätter, resa, fordon, barn- och personförsäkring. Läs mer på Konsumenternas försäkringsbyrå
Bra länkar
Konsumenttester
Lagar och regler
Kommentera sidan