Arbetsmiljöverkets inspektion hos äldreomsorgen

24 januari 2018

Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag att genomföra tillsyn av arbetsmiljön inom äldreomsorgen i Sverige och kommer under 2017-2019 att inspektera både kommuner och privata omsorgsföretag.

Under november 2017 genomfördes fyra inspektioner på av Arbetsmiljöverket utvalda enheter i Mora kommun, tre hemtjänstgrupper och ett demensboende.

Inspektionernas syfte är att se hur kommunen förebygger risker för ohälsa och olycksfall inom ramen för sitt systematiska arbetsmiljöarbete.

Vid ett möte i december fick socialförvaltningen återkoppling från Arbetsmiljöverket där man synliggjorde de arbetsmiljöförhållanden som framkommit och man redovisade arbetsmiljöbrister som behöver åtgärdas.

-  Bristerna som hittades ger oss bra verktyg att arbetar vidare för att personalen skall få en bra arbetsmiljö , säger Sofie Kalrot, tf avdelningschef.

Exempel på brister är enhetschefernas arbetsbelastning som behövs ses över samt kompetensutveckling hos undersköterskor och vårdbiträden.

- Ett annat problem som upptäcktes var brister i personalutrymmen på Strömsgården, säger Kerstin Sandgren, tf avdelningschef.

Den 10 april återkommer Arbetsmiljöverket för att få en redovisning och beskrivning vilka åtgärder som gjorts eller som planeras.

Avdelningschefer äldreomsorgen

Kerstin Sandgren och Sofie Kalrot går igenom Arbetsmiljöverkets rapport från inspektionerna.

• Dela på LinkedIn
  • Dela på Google

Sidan uppdaterad den 23 januari 2018.

Visste du att...

...IFK Mora fick sin första svenska mästare 1918? Det var Petrus Axelsson som vann skridsko 1 500 meter.