En plats för aktiviteter och social samvaro

1 juni 2010
Boule inomhus
Boule kan man också spela inomhus. Som här i samlingssalen på Saxnäs.

- När jag kom hit för fyra år sedan slogs jag av hur tråkigt många hade på sina rum, berättar enhetschefen Ewa Gustafsson. Därför tyckte jag att vi borde göra något för att ge de gamla lite stimulans i vardagen. Men det var först i februari i fjol som vi kunde starta Träffpunkten.

Både billigt och omtyckt

Den finns på Saxnäs och är avsedd för boende i de tre närliggande "uddarna"; Björkudden, Talludden och Stenudden. De två förstnämnda chefar Ewa Gustafsson över, medan Stenudden hör till enhetschef Camilla Hållnissas ansvarsområde. Lokalerna där Träffpunkten ligger tillhörde tidigare landstinget och det är den gamla personalmatsalen som har kommit till användning. Den kunde byggas om till en ringa kostnad och inte heller i övrigt har verksamheten blivit någon större belastning för socialnämnden.

- Nej, för personalen som består av två halvtider flyttades över från Spanskgården och Noretgården när dagverksamheten lades ner så det blev ett nollsummespel, förklarar Ewa Gustafsson. Det är egentligen bara ombyggnaden som kostat lite pengar.

Personal Träffpunkten
Enhetscheferna Ewa Gustafsson (t.v) och Camilla Hållnissa flankerar Jeanette Eriksson, en av de två anställda på Träffpunkten.

Varierat program

Tre dagar i veckan, onsdag-fredag mellan 8 och 16, håller Träffpunkten öppet. Sett över året bjuds deltagarna på en mängd olika aktiviteter, ibland också utanför den egna lokalen. Bingo, boule, gymnastik och musik kräver större utrymmen och då kan den betydligt större samlingssalen brukas. I normalfallet räcker dock Träffpunkten väl till, vare sig det gäller högläsning, filmvisning eller att helt enkelt att titta på SVT Play.

- Antalet deltagare varierar beroende på vad som bjuds, säger Camilla Hållnissa. Från 15-30 personer inne i själva Träffpunkten till nästan 100 när det vankas musikunderhållning i samlingssalen. Då kommer också lyssnare från Grindstugan.

Årets olika högtider avspeglas givetvis också på olika sätt. Midsommar, Påsk och Lucia är exempel på anledningar att göra det lite extra festligt. Någon gång har man också anordnat Nobelfest och när hösten kommer kan det också hända att surströmming står på menyn. Omtyckt, åtminstone av konnässörer. Och till sommaren ska färdtjänsten anlitas för en utflykt med alla som kan följa med.

Fikat - en viktig detalj

- I alla aktiviteter deltar man efter förmåga, förklarar Ewa Gustafsson. Många har rörelseproblem och är därför rullstolsburna vilket gör att en del av det som erbjuds kanske inte kan utnyttjas. Men de allra flesta är klara i huvudet och kan ägna sig åt sådant som inte kräver stor rörlighet. 

Allt som sker i Träffpunktens regi har en gemensam nämnare och det är "fika". Vad det betyder för den sociala samvaron kan knappast överskattas. Personalen bakar, när mora.se var där hade man just förfärdigat både chokladrutor och kladdkaka som bara väntade på att bli uppätna.

- Här är det sällan någon som går ner i vikt, avslöjade enhetscheferna.

 

Sven-Erik Nilsson  

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 1 juni 2010.

Sök på webbplatsen

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213