Mora allt närmare en familjecentral

28 augusti 2017

Mora familjecentral innan inflytt

Snart kan renoveringarna komma börja inför öppnandet av kommunens nya familjecentral på Hantverkaregatan. Förslag till avtal för lokalerna har upprättats och kommer att behandlas vid kommunstyrelsens sammanträde den 29 augusti.

Att skapa en gemensam plats i Mora för det mesta som blivande föräldrar och barnfamiljer kan behöva har varit en viktig fråga ända sedan 90-talet. Konceptet bygger på att öppna förskolan, specialpedagoger förskolan, familjebehandlare, samt barnavårds- och mödravårdscentralen delar en central lokal i kommunen.

De främsta fördelarna är att det underlättar samverkan mellan olika familjestödsinriktade verksamheter inom kommun och landsting. Samtidigt förbättras tillgängligheten till de samhällstjänster som blivande föräldrar och barnfamiljer har behov av. 

Utöver att få hjälp och stöd från kommun och landsting, kan besökare till familjecentralen stärka det sociala nätverket runt familjer, då det även fungerar som en gemensam mötesplats. Att utnyttja tjänsterna hos familjecentralen är kostnadsfritt. Följande verksamheter flyttar sina verksamheter till Hantverkargatan när familjecentralen invigs:

 • Mödrahälsovården flyttar från Mora lasarett
 • Barnhälsovården flyttar från Fridhemsplan
 • Öppna förskolan flyttar från Stormyren
 • Centrala elevhälsoenheten flyttar från Morkarlby skolområde
 • Familjebehandlare från socialtjänstens öppenvård

Familjecentralen kommer öppna i skattekontorets gamla lokaler på Hantverkaregatan i centrala Mora. Nu har avtalen för hyra och ansvarsområden mellan Mora kommun och Landstinget Dalarna upprättats.

”Äntligen går vi från ord till handling och skapar en familjecentral i Mora. Nu kommer vardagen att bli lite lättare för Moras barnfamiljer. De får en enklare och mer lättillgänglig service på ett enda ställe,” säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C).

Mora kommun och Landstinget Dalarna använder den 1500 kvadratmeter stora ytan för sina respektive verksamheter, varav kommunens del blir 700 kvadratmeter. Familjecentralen planeras att öppna sent 2017 – tidigt 2018, om avtalen godkänns av kommunstyrelsen i Mora och Landstinget.

Dela med andra
 • Dela på LinkedIn

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 28 augusti 2017.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

 • Anna Hed (C) Kommunalråd, ordförande Kommunstyrelsen
  Mora kommun
  792 80 Mora
  Tel: 0250-266 19
  Växel: 0250-260 00
 • Inga-Lena Spansk Skolchef
  För- och grundskoleförvaltningen
  Tel: 0250-266 39

Visste du att....

... 16 personer dömdes till döden i Mora vid häxprocessen 1669?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213