Mora kommun har fått en ny socialchef

2 november 2017

Vi hälsar Justin Cruseman varmt välkommen som ny socialchef på Mora kommun och säger ett stort tack till avgående socialchef Anna-Lena Hållmats Bergvik.

Justin Cruseman började som socialchef för Mora kommun 1 november, vi ställde några frågor till Justin för att få veta mer om honom.

Varför väljer du att jobba i Mora?
Jag vill jobba i Mora eftersom uppdraget innebär utmaningar och utvecklingsmöjligheter som tilltalar mig. Sedan känns Mora som en bra plats på för att hitta en bra balans mellan arbete och en aktiv och givande fritid. 

Justin Cruseman
Nya socialchefen Justin Cruseman.

Vad har du gjort tidigare i yrkeslivet?
Mina tidigare erfarenheter inkluderar arbete som mentalskötare inom rättspsykiatrin, affärskonsult, kurator och senaste åren som chef inom den sociala och vårdande omsorgssektorn i Härjedalens kommun.

Vad kommer du att tillföra som ny socialchef i Mora?
Förhoppningsvis kan jag tillsammans med kollegorna vara med och utveckla framtiden för socialnämndens ansvarsområden på ett tryggt och långsiktigt sätt. Jag vill bygga på det som redan är gjort och medverka till att skapa hållbara system.

Att vara socialchef i en kommun är en krävande uppgift idag. Vad ser du för stora utmaningar?
Som i många andra kommuner är det dels de kommande pensionsavgångarna, den långsiktiga kompetensutvecklingen och vår allmänna demografi. Vi har en åldrande befolkning och vi måste fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare för att attrahera, behålla och utveckla bra medarbetare.

Du är delägare i ett privat vårdbolag i Västervik och det har varit lite omdiskuterat här. Kan det påverka ditt arbete i Mora?
Mitt delägarskap i ett privat vårdbolag kommer inte att påverka mitt arbete som socialchef i Mora, lika lite som andra investeringar och annat sparande. Vad som är viktigt är att jag inte arbetar med driften eller skötseln av vårdbolaget, utan jag är enbart delägare och styrelsemedlem. Det har anmälts som bisyssla och hanterats på sedvanligt sätt i kommunen. 

Vad gillar du att syssla med på fritiden - vad har du för intressen vid sidan av jobbet?
Jag tycker om friluftsliv främst jakt och hundar. Löpning är också en viktig del av min vardag. Och jag håller på att ta flygcertifikat och tar gärna en tur i luften! Sen får vi ser om det finns möjlighet att kanske lära mig lite längdåkning på sikt. Det hör väl till i Mora…

Hur ser din privata situation ut – kommer din familj att flytta med till Mora?
Jag har flyttat till Mora själv till att börja med. Jag kommer härnäst från Funäsdalen där vi hade långa avstånd till allt och alla. Barnen är något svåra att övertala denna gången. Jag hoppas att några helger i Mora kommer att få de att falla för orten, det gjorde det för mig!

Socialnämndens ordförande Malin Höglund (M) hälsar Justin varmt välkommen till kommunen:

”Vi är glada att ha kunnat knyta Justin Cruseman till oss i Mora kommun. Han var den klart mest kvalificerade när vi rekryterade och jag tror att han kommer ge positiva influenser och bidra med bra idéer när vi går vidare och utvecklar det sociala arbetet i Mora”, säger Malin Höglund (M).

Ett stort tack till Anna-Lena

Avgående socialchefen Anna-Lena Hållmats Bergvik deltog på sitt sista sammanträde med socialnämnden på onsdagen, då hon avtackades av nämnden och dess ordförande Malin Höglund.

Anna-Lena Hållmats Bergvik tackas av
Malin Höglund (M), Anna-Lena Hållmats Bergvik, Bert Persson (C) och Bernt Persson (S).

​​​​​Den 31 oktober slutade Anna-Lena på Mora kommun och nu vill hon trappa ner:

”Jag ska jobba lite i egen regi men framför allt ägna mig mer åt barn och barnbarn”, säger Anna-Lena Hållmats Bergvik.

Vid det sista mötet med socialnämnden tackades hon av dess ordförande Malin Höglund (M)​:

”Anna-Lena har gjort ett enastående arbete för kommunen och hon har betytt mycket för att utveckla det sociala arbetet i Mora. Vi är glada över att få ha haft henne i vår tjänst och jag önskar Anna-Lena varmt lycka till med det som väntar i framtiden”, säger Malin Höglund (M).

Anna-Lena Hållmats Bergvik tillträde som socialchef på våren 2015 och kom då från motsvarande tjänst i Rättvik. Hon har totalt arbetat ett 20-tal år med sociala frågor i olika sammanhang.

”Det jag främst tar med från Mora, är att få ha arbetat med alla fantastiska medarbetare. Det har verkligen varit ett bra lagarbete här. Sedan är ju Mora som plats ett lika fantastiskt ställe att få verka på”, säger Anna-Lena Hållmats Bergvik.

Dela med andra
  • Dela på LinkedIn

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 2 november 2017.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... att Anders Ström 1931 var förste Morabo att vinna Vasaloppet?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213