Valfri hemtjänst möjlig från och med 2019

19 september 2018

Under 2019 kommer du som fått beviljad hemtjänst själv kunna välja det hemtjänstföretag som ska utföra sysslor i hemmet. Du kan välja mellan kommunens hemtjänst eller ett privat företag.

Vad innebär det att välja hemtjänst?

Du har möjligheten att själv välja hemtjänstutförare. Socialnämnden ansvarar för att ge dig information om vilka utförare det finns att välja mellan. Valfriheten gäller under förutsättningen att det finns företag att välja bland som är godkända enligt lagen om valfrihetssystem (LOV).

Måste man välja?

Det är frivilligt att välja. Vill du inte välja sin hemtjänstutförare själv så regleras turordningen enligt det förfrågningsunderlag som socialnämnden beslutar.

Upphandlingunderlag för privata utförare

Socialnämnden beslutade under onsdagens möte att det upphandlingsunderlag som ska gälla för Mora kommuns privata utförare inom hemtjänst ska gälla omvårdnad och service:

• Omvårdnad: personliga insatser som ska tillgodose fysiska, psykiska och sociala behov såsom personlig omvårdnad eller hygien
  • Tillsyn, förflyttningar, avlösning, mathållning och måltidsstöd samt insatser för att den enskilde ska känna trygghet och säkerhet i hemmet.  Kategorin innefattar också avlösning i hemmet vilket innebär tillfälligt övertagande av anhörigs vård och omsorg till berörd individ.
  • Service: Praktisk hjälp och stöd med städning, tvätt, inköp, ärenden, matdistribution.

Hemtjänsteutföraren kan ansöka om att bli godkänd enligt LOV inom båda kategorierna eller var för sig.

äldre par får mat av sköterska

• Dela på Google
  • Dela på LinkedIn

Sidan uppdaterad den 19 september 2018.

Visste du att....

... Vasamonumentet i Mora invigdes 1860, på den plats där Gustav Vasa enligt sägnen gömde sig i en källare undan sin förföljare?