Hårkullorna i Våmhus

Hårkulla Visa större bild

Hårkullornas Förening, skämtsamt kallad "Hårnätet" är en aktiv förening av hårkullor, äldre och yngre kvinnor som kan tillverka smycken och andra prydnader av människohår. Det låter konstigare än vad det är, för sedan tidernas begynnelse har man vetat att hår är det mest beständiga materialet från människan. Därför har man sparat hårlockar för att bevara sina nära och kära i minnet.

Fascination för hår har präglat mytologin och sagovärlden, men inte förrän på 1800-talet blev smycken av hår en modefluga. Det var perukmakarna som då hade kunskapen och när allongeperuken blev omodern skapades dessa sentimentala små konstverk för att ge yrkeskåren en inkomst. Till en början blev hårsmycken, prydda med guld och juveler, populära hos de övre samhällsklasserna.

Varför just Våmhus?

Vi vet inte hur flickorna i Våmhus lärde sig perukmakarnas hemliga hantverk, men redan 1824 for 16 unga Våmhusflickor, "pigor" kallades unga ogifta kvinnor, till Finland på arbetsresa. Redan nästa år for 20 iväg till Finland, Tyskland, Norge eller England. Har det funnits någon sorts samarbete mellan olika hårateljéer? Forskarna har inte vågat påstå att dessa tidiga resor gällde hårarbete, men bara ett decennium senare var det många kvinnor från Våmhus som reste till olika europeiska länder för att tillverka och sälja alster av hår. På den tiden var hårsmycken mycket eftertraktade och välbetalda. Ändå kan man förstå att kullornas verksamhet bidrog till att göra dessa tillgängliga för även mindre bemedlade personer. Hundratals hårkullor från Våmhus har sysslat med konsten periodvis under 1800-talet.

Hårsmycken Visa större bild

När hårsmycken blev omoderna och alla professionella hårarbetare ute i världen slutade med tillverkningen fanns några kvar i bygden och tog emot beställningar. Dessa har lärt ut konsten till dagens hårkullor.

Hårkullornas Förening för traditionen vidare 

1994 bildades Hårnätet och tre år senare ombildades nätverket till Hårkullornas Förening. Vårt mål är att göra historiken kring hantverket i Våmhus mera känd och att bevara och utveckla konsten. Med EU-bidrag har föreningen kunnat trycka information och ordna med visningar och utställningar utöver dem som pågår i vanliga fall. Med bidrag från Kung Gustaf VI Adolfs Fond för Svensk kultur har några medlemmar rest till London i hårkullornas fotspår för att göra en visning på Victoria & Albert Museum och studiebesök. Det var i England som hårkullorna gjorde de bästa affärerna på 1800-talet.

Det finns utställningar av nya och gamla hårarbeten i Våmhus Gammelgård (öppet från midsommardagen till mitten av augusti) och i Myrans Hemslöjd i Våmhus. Förutom de dagliga visningarna på Gammelgården och  Myrans hemslöjd kan man besöka Hårkullornas Afton kl. 18.30 tisdagen den 13 juli på Gammelgården. Då kan man lyssna på föredrag, titta på medan hårkullorna arbetar och ta en fika.


Ännu mer om hårkullorna


Joanna Svensson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 1 mars 2018.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den första byn i Mora socken som blev laga skiftad var Östnor? Det skedde 1935-1944.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213