Nyheter Kultur & fritid

 • Vasaloppsspåren fylls på under veckan

  8 januari 2019

  De närmaste dagarna kommer skidåkningen att vara begränsad i Vasaloppsspåren från Hemus och norrut. Anledningen är att det körs ut snö med hjälp av tunga fordon och pistmaskiner.

 • Gratis wi-fi på Kyrkogatan

  30 november 2018

  Söndagen den 2 december lanseras Mora öppna wi-fi på Kyrkogatan i centrala Mora. Wi-fi nätverket finns tillgängligt för alla besökare som befinner sig på gågatan eller i de närliggande butikerna.

 • Christina Holback utsedd till ny kultur- och fritidschef i Mora

  28 november 2018

  Kommunstyrelsen har utsett Christina Holback till ny chef för den nya kultur- och fritidsförvaltningen i Mora kommun. Christina Holback ska tillträda den 4 mars och kommer närmast från Älvdalens kommun där hon är förvaltningschef för samhällsutveckling.

 • Förlängd ansökningstid för arrangemangsstöd årsbidrag

  7 november 2018

  Kulturnämnden har beslutat att tillfälligt förlänga ansökningstiden för arrangemangsstöd årsbidrag. Ansök om kulturbidraget senast 31 december. Bidraget kan sökas av ideella föreningar som arrangerar offentliga kulturarrangemang.

 • Ett kulturlov för barn och unga

  9 oktober 2018

  Nu är kulturlovsprogrammet här. Höstlovet i Mora är ett kulturlov för barn och unga från 2-20 år. Allt är gratis! Trolleriskola, filmvisningar, halloweenpyssel, LEGO workshop, filmtävling... här finns något för alla.

 • Filmfestival med fri entré - för stora och små

  2 oktober 2018

  15-28 oktober är det BUFF Filmfestival i Mora, Orsa och Älvdalens kommuner. Nu finns programmet! BUFF är en barn- och ungdomsfilmfestival med fri entré till alla filmer, för stora och små.

 • Mora utsett årets elitidrottskommun i Sverige 2018

  1 oktober 2018

  Mora har utsetts till årets elitidrottskommun av tidningen Sport & Affärer som varje år analyserar de bästa idrottskommunerna i Sverige. Mora listas också på plats 19 över bästa idrottskommuner generellt i Sverige - av alla kommuner och bäst i Dalarna.

 • Nu ska biblioteken i Mora nå fler

  28 juni 2018

  Mora bibliotek får 570 000 kronor från Statens kulturråd för att öka tillgängligheten. Hörslinga på kulturhuset och en extra personalresurs ska göra så att biblioteken i Mora når fler.

 • Mora simhall stängt på grund av vattenskada

  14 juni 2018

  Vid ett reparations- och underhållsarbete i Mora simhall upptäcktes en omfattande vattenskada i duschutrymmet. Skadan kräver omedelbara åtgärder som innebär att simhallen behöver stängas på obestämd tid.

 • Kulturpris till kyrkbåtar och Moraband

  4 maj 2018

  Mora kommuns kulturpris 2018 tilldelas Lars Arne Håll och Barbro Wallin. Arne Håll för sitt hantverk och arbete med att hålla seden kring kyrkbåtarna vid liv, och Barbro Wallin för sitt arbete med att bevara traditionen kring morabanden för eftervärlden.

 • Nils Nygårdh dansade sig till kulturstipendiet

  3 maj 2018

  Mora kommuns kulturstipendium 2018 tilldelas dansaren och Morabördige Nils Nygårdh. Nils tilldelas ett stipendium på 10 000 kronor som delas ut under kommunens nationaldagsfirande onsdag 6 juni.

 • Hemusgården stängd den 19 april

  11 april 2018

  Den 19 april är Hemusgården stängd för allmänheten. Orsaken är ett underhållsarbete gällande elförsörjningen.

 • Kulturskolan öppnar sina dörrar på lördag 14 april

  11 april 2018

  Välkommen till kulturskolans dag. Kulturskolan håller öppet hus lördagen den 14 april. Du får information om verksamheterna med olika smakprov och möjlighet att prova på instrument.

 • Novelljakten 2018 har fått sina vinnare

  23 mars 2018

  Det blev en festlig avslutning i Novelljakten på Mora bibliotek under fredagen. Det bjöds på bubbel och godis när juryn högläste noveller och delade ut diplom till vinnarna Anna Hallpers och Hedvig Karlsson.

 • Rosa Huset utökar sina öppettider

  13 mars 2018

  Från och med tisdag den 13 mars utökar Rosa Huset sina öppettider och unga i Mora kan nu återigen besöka den öppna fritidsverksamheten fyra dagar i veckan.

 • Sök Mora kommuns kulturstipendium

  8 mars 2018

  Mora kommun delar årligen ut två kulturstipendium på 10 000 kronor vardera. Ansök om kulturstipendium senast 15 april.

 • Nominera kulturpristagare senast 15 april

  6 mars 2018

  Vem vill du se som årets kulturpristagare? Från och med i år kommer kulturpriset att delas ut under kommunens nationaldagsfirande, därför är också nomineringsperioden flyttad. Nominera senast 15 april.

 • Skidtävling i Hemus i helgen

  18 januari 2018

  På lördag den 20 januari arrangerar IFK Mora skidklubb Moraloppet mellan Oxberg och Mora skidstadion i Hemus. Det kommer att påverka andra som vill åka skidor på sträckan.

 • Mora kommun föreslås bli medfinansiär till Dalapop

  15 januari 2018

  Mora kommun kommer bli medfinansiär till musikprojektet Dalapop i Dalarna, enligt ett förslag till kommunstyrelsen. Dalapop ska fungera som en länk mellan fria musiker och den kommersiella musikbranschen.

 • Skidtävling på Mora Skidstadion

  4 januari 2018

  Morapinglan går av stapeln under helgen 6 - 7 januari i Hemus på Mora skidstadion.

 • Kulturutmärkelser vid kommunfullmäktige

  19 december 2017

  Vid kommunfullmäktiges sammanträde på måndagskvällen den 18 december delades kulturstipendium och kulturpris för 2017 ut. Under mötet överlämnades också fastigheten Målkullan som en gåva till Vasaloppet.

 • Skidspår vid Mora skidstadion

  1 december 2017

  Följande gäller fr.o.m. 2017-12-01 för spårpreparering vid Mora Skidstadion i Hemus

 • Kommunen skänker Målkullan för att hedra Mora-Nisse

  22 november 2017

  Kommunstyrelsen föreslås skänka fastigheten Målkullan som en gåva till Vasaloppet. Målkullan är de tre äldre röda husen mitt emot Vasaloppets hus vid vasaloppsmålet.

 • IFK Moras föreningshus i Hemus invigs på lördag

  8 november 2017

  På lördag är det dags för invigning av IFK Moras nya föreningshus i Hemus. Huset ligger i anslutning till skidstadion och är i första hand avsedd för IFK Moras klubbar. Men också allmänheten kommer att få nytta och glädje av föreningshuset.

 • Novelljakten söker vinnande noveller på temat "familj"

  3 november 2017

  Är du en vinnare? Novelljakten är tillbaka. Temat för Novelljakten 2018 är ”familj” och två vinnare efterlyses. Då 2017 års jury valde att inte utse några vinnare är prispotten denna gång det dubbla.

 • Nygårds Karin Bengtsson och Linnea Swärd är årets kulturstipendiater

  13 oktober 2017

  Mora kommuns kulturstipendier 2017 tilldelas Nygårds Karin Bengtsson och Linnea Swärd. Stipendiet är på 10 000 kr vardera och kan tilldelas personer som visat god kvalitet i sitt litterära, musikaliska eller i annat konstnärligt skapande.

 • Kulturpris till Gösta Frost och Lennart Thorslund

  13 oktober 2017

  Kulturnämnden tilldelar Mora kommuns kulturpris 2017 att delas mellan kulturarvsbärarna Gösta Frost och Lennart Thorslund, för deras betydande ideella arbete för kulturen i Mora.

 • Mora är Sveriges tredje bästa elitidrottskommun

  2 oktober 2017

  Mora klättrar till plats 21 i listan över landets bästa idrottskommuner – och tar hem tredjeplatsen i kategorin bästa elitidrottskommun. Det är tidningen Sport & Affärer som gör rankingen.

 • Filmfestival för stora och små

  25 september 2017

  Efter fjolårets succé med över 4000 besökare är det åter dags för filmfestival i Ovansiljan. 9-20 oktober är det Filmfestival för stora och små med filmer berättade ut barn och ungas perspektiv. Fri entré till alla visningar.

 • My Body My Mind är invigd på kajen i Mora

  27 juli 2017

  Under torsdagen invigdes Ann Nises skulptur My Body My Mind på kajen i Mora. Verket är ett led i kulturförvaltningens pilotsatsning Street Art Mora som sätter barn och unga i fokus i Moras offentliga miljöer.

 • Vilka blir årets kulturstipendiater och kulturpristagare?

  27 juli 2017

  Mora kommun delar varje år ut två kulturstipendium och ett kulturpris. Fram till den 20 september kan du ansöka och nominera. Vilka blir årets pristagare och stipendiater?

 • Kulturnämnden antar ny biblioteksplan

  16 juni 2017

  Kulturnämnden har antagit en ny biblioteksplan för Mora folkbibliotek. Den nya planen gäller 2017-2019. Allmänna mål är att uppfylla bibliotekslagen och arbeta utifrån kulturnämndens uppsatta mål.

 • Kommunen tecknar nya marknadsföringsavtal med Mora IK och KAIS

  16 juni 2017

  Mora kommun har utarbetat förslag till nya marknadsföringsavtal med Mora IK och KAIS Mora. Syftet med avtalen är att tillvarata möjligheterna att marknadsföra Mora och att stärka Moras varumärke som kommun.

 • Upprustningen av ishallen behandlas av kommunstyrelsen

  26 maj 2017

  Mora kommun har tagit fram ett förslag till åtgärdsplan för ishallen. Enligt förslaget ska kommunen investera 6,9 miljoner i förbättringar av hallen, medan klubben Mora IK ska står för 2,5 miljoner.

 • Mousa blev årets låntagare på Mora bibliotek

  25 april 2017

  Varje år i samband med Världsbokdagen firar biblioteken i Mora med att utse Årets låntagare. I år var valet enkelt. Mousa Zaal har snabbt blivit en kändis på biblioteket och firades med fika och diplom.

 • Årets Vårsalong överraskar

  24 april 2017

  Det var publikrekord på invigningen av årets Vårsalong "Möten" på Mora kulturhus i lördags. Många besökare röstade på sin favorit. Samtidigt hade även Sanna Seppänen, förra årets publikfavorit vernissage på sin separatutställning om vår närmiljö.

 • Livslust med lokal mat på årets seniordag

  21 april 2017

  Mora kommun har genomfört den årliga seniordagen för äldre med en rad programpunkter. Årets tema var ”Livslust” med kost, kultur och rörelse. Platsen var Centrumkyrkan i Mora, där kommunalrådet Anna Hed (C) höll i programmet.

 • Mora en av Sveriges bästa friluftskommuner

  13 april 2017

  Mora rankas i toppskiktet av landets bästa friluftskommuner. Mora kommer på plats 25 av de 237 kommuner i Sverige som har ingått i undersökningen.

 • Stort firande av hockeyhjältarna i Mora IK

  4 april 2017

  På måndag kväll firades Mora IK:s hockeyhjältar ordentligt av Mora kommun och allmänheten i Mora. Laget och deras ledare gjorde entré i öppna amerikanska veteranbilar framför gamla kommunalhuset.

 • Behaglig final utan vinnare i Novelljakten 2017

  24 mars 2017

  Fredagsförmiddagen bjöd biblioteksbesökarna på en lite annorlunda Veckans Novell på Mora bibliotek. Det blev bubbel och godis och högläsning av Novelljaktens tre hedersomnämnda noveller, men ingen vinnare.

 • Juryarbetet med Novelljakten 2017 är klart

  17 mars 2017

  Årets jury för Novelljakten har enats om att inte utse någon vinnarnovell. Istället har tre hedersomnämnda noveller utsetts. Jakten fortsätter och enligt juryns förslag utmanas nästa års novelljakt istället med den dubbla prissumman.

 • Månadens skidanläggning finns i Norra Garberg

  19 februari 2017

  En välskött och snösäker pärla. Så beskrivs Norra Garberg skidcenter som har utsetts till månadens skidanläggning av webbplatsen Skidspår.se.

 • Sportlovsprogrammet 2017

  16 februari 2017

  Tyvärr har tryckfelsnisse varit i farten och skrivit fel datum på Skridsko Discot i Smidegravs arena! Rätt datum ska vara FREDAG 3 MARS inget annat!

 • Stort lokalt engagemang kring Vinterfest

  16 februari 2017

  Ikväll, torsdag invigs årets Vinterfest "Forbidden Music" i Sollerö kyrka. Över fyrtio frivilligarbetare från Mora, Orsa och Älvdalen välkomnar konsertbesökarna med värme, ljus och eldar.

 • Post-Sm vid Mora skidstadion

  31 januari 2017

  IFK Mora Skidklubb arrangerar Post-SM på skidor vid Mora skidstadion lördag 4 februari.

 • Har du egna erfarenheter av flottarliv?

  23 januari 2017

  Just nu pågår utställningen ”Kojorna vid bäcken – flottarliv: slit och drömmar i dalaskogarna” på Mora kulturhus. Fotografen och skribenten Peter Kranz har letat längs bäckarna och dokumenterat de sista resterna av flottarkojor.

 • Information Mora skidstadion

  23 januari 2017

  Fina förhållanden råder och nu är det klart med utkörning av konstsnö mellan Mora skidstadion och Eldris, det är uppkört för klassiskt och skate. Vidare mot Hökberg och Gopshus är det uppkört.

 • Mora skidstadion, Hemus

  16 januari 2017

  I morgon, tisdagen den 17 januari, kommer snöutkörningen på Vasaloppsspåret mellan skidstadion och Eldris att återupptas.

 • Nya verksamheter på Kulturskolan Miranda/Rosa Huset

  13 januari 2017

  Kulturskolan Miranda har fått bidrag från Statens Kulturråd och kommer med hjälp av detta bidrag starta upp ny verksamhet i samverkan med Rosa Husets öppna fritid.

 • Gopshusbacken

  10 januari 2017

  På lördag den 14:e januari öppnar vi Gopshusbacken för denna säsong. Varmt välkomna! Mora kommun & IFK Mora Alpina

 • Gopshusbacken

  27 december 2016

  Viktig information angående Gopshusbacken! På grund av rådande väderlek så kommer vi inte att öppna Gopshusbacken för allmänheten den 29:e december, som tidigare är kommunicerat.

 • Mora skidstadion

  9 december 2016

  Tisdagen 13 december börjar det köras ut konstsnö i och runt Mora skidstadion.

 • ”Fullt ös i bylan” gästar Spanskgården

  21 november 2016

  I lördags gästade Brunnsbergsrevyn servicehuset Spanskgården med föreställningen ”Fullt ös i bylan”. Publiken njöt i fulla drag i den fullsatta lokalen.

 • Novelljakten 2017 är igång

  1 november 2016

  Novelljakten 2017 är igång. Mora bibliotek söker två vinnande noveller. Årets tema är "Normal" och sista inlämningsdag är 28 februari.

 • Filmfantasten Britt-Marie Jansson Meyer får kulturpriset

  14 oktober 2016

  Kulturnämnden har tilldelat Britt-Marie Jansson Meyer 2016 års kulturpris, för att hon under flera decennier med ett brinnande engagemang och ett stort och djupt filmintresse har berikat inte minst barn och unga.

 • Årets kulturstipendiater är utsedda

  14 oktober 2016

  Kulturnämnden har under fredagens sammanträde beslutat att tilldela trombonisten Jonas Brodin och designern Johanna Nilsson 2016 års kulturstipendier.

 • BUFF- ung film i världsklass

  22 september 2016

  BUFF Filmfestival kommer till Mora, Orsa & Älvdalen 7-9 september. Program och biljetter finns på våra bibliotek/kulturhus från fredagen den 23 september.

 • Mora Simhall

  11 juli 2016

  Mora Simhall har bytt telefonnummer till 0250-262 40 from 11 juli.

 • Mer kulturstöd delas ut

  30 juni 2016

  Sex nya kulturella projekt har beviljats stöd av kulturnämnden. Fyra av dem äger rum redan i sommar.

 • Dubbelt jubileum vid årets Zornmärkesvecka

  29 juni 2016

  Den 3 juli invigs en vecka fylld av musik, dans och glädje i Mora med omnejd. Välkommen till årets Zornmärkesvecka!

 • Friskvårdssatsning i Mora - hittaut.se

  20 juni 2016

  Hittaut.nu är ett friskvårdsprojekt med karta och modern teknik som nu kommit till Mora. En karta med femtio så kallade checkpoints är utdelade till hushållen i Mora. Kartan finns också som en mobilapp för smartphones som är gratis att ladda ner.

 • Nya avgifter för hyra av kommunens idrottsanläggningar och lokaler

  31 maj 2016

  Avgifterna för föreningar och privatpersoner som hyr kommunens idrottsanläggningar och lokaler har inte uppdaterats på många år. Nu föreslås en förändring av avgifterna.

 • Konferens på tema samverkan mellan kultur och skola

  3 maj 2016

  Under fredagens Skapande skola-konfenrens på Mora parken fick aktörer inom utbildnings- och kulturlivet ta del av ett innehållsrikt och inspirerande program om samverkan mellan kultur och skola. Fokus var på att göra verklighet av idéerna och drömmarna.

 • Stort och spännande utbud av kultur och evenemang i sommar

  27 april 2016

  I sommar bjuds Morabor och besökare på ett stort utbud av spännande kulturevenemang i Mora och omnejd. Kulturnämnden har beslutat att bevilja kulturstöd till flera aktiviteter i sommar.

 • Positiva siffror för kulturen

  26 april 2016

  Fler besök på Mora kulturhus och bibliotek, ökad utlåning av böcker på biblioteket och fler elever på Kulturskolan. Första kvartalet visar på positiva siffror för Kulturnämnden.

 • Diakon från Mora vinnare i Novelljakten 2016

  18 mars 2016

  Årets vinnare i Novelljakten är Kersti Vikström, diakon bosatt i Mora med rötterna i Uppsala. Det avslöjade Kulturchef Caroline Smitmanis Smids under prisutdelningen i Novelljakten under fredagen.

 • Prisutdelning Novelljakten

  8 mars 2016

  Bidragen till årets Novelljakt har kommit in, och juryn håller på att få fram en vinnare inför prisutdelningen den 18/3.

 • Bokcirkel för ungdomar!

  2 mars 2016

  Biblioteken i Mora, Orsa och Älvdalen har inlett ett samarbete med läsprojektet "Ovansiljan läser", och nu bokcirklar vi dystopiska böcker med ungdomar!

 • Kulturstöd till integration

  13 februari 2016

  Kulturnämnden har som mål att kulturen ska vara en integrerande kraft i samhället och har därför beslutat att under 2016 avsätta 20% av det totala kulturstödet till kultur för integration.

 • Nu öppnar Gopshusbacken!

  8 januari 2016

  Gopshusbacken öppnar för säsongen onsdag 13 januari för allmänheten. Vi börjar med kvällsåkning mellan kl. 18.00 - 21.00.

 • Nu utökar vi skidspåren!

  8 januari 2016

  Vasaloppet och Mora kommun jobbar vidare med att lägga konstsnö längs Vasaloppspåret. Inför och under helgen prepareras spåren till hela sträckan Hemus-Läde.

 • Hetero & Etnonorm visas på Mora kulturhus

  19 december 2015

  Lördag den 19 december öppnar vandringsutställningen Hetero & Etnonorm i Mora. Med sina bilder ställer fotografen Elisabeth Ohlson Wallin frågor kring våra normer. Ger ljus hy mer makt? Kan vem som helst kalla sig raggare? Är alla människor sensuella?

 • Kulturnämnden positiv till förslag till nya detaljplaner för Norra Kyrkogatan och Zornska

  17 december 2015

  Nya förslag till detaljplaner för området Zornska och Norra Kyrkogatan har tagits fram. Man vill både möjliggöra för nybyggnation och samtidigt bevara de kulturhistoriska värdena, vilket Kulturnämnden ställer sig positiv till.

 • Ryssa ekumeniska förening får bidrag för kulturevenemang under 2016

  14 december 2015

  Ryssa ekumeniska förening får fortsatt ekonomiskt stöd från Kulturnämnden för kulturevenemang under nästa år.

 • Kulturskolan Mirandas show spred julglädje

  9 december 2015

  Kulturskolan Mirandas julshow spred julglädje när ungefär 200 barn och ungdomar bjöd på dans, musik och drama. Se klippet från SVT.

 • ”Nya Visit Dalarna” ska bli bäst i Skandinavien

  2 december 2015

  Nu tar turismbolagen Dalarna ett stort steg för att utveckla besöksnäringen i regionen ytterligare. Detta genom bildandet av ”Nya Visit Dalarna”, som blir ett gemensamt bolag för hela länet.

 • Snöutkörningen igång!

  24 november 2015

  Utläggningen av den sparade snön startade i fredags på sträckan Mora centrum - Hemus Skidstadion och planeras vara klar v 48.

 • Undergång som tema i årets upplaga av Novelljakten

  23 november 2015

  Mora bibliotek är ännu en gång på jakt efter en vinnande novell. Årets tema går i undergångens tecken och deadline för Novelljakten 2016 är 29 februari.

 • Biljettsläpp Vinterfest

  16 november 2015

  Onsdagen den 18 november kl 10.00 släpps biljetterna till ”New Worlds”, Vinterfest 2016. ”AT LAST A CLASSICAL MUSIC FESTIVAL THAT ROCKS” – The Times

 • Nu sparkar vi igång kulturlovet i Mora

  21 oktober 2015

  Halloweenparty, garngraffiti, serieteckning, filmfest, gör ditt eget loomband och ha buskul med Filiokus Fredrik är några av de saker som sätter fart på årets Kulturlov för unga i Mora.

 • Owe Hållmarker får Mora kommuns kulturpris

  9 oktober 2015

  Owe Hållmarker, mannen bakom succésidan Du vet att du är från Mora när, tilldelas Mora kommuns kulturpris 2015.

 • Årets kulturstipendiater utsedda

  9 oktober 2015

  Kulturnämnden tog på fredagens nämndsammanträde beslutet att tilldela Björn Matzols Arkö och Emma Frost Mora kommuns kulturstipendium 2015.

 • Sveriges främsta idrottskommuner 2015

  7 oktober 2015

  Mora har utsetts till landets 19:e bästa idrottskommun. Det är tidningen Sport & Affärer som utifrån olika kriterier rankar Sveriges främsta idrottskommuner.

 • Riktlinjer vid uppvaktning av idrottsprestationer

  22 september 2015

  Lokalanknytning och idrottsliga meriter lyfts fram i de riktlinjer som ska föreslås till kommunstyrelsen vid uppvaktning av framgångsrika idrottare.

 • Grattis Jonas Buud till VM-guldet

  14 september 2015

  Stort grattis till Jonas Buud som under helgen tog VM-guld på 100 km löpning i Holland.

 • Bidrag till Våmhus korgmakarförening

  31 augusti 2015

  Kulturnämnden beviljade på måndagen bidrag till Våmhus korgmakarförening för sin prova på-kurs i korgmakeri för årskurs 6 på Våmhus skola.

 • Tidig snö i Mora

  18 augusti 2015

  Vasaloppet/IFK Mora, Mora kommun och Boggs Grus AB i Mora planerar att så tidigt som möjligt i höst ordna åkbara skidspår på sparad snö, åtminstone så snart en prognos för någorlunda stabila vinterförhållanden och frusen mark finns.

 • Vem vill du nominera till årets kulturpristagare 2015?

  18 augusti 2015

  Nu är det hög tid att lämna in nomineringarna till årets kulturpris. Vem vill du nominera? Sista dag för nominering är 17 september.

 • Dags att söka kulturstipendium

  18 augusti 2015

  Mora kommun delar årligen ut två kulturstipendier på 10 000 kr vardera. Nu är det dags att söka! Senaste ansökningsdatum är 17 september 2015.

 • Hjärtstartare på Mora simhall

  13 augusti 2015

  Nu finns det en hjärtstartare på Mora simhall!

 • Succé för "Stronger Together"

  17 juli 2015

  En imponerad invigningspublik lyssnar på Kulturförvaltningens feriepraktikanter Daniel och Emma som berättar om sitt arbete med skulpturen "Stronger Together" vid Glassbåten.

 • Invigning "Stronger Together"

  14 juli 2015

  Välkomna till invigningen av ”Stronger Together” fredag 17 juli kl 14 vid Glassbåten! Arbetet är utfört av Kulturförvaltningens feriepraktikanter Jennifer Löhf, Daniel Halvarsson och Emma Bengtsson under ledning av konstnär Hanna Nielsen.

 • Sommarens utställningar

  13 juli 2015

  Utställningarna "SpråkAnde” av Ann Nises, Identitet & gummi /Mode på fabriken av Modeakademin, "Mora genom 23 mm!" - fotografier av Jörgen Backman och "Flygande konst från Röda Huset" visas på Mora kulturhus 17/6 - 17/8

 • "Sveriges bästa idrottsstad" - Mora som nr 9

  2 juli 2015

  SM-veckan pågår just nu i Sundsvall och då passar SVT Sport, för femte gången, att utse ”Sveriges bästa idrottsstad”. Idag släpptes platserna 9-15 och där placerar sig Mora på plats 9.

 • Invigning av Bösjövardens vindpark

  30 juni 2015

  I mitten av juni invigdes Bösjövardens vindpark med nio vindkraftverk i Mora kommun.

 • Sanda friluftsbad stäng tillsvidare

  17 juni 2015

  När fritidsavdelningen tillsammans med Siljans dykarklubb genomförde sin årliga dykstädning på badplatsen upptäcktes stora mängder spik, ute i vattnet och på stranden

 • Kulturbidrag till Moraafton i sommar

  5 juni 2015

  Mora Kulturnämnd har beviljat ett stöd om 7000 kronor till Mora folkdanslag, för att genomföra tre Moraaftnar på Zorns gammelgård i sommar.

 • Invigning av Bösjövardens vindpark

  3 juni 2015

  Tisdagen den 16 juni är det invigning av Bösjövardens vindpark som ligger i Mora Kommun

 • Nyheter från Mora kulturnämnd

  28 april 2015

  Kulturnämnden tecknar nytt avtal för Vinterfest. Stöd beviljades till House of Blues festival på Sollerön, till Kristi himmelfärdshelgens Konst runt Siljan och till berättarkvällar i Karl Lärkas anda.

 • Grattis KAIS Mora till SM-guld

  19 april 2015

  KAIS Moras damer tog under lördagen hem sitt första SM-guld på nästan 30 år inför 10 523 åskådare i Globen.

 • Vårsalong på temat KAOS

  18 mars 2015

  Årets jury, Aje Thåli, hämtar inspiration från Graffitins värld och bjuder in publiken att delta i salongens utformning, att fortsätta förändra Vårsalongens hängning tom 15 april. Som publik kan du även rösta på din favorit!

 • Föreningsbidrag

  5 mars 2015

  Dags för ansökan om föreningsbidrag!

 • Mora kommun ser över åldersgränser och avgifter

  24 februari 2015

  Det finns olika definitioner för när man räknas som ungdom och när man räknas som vuxen och måste betala fullt pris för olika aktiviteter i kommunen. Detta ska nu ses över.

 • Musikskolans elever ger konserter under skid-VM i Falun

  17 februari 2015

  Just nu övas det för fullt i Rosa husets musiksal i Mora. Eleverna ska nämligen delta vid flera konserter som anordnas i samband med skid-VM i Falun.

 • 7 av 18 i svenska VM-truppen före detta elever vid S:t Mikaelsskolan

  17 februari 2015

  S:t Mikaelsskolan och Mora skidgymnasium levererar inför skid-VM i Falun som drar igång under onsdagen. Många av de svenska åkarna som vi nu ska heja fram har gått på skidgymnasiet i Mora.

 • Webbkameran vid Hemus är nu igång

  6 februari 2015

  Nu är webbkameran vid skidstadion, Hemus i full funktion. Välkommen att följa våra skidåkare genom kameralinsens öga.

 • Grattis IFK Mora till nio SM-medaljer och 15 VM-platser

  4 februari 2015

  Vid SM-tävlingarna i längdåkning och skidorientering i Ånnaboda i helgen åkte IFK Mora till sig fyra guld och fem silver medaljer. Nu väntar 15 VM-platser i Falun.

 • Lisen Stibeck DAUGHTERS

  3 februari 2015

  Alla är döttrar till någon. Det är utgångspunkten i Lisen Stibecks fotosvit som porträtterar flickor och kvinnor mellan 16 och 25 år. På vernissage fre 6/2 kl 15-18 kommer Lisen Stibeck att signera sin nya bok "Daughters". Musik med Trio Spektra.

 • Elever från Idrottsgymnasiet i Mora medverkar under Skid-VM

  23 januari 2015

  Under skid-VM i Falun kommer nuvarande elever från Mora idrottsgymnasium att vara inblandade på flera olika sätt, både som välkomstvärdar och som föråkare.

 • Skidspår från centrala Mora

  16 januari 2015

  I Mora finns nu möjlighet att ta på sig sidorna 200 meter från gågatan. Staka ut från Zornmuseet och åka Vasaloppsspåret upp mot Mora skidstadion och vidare så länge du önskar och orkar.

 • Mora kommuns populära webbkameror byts ut och förbättras

  15 januari 2015

  Nu blir det bättre bildkvalité och mindre störningar.

 • Föreläsning med Genusfotografen

  12 januari 2015

  Tomas Gunnarsson eller Genusfotografen som han också kallas sig, besöker Mora i samband med sin pågående utställning "Stötta manligt företagande". Välkomna till en spännande föreläsning om kön och blick torsdag 15/2 kl 18 på Mora kulturhus!

 • Nu öppnar Gopshusbacken för säsongen

  9 januari 2015

  Lördagen den 10 januari öppnar Mora kommun och IFK Mora Alpina kommunens alpina skidanläggning - Gopshusbacken.

 • Nu kan du köpa spårkort på mora.se

  23 december 2014

  Från och med tisdagen den 23 december kan du köpa ditt spårkort här på vår webbplats mora.se om du vill åka längdskidor på Mora skidstadion.

 • Skidspår i Mora till julhelgen

  22 december 2014

  Lokala och gästande motionärer har möjlighet att kunna åka längdskidor i Mora i jul. Snöläggningen på Mora skidstadion har nu kommit igång.

 • Moras kommuns biblioteksplan revideras

  12 december 2014

  Alla kommuner i Sverige ska enligt lag ha folkbibliotek och varje kommun ska också ha en särskild plan för sina bibliotek.

 • Sollerö hembygdsförening och Ryssa ekumeniska förening får kulturstöd

  12 december 2014

  Sollerö hembygdsförening får 10 000 kronor från Kulturnämndens stöd för särskilda insatser inom kulturarvsområdet för 2015 års jubileumsutgåva av boken Sool-Öen.

 • Unga isskulptörer från Mora på Skid-VM

  12 december 2014

  Studenterna Evelina Mångsén och Anders Karlsson från Mora folkhögskola kommer att skapa isskulpturerna som ska representera Mora under Skid-VM.

 • Reparationsarbeten i Hemus

  10 november 2014

  Belysning på elljusspåret är släckt natten mellan tisdag och onsdag.

 • Kulturlov för barn och unga i Mora

  20 oktober 2014

  I år sparkar vi igång kulturlovet med en hejdundrande Livekonsert! I kulturlovsprogrammet kan du se vad som händer under hela höstlovsveckan.

 • Årets kulturpristagare och kulturstipendiater utsedda

  10 oktober 2014

  Mora kommuns kulturpris 2014 delas mellan M&M Dansskola och Våmhus Folkdanslag. Dessutom tilldelas årets kulturstipendier om 10.000 kr var till konstnären Hanna Nielsen och konsthantverkaren Malin Bohm.

 • Mora - Sveriges 14:e bästa idrottskommun

  7 oktober 2014

  Mora har utsetts till landets 14:e bästa idrottskommun av tidningen Sport & Affärer. Förstaplatsen 2014 gick till Stockholm Stad. Men Mora har också utsetts till Sveriges starkaste ”en-eventskommun” för det stora deltagandet i Vasaloppets olika tävlingar.

 • Talangjakten 2014

  3 september 2014

  Den 15 september öppnar webbanmälan till Talangjakten!

 • Kulturpris och kulturstipendium 2014

  2 september 2014

  Dags att söka årets kulturstipendier och nominera önskad kulturpristagare.

 • Stenhård konkurrens om geologiskt pris – Morafältet nominerat

  10 juli 2014

  Nu har du chansen att rösta fram den mest spännande och värdefulla naturformationen i landet. Nu öppnar SGU åter igen tävlingen Geologiskt Arv.

 • Mora utsedd till Sveriges 19:e bästa idrottsstad

  3 juli 2014

  Mora har tagit en hedrande 19:e plats på SVT Sports ranking #Sveriges bästa idrottsstad 2014. OS-medaljerna för Moras skidåkare och framgångarna för KAIS i årets seriespel gjorde att Mora kvalade in på listan.

 • Upprustning av Strandenområdet

  19 juni 2014

  Tekniska förvaltningen och Kulturförvaltningen (Rosa Huset) har nu påbörjat upprustningen av delar av Strandenområdet. Fokus för 2014 är en gård med utomhusaktiviteter, som parkour och basket.

 • Till fots mot Stockholm

  6 maj 2014

  Den 6 maj, en riktigt gråkall morgon vid Vasaloppsmålet i Mora, startade årets storvandring längs Dalkarlsvägen.

 • Mora - nu med två lag i innebandyns högsta division

  7 april 2014

  Damlaget har huserat där i flera år, och söndagen den 6 april tog herrarna klivet upp genom att i slå Thoréngruppen med 7-6 i den avgörande matchens förlängning.

 • Fyra nya OS-medaljer till IFK Mora Skidklubb

  4 april 2014

  Olympiska spelen i Sotji blev en fantastiskt fin framgång för IFK Mora Skidklubbs tre deltagare. Trion Anna Haag, Stina Nilsson och Emil Jönsson kom alla hem med medaljer runt halsen.

 • Extremintresse för Vasaloppet 2015 – fulltecknades på 90 sekunder

  17 mars 2014

  Det enorma intresset för Vasaloppets vintervecka fortsätter att öka. När anmälan till loppen 2015 öppnade klockan nio på söndagsmorgonen blev belastningen så stor att hemsidan kraschade.

 • John Kristian Dahl och Laila Kveli vann Vasaloppet 2014

  3 mars 2014

  John Kristian Dahl, Norge, vann Vasaloppet 2014, och blev därmed den fjärde norske herrsegraren i loppet. Laila Kveli från Norge upprepade sin seger från i fjol i Vasaloppets damklass.

 • Vasaloppet körs programenligt

  26 februari 2014

  Tack vare stora insatser av maskiner och personal, liksom ett något förbättrat väderläge, kommer även det 90:e Vasaloppet att kunna köras. Även StafettVasan på fredag går som vanligt.

 • Från Kulturnämndens sammanträde 13 februari 2014

  18 februari 2014

  Kulturnämnden har gått igenom rapporten från höstens demokratidag. Ungas fritid var en av de frågor som lyftes fram.

 • Mobilt sportgolv gör FM Mattsson Arena tillgänglig för alla

  13 februari 2014

  Nu får ännu fler Morabor glädje av FM Mattsson Arena. Detta då tekniska nämnden i Mora kommun beslutat att investera i ett mobilt sportgolv för användning i ishallen.

 • Miljöanpassade Vasaloppsbussar minskar trängseln

  7 februari 2014

  Vasaloppet erbjuder alla deltagare att köpa bussbiljett till sitt lopp i vinterveckan, det säkraste sättet att komma i tid till start och bäst för miljön.

 • Nu byggs Vasaloppsmässan vid målet i Mora

  28 januari 2014

  I vinter får den populära Vasaloppsmässan i Mora en ny placering, nämligen i direkt anslutning till målområdet. Vasaloppsmässan är en given mötesplats för både deltagare och publik under Vasaloppets vintervecka.

 • Börja skidturen vid Zornmuseet

  22 januari 2014

  Vid lunchtid måndagen den 20 januari inleddes snöläggningen som ska förlänga Vasaloppsspåret ända in till centrum.

 • Vinterns spårprioriteringar klara

  20 december 2013

  Vilka skidspår ansvarar Mora kommun respektive Vasaloppet för? Hur prioriteras spårningen?

 • Från Kulturnämndens sammanträde den 12 december

  16 december 2013

  Vid Kulturnämndens ordinarie sammanträde den 12 december fördes en diskussion om kulturens viktiga roll för tolerans och yttrandefrihet.

 • Fotbollsspelare klubbchef i IFK Mora Skidklubb

  13 december 2013

  IFK Mora Skidklubb presenterade under torsdagen en ny klubbchef vid en presskonferens i Mora. Den som ska föra skidklubbens skuta framåt är en gammal fotbollsspelare, från just IFK Mora.

 • Kranskulla och kransmas utsedda till Vasaloppet och TjejVasan 2014

  29 november 2013

  Den 2 mars 2014 avgörs det 90:e Vasaloppet. Den 29 november presenterades 2014 års kranskulla och kransmas i direktsändning i Sveriges Televisions Gomorron Sverige.

 • Hot Spring - Vinterfest med gammalt och nytt

  5 november 2013

  Den 6-9 februari är det dags igen för Vinterfest. Nu för nionde året i rad och med en hel del ryskt på repertoaren.

 • Vasaloppets vintervecka fulltecknad – för första gången någonsin

  4 november 2013

  Så har det då hänt, det som legat i korten under hösten. Alla loppen i vinterveckan är fulltecknade!

 • Vasaloppets vintervecka 2014 - snart fulltecknad

  17 oktober 2013

  Vintern är på väg till Sverige, men redan nu är Vasaloppet, Öppet Spår söndag och sedan i onsdags även Öppet Spår måndag fullbokade; det vill säga alla 90-kilometersloppen i Vasaloppets vintervecka 2014.

 • Årets kulturpris delas

  11 oktober 2013

  Nomineringarna var många och kulturnämnden hade uppenbarligen ett flertal goda kandidater att välja mellan. Valet slutade med att priset delas.

 • Sveriges tionde främsta idrottskommun

  8 oktober 2013

  Den blev resultatet för Mora när tidningen Sport & Affärer gjorde sin årliga rankning och därmed är Mora också bäst i Dalarna. Men skuggas av Falun på plats 11…..

 • Slaget om Skiddalarna går vidare

  25 september 2013

  I fjol begicks premiären på Stora torget i Falun och när stridsdammet lagt sig stod IFK Mora Skidor som dubbel segrare i femkampen mot Falun-Borlänge SK. Nu stundar årets upplaga och returmötet äger rum på gågatan i Mora, lördagen den 28 september.

 • CykelVasan och UltraVasan fylldes rekordsnabbt

  23 september 2013

  För CykelVasan 90 del tog det bara 3 minuter och 21 sekunder. Och för UltraVasan - som löps för första gången - tog platserna i 90-kilometersloppet slut på 29 minuter.

 • TjejVasan 2014 fulltecknad – direktsänds i SVT

  12 september 2013

  I söndags blev Öppet Spår söndag fullt och under torsdagen nåddes även taket för den 26:e TjejVasan, nästan två månader tidigare än i fjol.

 • Lokal kulturhistoria i mobilen

  6 september 2013

  En smartphone med nedladdad app för att skanna QR-koder ger dig information direkt i mobilen om kulturhistoriskt intressanta platser i Mora.

 • Från Kulturnämndens sammanträde 2013-08-29

  30 augusti 2013

  Det har varit en bra sommar för Mora kulturhus och bibliotek med fler än 12 000 besök under juli månad.

 • Hälsoveckan jubilerar

  30 augusti 2013

  Årets upplaga är den tionde i ordningen och från en blygsam start har den växt till ett väletablerat arrangemang som stått modell för många efterföljare runt om i landet.

 • UltraVasan - för de verkligt löpstarka

  28 augusti 2013

  Bara namnet antyder att det här är något alldeles extra. Det handlar om 90 kilometers individuell löpning, en slags sommarvariant av Vasaloppet.

 • Favoritseger i årets VasaStafett

  26 augusti 2013

  Inför 2013 års upplaga av VasaStafetten hade Idrottsarrangören Mats Andreasson AB precis som de två föregående åren mönstrat ett elitlag. Och föga oväntat kunde han räkna in sin tredje raka seger.

 • Fredrik Ericsson och Alexandra Engen vann CykelVasan 2013

  19 augusti 2013

  Fredrik Ericsson vann CykelVasan 2013 och tog den första solosegern i loppets historia. Alexandra Engen, tog revansch efter sin andraplats 2009 och vann damklassen med knappt tio sekunders marginal.

 • VasaStafetten fulltecknad – tusen extraplatser släppta

  8 augusti 2013

  500 lag har anmält sig till löploppet för att i tiomannalag springa de nio milen från Sälen till Mora. Vasaloppet öppnar nu för den största stafetten någonsin genom att göra plats för ytterligare hundra lag och tusen deltagare.

 • Stor tältsatsning under Vasaloppets sommarvecka

  7 augusti 2013

  Cykelkomponenttillverkaren Shimano storsatsar på sin närvaro under Vasaloppets Sommarvecka i augusti genom att upprätta en tvåvånings tältkonstruktion intill målområdet i Mora.

 • Hälsoveckans program spikat

  5 juli 2013

  I år firar Hälsoveckan 10 år och det gör man med 176 programpunkter och 47 arrangörer bara i Mora.

 • Succé för Zornvandringen

  24 juni 2013

  På annat sätt kan knappast premiären beskrivas. Uppskattningsvis 150 personer hade samlats i Zorngårdens trädgård för att följa på en för dagen guidad tur i mästarens spår.

 • Resultat av genomförda kundundersökningar

  19 juni 2013

  Fritidsavdelningen på tekniska förvaltningen har under vintern och våren 2013 genomfört sina första kundundersökningar. Detta för att kontinuerligt förbättra sina anläggningar/verksamheter och sin kundservice.

 • Ett bra år för Siljan Turism

  28 maj 2013

  Turistomsättningen i Siljansbygden 2012 ökade med 100 mkr jämfört med året innan, trots dåligt väder under sommaren. Och bolaget tar nu nya tag för att locka ännu fler besökare till området.

 • Rekorddeltagande i Blodomloppet

  21 maj 2013

  Motionsloppet i Borlänge lockade i år 8 808 deltagare vilket var nytt rekord. Från Mora avgick åtta bussar med sammanlagt 400 deltagare från kommunorganisationen. Också det ett rekord.

 • Emil, Teskedsgumman och mycket annat

  16 maj 2013

  Björn Berg (1923-2008) är en av våra folkkäraste tecknare, mest känd för sina illustrationer till Emil i Lönneberga och Teskedsgumman. Men han har gjort så mycket mer och nu visas hela hans bredd i Zornmuseets sommarutställning.

 • Anna Haag och Emil Jönsson gratulerades

  22 april 2013

  Även om inte alla drömmar uppfylldes så blev det ändå en bra säsong för IFK Moras skidstjärnor Anna Haag och Emil Jönsson. Och för det fick de ta emot välförtjänta gratulationer.

 • Vi satsar på Hälsoveckan 2013, vill du vara med?

  18 april 2013

  Vill du och din organisation – föreningar/organsationer/företag – anordna aktiviteter under kommande Hälsovecka?

 • Aktivitetsguide för fysisk aktivitet

  8 april 2013

  Företag, organisationer och föreningar som erbjuder lågintensiv till medelintensiv fysisk aktivitet, men även anpassad högintensiv styrketräning ges möjlighet att synliggöra sin verksamhet.

 • Vasaloppsveckan 2013 slog nya rekord

  14 mars 2013

  Efter en solig och fin avslutning den första söndagen i mars kan även 2013 års vintervecka sammanfattas i ett större deltagande än någonsin.

 • Halvtid i Vasaloppets vintervecka 2013

  28 februari 2013

  Det är halvtid i Vasaloppets vintervecka 2013 och det totala antalet anmälda åkare för hela veckan kommer att bli runt 66 000.

 • Vasaloppsmuseet i nya kläder

  20 februari 2013

  När Vasaloppets hus stod färdigt 1994 kunde besökarna också titta in i ett välfyllt museum som speglade loppets utveckling. Efter närmare 20 år var det dags att göra om hela utställningen.

 • Med Våmhuskören till Minnesota

  12 februari 2013

  Våmhuskören åkte till det stora landet i väster för att sjunga i svenskbygderna. Moras kommunalråd Anna Hed är en av körmedlemmarna och hon skrev en dagbok från resan. Då hon också träffade borgmästaren i Moras vänort som händelsevis också heter Mora.

 • All time high för Vasaloppets vintervecka - för sjätte året i rad

  25 januari 2013

  Vasaloppets vintervecka har i år lockat fler anmälda än någonsin tidigare. Det gamla anmälningsrekordet, 63 142 från ifjol är nu slaget.

 • Anja Pärson Vasaloppets högtidstalare 2013

  18 januari 2013

  Anja Pärson blir årets högtidstalare när Vasaloppets traditionella högtidsfest äger rum i Mora kyrka fredagen den 1 mars.

 • Siljan Turism 25 år

  17 januari 2013

  Siljan Turism bildades 1987 efter ett initiativ av Leksands dåvarande kommunalråd Björn Doverskog. Syftet var att öka samarbetet och utvecklingen av besöksnäringen i kommunerna Leksand, Rättvik, Mora och Orsa.

 • Öppet Spår söndag fulltecknat

  10 januari 2013

  För första gången lockar en Öppet Spår-dag 10 000 anmälda. Så många har nu anmält sig till Öppet Spår söndag som körs den 24 februari och nu är fulltecknat.

 • Gopshusbacken stängd vecka 3

  10 januari 2013

  Anledningen är reparation och liftservice som beräknas ta en vecka i anspråk.

 • Ett par filmklipp från Daladerbyt i Globen

  7 januari 2013

  Vår kommundirektör Peter Karlsson passade på att filma vid det stora evenemanget som tyvärr slutade lite i moll för Mora IK.

 • Snösväng i VasaloppsArenan

  7 januari 2013

  Från och med tisdagen den 8 januari och ungefär en vecka framåt kommer snöpåläggnning att ske på sträckan Hemus-Eldris.

 • Redan 60 000 anmälda till Vasaloppets vintervecka 2013

  19 december 2012

  För andra året i följd kommer Vasaloppets vintervecka att locka över 60 000 anmälda deltagare. Men det finns fortfarande platser kvar i fem av åtta lopp.

 • Ny riddare i Lädeorden

  13 december 2012

  I samband med Lädeordens årliga sammankomst dubbades Anders Romson till ny riddare efter Nils Mora-Nisse Karlsson.

 • Högsta förvaltningsdomstolen gav klartecken för skidspårsavgifter

  4 december 2012

  Ärendet har därmed, efter tre år, nått slutstationen och inga ytterligare överklagningsmöjligheter står till buds. Mora kommun kan alltså fortsätta att ta ut avgifter av skidåkarna.

 • Vasaloppet blev Årets Event 2012

  3 december 2012

  Det skedde vid den femte upplagan av nätverkskonferensen Sport & Pengar i slutet av november.

 • Kranskulla och kransmas 2013

  23 november 2012

  Isabelle Jansson och André Gatu, från Sälen respektive Mora, blev de lyckliga som får bekransa segrarna i Vasaloppet och TjejVasan nästa år.

 • Så lockar vi utländska besökare till Dalarna

  9 november 2012

  Svenskar i all ära, men det är gäster från andra länder som ska ge Dalarna den välbehövliga ökningen när nu stora investeringar i anläggningar planeras.

 • Emil Jönsson till IFK Mora Skidklubb

  31 oktober 2012

  Lite av en drömvärvning för skidklubben som i sitt stall även kan räkna i sambon Anna Haag. Som naturligtvis haft ett finger med i spelet kring övergången.

 • Vinterfest 2013 närmar sig

  31 oktober 2012

  Biljettsläppet äger rum torsdagen den 1 november kl. 11.00 och som på beställning kom ett rejält snöfall ett par dagar innan och skapade den rätta vinterstämningen.

 • Jubileums-TjejVasan 2013 fulltecknad – direktsänds i TV

  30 oktober 2012

  Den 25:e TjejVasan i ordningen blev i dag, den 30 oktober på förmiddagen, fulltecknad. Världens största skidlopp för tjejer har lockat 10 000 att anmäla sig för att åka 30 kilometer från Oxberg till Mora lördagen den 23 februari 2013.

 • Kulturpristagare och kulturstipendiater 2012

  17 oktober 2012

  Mora kommuns kulturpris år 2012 går till Mora spelmanslag för att de för Moras gedigna folkmusiktradition både troget och dynamiskt framåt.

 • Vasaloppsarrangemangen ger turismintäkter på en kvarts miljard årligen

  15 oktober 2012

  Det är ökningen för sommaraktiviteterna CykelVasan och VasaStafetten som gör att Vasaloppsarrangemangen på årsbasis når upp till kvartsmiljarden

 • Mora-Nissestipendiet till Julia Jansson och Stina Nilsson

  15 oktober 2012

  De fick 11 000 kronor vardera i stipendium för sin fortsatta satsning mot elitkarriär inom längdskidåkningen.

 • Mora är Dalarnas bästa idrottskommun

  9 oktober 2012

  Det slår tidningen Sport & Affärer fast i sin årliga rankning. Sett över hela riket ligger Mora på sjunde plats, i kölvattnet på stora kommuner.

 • Hökberg i ord och bild

  8 oktober 2012

  Den gamla fäboden är mest känd som den näst sista kontrollen i Vasaloppet. Men det finns en rik historisk brunn att ösa ur och det har Karin Green gjort i en nyutkommen bok.

 • Positiva tongångar i besöksnäringen

  1 oktober 2012

  Framtidsoptimismen var påtaglig när de stora aktörerna intog scenen i FM Mattsson Arenas pub.

 • Avtackad efter 17 år som ordförande

  27 september 2012

  Stiftelsen Vasaloppsleden uppvaktade Eric Erlandsson för hans mångåriga arbete som ordförande mellan åren 1995-2012.

 • Barnkultur hösten 2012

  21 september 2012

  Det händer mycket på kulturfronten under hösten, även för våra yngre konsumenter.

 • CykelVasans 12 000 startplatser tog slut på 26 minuter

  19 september 2012

  Anmälan till CykelVasan 2013 öppnade i morse klockan 09.00. Efter bara 26 minuter och 46 sekunder var samtliga de 12.000 startplatserna bokade till CykelVasan 90, som körs mellan Sälen och Mora.

 • Pär Johansson föreläste i Mora

  17 september 2012

  Mora i rörelse, kommunens hälsosatsning, bjöd in till en föreläsning under Hälsoveckan. På scenen: Pär Johansson, grundare av Glada Hudikteatern.

 • En vecka för kropp och själ

  31 augusti 2012

  Den nionde hälsoveckan i ordningen äger rum den 1-9 september. I år med 472 programpunkter i fyra kommuner.

 • Satsning på tidig snö

  17 augusti 2012

  Skidklubben har tagit initiativet och ambitionen är glasklar. Mora ska återfå sin gamla status som en ort där tidig skidåkning kan erbjudas.

 • Kolning på gång i Siljansfors

  16 augusti 2012

  Alldeles vid skogsmuseet finns en gammal kolbotten och där byggs en resmila på det gamla, traditionella sättet. Ett hantverk i ordets rätta bemärkelse.

 • Jesper Dahlström och Nina Gässler vann CykelVasan 2012

  13 augusti 2012

  För andra året i rad vann Jesper Dahlström, Team Cykelcity, spurten i CykelVasan efter de nio milen mellan Sälen och Mora.

 • Ny app – Vasaloppet Sommar 2012

  6 augusti 2012

  Med Vasaloppets nya app för loppen under sommaren kan man följa så många deltagare som man vill bevaka i CykelVasan och VasaStafetten!

 • Laxen ömsar skinn

  17 juli 2012

  Den gamla flottningsbåten som har sin hemmahamn vid kajen i Mora får i sommar en välbehövlig uppfräschning. Av frivilliga krafter som gillar ångbåtar.

 • Ett Satans Spektakel för utsålda hus

  27 juni 2012

  Alla föreställningar är utsålda men torsdagen den 28 juni kl. 09:00 släpps biljetter till en extraföreställning den 5 juli.

 • Mästare i Moras färger

  26 juni 2012

  Så benämns den specialdesignade dalahäst som delas ut av kommunfullmäktige till idrottare som tagit mästerskapsmedaljer. Den här gången var det sex ungdomar som premierades.

 • Zornmuseet lyfter fram en konstnärinna

  15 juni 2012

  Julia Beck, samtida med Zorn, är väl för de allra flesta ett okänt namn. Men hennes produktion är så intressant att hon blir ett extra dragplåster på Zornmuseet i sommar.

 • Siljan Turism redo inför sommarsäsongen

  5 juni 2012

  Bara några få dagar innan den första sommarmånaden juni hölls årsstämman på Hotell Lerdalshöjden i Rättvik. Där VD Birgitta Pettersson visade färdriktningen framåt.

 • Mora kommun slog deltagarrekord i Blodomloppet

  29 maj 2012

  Motionsevenemanget i Borlänge växer med rekordfart och kunde i år räkna in mer än 7 000 deltagare. Av dem var 270 från Mora kommun som hade näst flest anmälda.

 • Till fots mot Stockholm

  8 maj 2012

  Det är vad som gäller för deltagarna i storvandringen efter Dalkarlsvägen. Starten ägde rum i Mora den 8 maj och 12 etapper senare når man Stortorget i huvudstaden.

 • Häxprocesser förr och nu

  27 april 2012

  Vilka likheter finns det mellan det som hände i på Sandängarna i Mora 1669 och dagens arbetsplatsmobbning? Det är ämnet för ett seminarium den 2 juli i anslutning till skådespelet "Ett satans spektakel".

 • Dömda häxors ättlingar finns kvar i Mora

  10 april 2012

  Zornspelets sommarteater "Ett Satans Spektakel" tilldrar sig under häxprocesserna i Mora 1669. Och nu har verket tillförts ytterligare en mänsklig dimension.

 • Vasaloppet 2013 fulltecknat, efter bara 11 dagar

  15 mars 2012

  Vasaloppet 2013 blev i dag, den 15 mars, fulltecknat. De 15 800 platserna har bokats på bara 11 dagar! Aldrig tidigare har Vasaloppet fyllts så snabbt.

 • Jörgen Brink och Vibeke Skofterud vann Vasaloppet 2012

  5 mars 2012

  Jörgen Brink, Hudiksvalls IF, vann Vasaloppet för tredje gången i följd i det snabbaste Vasaloppet genom tiderna. Vibeke Skofterud vann som första norska dam någonsin Vasaloppets damklass, även det på rekordtid.

 • Carl Philip åkte SkejtVasan

  2 mars 2012

  Det sista året som loppet genomförs passade prinsen på att åka den kortare varianten. Han avverkade sina 30 km på tiden 1.39 i blixtrande snabbt före.

 • SkejtVasan lämnar Vasaloppsveckan 2013

  1 mars 2012

  Anledningen stavas StafettVasan som fortsätter att växa och helt enkelt tränger ut den mindre SkejtVasan som körs samma dag.

 • Ny backe i Vasaloppsspåret

  23 februari 2012

  I slutspurten, bara 100 meter från målet, tornar den upp sig. Den konstgjorda backen som i sitt inre döljer en gångtunnel.

 • Vasaloppets nya app nu för Android och iPhone!

  21 februari 2012

  Med Vasaloppets nya app kan användaren följa så många deltagare som han eller hon vill bevaka i alla loppen! Dessutom får man kontinuerligt alla Vasaloppets nyheter som publiceras direkt in i mobilen.

 • Liftkort i Gesunda gäller på fler skidorter

  9 februari 2012

  Sportstyle lanserar ett nytt koncept för alla som gillar sport- och friluftsliv: Ett liftkort som gäller ett helt år på på fem skidorter för bara 99 kr/mån.

 • Har Mora Sveriges längsta konstsnöspår?

  30 januari 2012

  Omöjligt är det inte, för i mitten av den här veckan kommer en sträcka på nio kilometer att finnas tillgänglig.

 • "Ett Satans Spektakel" får professionell koreografi

  27 januari 2012

  Inför sommarens uppsättning av skådespelet om häxprocesserna i Mora 1669 har världsartisterna Deborah Dobson-Kåge och Jonas Kåge engagerats.

 • Nu är 60 000 anmälda till Vasaloppets vintervecka 2012

  24 januari 2012

  Den 24 januari 2012 är datumet då 60 000 anmälda deltagare kunde räknas in till Vasaloppets vintervecka 2012.

 • Gopshusbacken har öppnat för säsongen

  18 januari 2012

  I Gopshus, strax utanför Mora, ligger Gopshusbacken som sköts i ett samarbete mellan Mora kommun och IFK Mora Alpin

 • Mora - a place to go 2012

  9 januari 2012

  Det anser New York Times som placerat Dalarna i allmänhet - och Mora i synnerhet - på listan över platser som bör besökas i år.

 • Prins Carl Philip Vasaloppets högtidstalare 2012

  2 januari 2012

  Förutom högtidstalet kommer prinsen i samband med högtiden även att kröna Vasaloppets kranskulla som 2012 heter Johanna Axelsson.

 • Spårkortsförsäljningen har startat

  16 december 2011

  Under helger och röda dagar är det IFK Mora som sköter försäljningen. Korten kan också köpas i Simhallen under dess ordinarie öppettider.

 • Peter Dahl på Zornmuseet

  2 december 2011

  Den största utställningen av hans verk sedan Waldemarsudde 1999 finns nu att beskåda i Mora under perioden 3 december-11 mars.

 • SVT direktsänder TjejVasan 2012

  25 november 2011

  SVT Sport direktsänder TjejVasan 2012 på SVT Play och i mobilen, och i samband med detta kommer även Vinterstudion att direktsändas från Mora.

 • Kranskulla och kransmas 2012

  25 november 2011

  Ungefär 100 dagar innan huvudtävlingen presenteras de. På nätet, i tidningar, radio och TV. Johanna Axelsson och Erik Smedhs sköter de ärorika uppdragen nästa år.

 • Isabelle cyklade och vann - en cykel

  22 november 2011

  Hon blev alltså den lyckliga vinnaren i årets upplaga av Hela Mora Cyklar. Kampanjen som ska få kommunmedborgarna att trampa ännu mer.

 • 50 000 anmälda till Vasaloppets vintervecka 2012

  2 november 2011

  Dessutom är TjejVasan snart fulltecknad, endast 400 platser återstår. Det är tredje året i rad som vinterveckan passerar den magiska gränsen 50 000 anmälda.

 • Vinterfest med Göran Söllscher

  31 oktober 2011

  Så kom då äntligen en klassisk gitarrist till norra Dalarnas vintriga kammarmusikfestival. Men som vanligt vimlar det av många andra musikaliska höjdpunkter under dessa februaridagar.

 • Mora Idrottspark tar över Prästholmen

  25 oktober 2011

  Nu är alla frågetecken kring försäljningen uträtade och framtidsplanerna presenterade. VD i det nybildade bolaget blir, från våren 2012, den tidigare Vasaloppsvinnaren Anders Aukland.

 • Gösta Frost medaljerad av Nordiska Museet

  25 oktober 2011

  Hans hängivna arbete som ordförande i stiftelsen Siljansfors skogsmuseum har gett honom en välförtjänt utmärkelse.

 • Landshövdingen invigde Siljansfors Flottningsmuseum

  24 oktober 2011

  Bandklippningen innebar att Sveriges mest kompletta skogs- och flottningsmuseum har skapats, halvannan mil från centrala Mora.

 • Ett Satans Spektakel i Vattnäs

  20 oktober 2011

  Föreningen Zornspelet, som under åtta säsonger satt upp ”Zornspelet” tar sig an en ny utmaning sommaren 2012 - att gestalta häxprocesserna i Mora.

 • Pers Anna Larsson blev årets kulturpristagare

  19 oktober 2011

  ”Mora kommuns kulturpris 2011 går till Pers Anna Larsson för skapandet av Vattnäs konsertlada, som gett Moraborna en unik möjlighet att på hemmaplan ta del av de mest fantastiska konserter och artister i världsklass.”

 • StafettVasan 2012 fulltecknad

  13 oktober 2011

  StafettVasan 2012 blev fulltecknad i dag, den 13 oktober. 1 300 lag innebär 6 500 skidåkare och det är tredje året i rad som StafettVasan blir fulltecknad.

 • Mot Dalafjällen med hållbara transporter

  10 oktober 2011

  En kraftig expansion inom turismnäringen i norra Dalarna planeras fram till 2020. Hur ska då resmönstret kunna ändras? Det diskuterades på en konferens i Mora.

 • Mora - Sveriges femte bästa idrottskommun

  3 oktober 2011

  Från en niondeplats 2009, via sjätteplatsen i fjol, blev årets placering alltså snäppet bättre. Och Mora fick dessutom "Årets hederspris".

 • CykelVasan 90 km fullbokad på mindre än 48 timmar

  23 september 2011

  CykelVasans 90-kilometerslopp 2012 har fyllts med 9 000 anmälda, vilket är lika med nytt deltagarrekord. Det tog inte ens 48 timmar för de 9 000 platserna att ta slut.

 • Niklas Wikegård lockade storpublik

  15 september 2011

  Har du varit en hygglig idrottare? Eller en hygglig idrottsledare? Är du dessutom känd från TV? Då kan du bli föreläsare.

 • CykelVasan växer med 50 procent 2012

  13 september 2011

  Den 21 september kl. 09:21 öppnar anmälan till CykelVasan 2012. Nu är det också klart att anmälningstaket för 90-kilometersloppet från Sälen till Mora höjs från 6 000 till 9 000 deltagare 2012.

 • TjejVasan och KortVasan tillåts bli rekordstora 2012

  7 september 2011

  Anmälningstaken i loppen höjs från 8 000 till 10 000 åkare i de båda loppen.

 • Hälsovecka i ständig utveckling

  31 augusti 2011

  Den 3-11 september är det dags igen. Dags för invånare och besökare i fyra kommuner att ägna sig åt det dyrbaraste man har. Sin egen hälsa.

 • Siljan Turism släpper app

  26 augusti 2011

  Du som har en IPhone kan nu gå i App Store och ladda ner appen som ger dig massor av intressant information om vad som händer runt Siljan.

 • Livsnerven 10-årsjubilerar i VasaStafetten

  16 augusti 2011

  Det gör man med 10 föranmälda lag och hoppas därmed bli största klubb i årets motionslopp.

 • CykelVasan avgjordes i strålande sol

  13 augusti 2011

  Jesper Dahlström från Motala och Pia Sundstedt från Finland vann på lördagen herr- respektive damklassen i den tredje CykelVasan från Sälen till Mora.

 • 8 000 cyklister från 15 nationer i CykelVasan

  12 augusti 2011

  Sveriges genom tiderna största mountainbikelopp körs på lördag i den klassiska VasaloppsArenan. Den tredje CykelVasan i ordningen lockar över 8 000 mountainbikecyklister som ska trampa till Mora, "I fäders spår för framtids segrar".

 • Vasaloppets sommarvecka slår nytt rekord

  3 augusti 2011

  Med ett par veckor kvar till Vasaloppets sommarvecka 2011 är hittills 12 000 deltagare anmälda: Drygt 8 000 cyklister är anmälda till CykelVasan plus 4 000 löpare till VasaStafetten!

 • Laxen har återvänt - till sitt rätta element

  22 juni 2011

  Efter många år på land vid flottningsmuseet i Gysinge har den nu sjösatts i Siljan. Där den faktiskt också gått i trafik under en del av sin 112-åriga historia.

 • Flottningsmuseet tar form

  13 juni 2011

  I september ska det vara klart med alla föremål på plats, flyttade från Gysinge till Siljansfors där det blir ett komplement till skogsmuseet.

 • Upp 62 % - på två år

  8 juni 2011

  Så mycket har deltagarnas och publikens konsumtion i Malung-Sälen, Älvdalen och Mora ökat. Från mätningen under Vasaloppsveckan 2009 till den som gjordes under samma period i år.

 • Vasaloppet 2012 är redan fulltecknat

  31 maj 2011

  Den 30 maj nådde antalet anmälda till Vasaloppet 2012 upp till anmälningstaket som var satt till 15.800 deltagare. Därmed är Vasaloppet återigen fulltecknat och kanske populärare än någonsin.

 • Jonas Buud fyra i Sydafrika

  30 maj 2011
 • Ökad satsning på ungdomskultur

  27 maj 2011

  Det blir ett prioriterat område under 2012, i syfte att göra målgruppen än nöjdare med den verksamhet som förvaltningen erbjuder.

 • Veranda för sköna sommardagar

  22 maj 2011

  Den sista delen av MoraParkens investeringsprogram har nu slutförts i och med invigningen av Sommarverandan. Som med tanke på svenska somrar också är förberedd för infravärme.

 • Anta utmaningen - cykla 20 varv runt jorden!

  19 maj 2011

  Måndagen den 9 maj drog cykelutmaningen Hela Dalarna Cyklar igång. Under 6 veckor gäller det att cykla så mycket som möjligt. Målet med årets cykelkampanj är att vi tillsammans i Dalarna ska cykla minst 20 varv runt jorden.

 • Vinkung besökte Mora

  17 maj 2011

  Torres är ett av de ledande vinhusen och chefen själv, Miguel Torres, stannade till i Mora på sin nordiska resa.

 • Världens största samling Zorn

  12 maj 2011

  Var skulle den finnas om inte i Mora? Årets sommarutställning gör skäl för sitt namn, här kan besökaren se mer Zorn än någonsin.

 • KAIS Moras damlag fick pris

  28 april 2011

  Kais Mora IF:s innebandydamer delade bronsplatsen i årets elitserie tillsammans med Pixbo Wallenstam IBK. Både förbundet och kommunen uppvaktade.

 • Hälsoveckan 2011 - Upprop

  6 april 2011

  Upprop till föreningar, organisationer, företag! Vi satsar på Hälsoveckan 3-11 september. Vi har påbörjat planeringen och hoppas att du och din organisation, förening eller företag vill delta.

 • Vasaloppet vann över Idol

  31 mars 2011

  Vasaloppet fick på tisdagskvällen ta emot Sponsrings- & Eventföreningens hedersutmärkelse ”Gyllene Hjulet 2011” vid den gala och prisutdelning som hölls på Stockholm Waterfront. Vasaloppet vann kategorin Årets rättighetsinnehavare.

 • Vasaloppet på söndag i både SVT1 och SVT Play

  4 mars 2011

  Vasaloppet 2011, det 87:e i ordningen, avgörs söndag den 6 mars och SVT bjuder som vanligt på en heltäckande sändning – direkt i både SVT1 och i SVT Play. Huvudsändningen i SVT1 och Play börjar klockan 07.30 och kör på fram till cirka 12.50.

 • Halva Vasaloppveckan avverkad

  2 mars 2011

  Så här långt har 31 478 åkare passerat mållinjen och många fler ska det bli innan veckan är över. Hittills har 58 821 anmälningar noterats för de nio loppen, vilket är nytt rekord.

 • Filippa Reinfeldt invigningstalare och Johan Cederlund högtidstalare

  16 februari 2011

  När Vasaloppets Vintervecka 2011 invigs fredag den 25 februari är det med Filippa Reinfeldt som invigningstalare. Vasaloppets traditionsrika högtidstal lördag den 5 mars hålls av Johan Cederlund.

 • Hälsovecka året om

  14 februari 2011

  Som pigg pensionär kan Sune Borgström unna sig lyxen att motionera närhelst det faller honom in. Och det gör det flera gånger i veckan.

 • Dags igen för Vinterfest

  10 februari 2011

  Den internationella kammarmusikfestivalen som vänder sig till en bred publik av musikintresserade. Med ett program för alla åldrar och smakriktningar.

 • Förhandstitt i Rosa huset

  4 februari 2011

  Ungdomens eget kulturhus närmar sig invigning och när vi var där ett par dagar innan bandklippningen rådde som väntat en febril aktivitet.

 • Kraftprov för skridskoåkare

  26 januari 2011

  För andra året i rad anordnar Orsa-Mora Skating det som kallas SM Marathon på skridskor. Hela 50 km långt och därmed klart längre än den klassiska sträckan.

 • Redan fler än 2000 anmälda till CykelVasan 2011

  24 januari 2011

  Med över ett halvår kvar till den tredje upplagan av CykelVasan – Sveriges största motionslopp på mountainbike – den 13 augusti 2011 har nu över 2000 cyklister anmält sig.

 • Fullt även i StafettVasan

  18 januari 2011

  Nu är tre av loppen i Vasaloppets Vintervecka fulltecknade: Vasaloppet, TjejVasan och nu även StafettVasan. 1 200 lag innebär 6 000 skidåkare i fäders spår.

 • Barnböcker toppar utlåningsligan

  9 januari 2011

  Biblioteken i Mora kan glädja sig åt fler boklån under 2010 och det är andra året i rad som fler böcker lånas. En målmedveten satsning på barn och ungdomar ligger bakom ökningen.

 • Hans tog hem högvinsten

  20 december 2010

  Det gjorde han genom att flitigt fylla i Hälsodagboken och dessutom ha tur i dragningen. Tre lediga dagar blev belöningen.

 • Mats Hjelm tog emot kulturpriset

  15 december 2010

  Att kyrkbåtsrodden är kultur i Mora bevisades med eftertryck när dess främste förespråkare blev årets kulturpristagare. Priset delades ut vid kommunfullmäktiges sista sammanträde för året den 14 december.

 • 20 kilometer konstsnöspår i Mora

  10 december 2010

  I det som tycks bli Sveriges längsta sammanhängande konstsnöspår erbjuds inom kort totalt cirka 20 kilometer välpreparerade konstsnöspår för både klassisk och fristilsåkning i Mora.

 • Emma Zorn föräras egen utställning

  2 december 2010

  Det är första gången som hennes liv porträtteras och fram träder inte bara en kvinna med stil och elegans. En konstnärshustru som gjort stora insatser i Mora där hon verkade i mer än 30 år.

 • Vasaloppet i Ski Classics – ett nytt TV-koncept

  30 november 2010

  Ski Classics blir den största TV-satsningen någonsin inom långlopp på skidor och består av de sex mest prestigefyllda loppen som tillsammans bildar en cup. I den ingår fyra tävlingar för elitåkarna.

 • Motion för alla

  23 november 2010

  Det var tanken när "IFK Mora Skidor Motion" bildades så sent som för ett par månader sedan i Morkarlby bystuga. Sedan dess har det gåtts och sprungits i Hemusterrängen varje torsdag kväll.

 • Spårkort 2010-2011

  19 november 2010

  Avgifterna går in på sin andra säsong och den innebär också att en del nyheter kan presenteras.

 • Mora Outdoor

  1 november 2010

  Friluftsliv, motion och idrott är viktiga profilområden i Mora. De lyfts därför fram på kommunens webbplats som nu också har en ny portal. Mora Outdoor visar de möjligheter till friluftsliv vi gärna delar med oss av till besökare och Morabor.

 • Släktforskare medaljerad av Nordiska Museet

  29 oktober 2010

  Leif Mörkfors har dokumenterat Venjan i en magnifik bok, betitlad "I kum frå Wenjad". Ett verk som i hög grad bidragit till utmärkelsen som han fått "för hembygdsvårdande gärning".

 • Vinterfest värnar Ovansiljan

  27 oktober 2010

  - Vi släpper en femtedel av alla biljetter till invånarna här uppe redan den 1 november, säger Staffan Becker, chef för Musik i Dalarna. En vecka senare släpper vi resten.

 • Tangointresserade sökes

  13 oktober 2010

  Föreningen Tango i Mora dansar vidare, men skulle gärna vilja ha fler medlemmar. Både herrar och damer är välkomna.

 • Mora klättrar på listan över Sveriges idrottskommuner

  11 oktober 2010

  I fjol nia, nu på sjätte plats i den årliga rankning som genomförs av tidningen Sport& Affärer. Näst bästa Dalakommun är Falun som i år placerades sig som elva.

 • Vasaloppsvandrare från Bergslagen

  28 september 2010

  Nio spänstiga damer från Bergslagens Vandrarförening ville pröva ny terräng och valde den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora. En tur där allt var inkluderat.

 • Auklandbron äntligen invigd

  15 september 2010

  Bättre sent än aldrig, mer än två år efter färdigställandet var det dags. Den konstgjorda backen i Vasaloppsspåret på Prästholmen invigdes officiellt av Jörgen Aukland.

 • Projekt VasaloppsArenan i full gång

  8 september 2010

  I april började arbetena för att utveckla sträckan Sälen-Mora till en arena som ska husera fyra olika aktiviteter, skidåkning, cykel, löpning och vandring.

 • Kungliga Filharmonikernas altfiolstämma till Våmhus Kyrka

  7 september 2010

  Den 9 September kl. 19.00 besöks Våmhus Kyrka av Kungliga Filharmoniska Orkesterns altfiolstämma för en konsert.

 • Mora IK 75 år

  31 augusti 2010

  Den 27-28 augusti kulminerade firandet med två kvällsaktiviteter, den ena mera vikt för formalia och den andra för rent nöje.

 • Hälsovecka i nio dagar

  30 augusti 2010

  Den sjunde upplagan är precis som i fjol hela nio dagar lång. På så sätt ryms två helger i programmet och ger fler möjligheter att delta.

 • Vasaloppet 2011 är nu fulltecknat

  24 augusti 2010

  Idag, den 24 augusti, blev Vasaloppet den 6 mars 2011 fulltecknat. Till de åtta övriga loppen under Vasaloppets Vintervecka 2011 finns det fortfarande gott om plats, exempelvis till de två ”Öppet Spår” som arrangeras.

 • Dalasegrar i VasaStafetten

  23 augusti 2010

  Dalarnas Försäkringsbolag vann herrklassen i 20-årsjubilerande tiomannastafetten VasaStafetten från Sälen till Mora. IFK Mora vann bland damerna och Solvikingarna Göteborg segrade i mixedklassen.

 • VasaStafetten nu uppe i 372 anmälda lag

  19 augusti 2010

  Svenska Fönster från Edsbyn deltar med hela åtta lag.

 • Magnus Darvell och Emmy Thelberg vann CykelVasan 2010

  16 augusti 2010

  Premiäråret 2009 blev han tvåa, knappt slagen i spurten. Men i år kunde Magnus Darvell ta hem en efterläntad seger.

 • CykelVasan 2010 slår rekord

  11 augusti 2010

  Efter att CykelVasans onlineanmälan på vasaloppet.se stängde i söndags kunde arrangörerna räkna in 4191 anmälda cyklister.

 • Mora IK fyller 75 och ger ut jubileumsbok

  6 augusti 2010

  Den aktningsvärda åldern gör att vi talar om Sveriges äldsta ishockeyklubb på landsorten. En klubb med ständigt sikte på Elitserien, där man senast spelade 2004 - 2008.

 • Årets Lisselbyutställning inställd

  4 augusti 2010

  Efter närmare 30 år i obruten följd tvingas nu arrangörerna göra ett uppehåll för att återkomma 2011. Den som besökt Lisselby under sommaren förstår varför.

 • Skattjakt i Vasaloppets spår

  2 augusti 2010

  Årets upplaga sträcker sig över de tre Vasaloppskommunerna Malung-Sälen, Älvdalen och Mora. I var och en finns två skatter gömda och nu gäller det att hitta dem.

 • CykelVasan 2010 blir Sveriges genom tiderna största moutainbikelopp

  26 juli 2010

  Nu har antalet anmälda till CykelVasan passerat 3000-strecket.

 • En efterlängtad park

  12 juli 2010

  Moras skateboardåkare har väl aldrig gett upp drömmen om en egen park. Och nu har den äntligen blivit verklighet.

 • Musik vid Siljan

  2 juli 2010

  Trots minskad budget och hot om nedläggning blir det ännu en festivalvecka med intressanta artister i olika genrer.

 • Sommarnöje - nu på Zornmuseet

  30 juni 2010

  Anders Zorns akvarell Sommarnöje (1886), den dyraste målning som någonsin sålts i Sverige, finns nu till beskådande på Zornmuseet i Mora. Akvarellen ingår i jubileumsutställningen Zorns mästerverk som pågår fram till den 14 september.

 • Färnäs först igen

  24 juni 2010

  I den byn infaller alltid midsommarafton den 23 juni, åtminstone när det gäller att resa majstången. Och man nöjer sig inte med bara en.

 • Nya naturreservat på Venjansskogen

  23 juni 2010

  En ljum sommarkväll med sol över Gåstjärnskölen gav en perfekt inramning till ceremonin när Mora kommun begåvades med inte mindre än sex nya naturreservat.

 • Siljan runt på fyra sätt

  15 juni 2010

  När det gäller sommarjobb kan man misstänka att Daniel Nilsson har ett av de intressantare. Han ska under två månader färdas runt i vårt område i kajak, på cykel, till fots och till häst.

 • Vasaloppet får museum i Kina

  28 maj 2010

  Efter skidsäsongens slut i Jingyuetan Park, Changchun, Kina startade de lokala myndigheterna startat bygget av vad som ska bli Vasaloppet China Museum.

 • Hela Dalarna har börjat cykla

  24 maj 2010

  I alla kommuner, utom Ludvika, startade cykelkampanjen den 17 maj. Hela Dalarna Cyklar går för tredje året i rad, men i Mora är man nu inne på det sjunde.

 • Bowlinghallen i Mora invigd

  21 maj 2010

  Äntligen kan bowlarna i Mora rulla sina klot på hemmaplan. Den 19 maj klipptes bandet till MoraParken Bowling som också kommer att bli en stor tillgång för besöksnäringen.

 • Det mesta av det bästa

  16 maj 2010

  Så kan jubileumsutställningen 2010 på Zornmuseet enklast sammanfattas. I år är det 150 år sedan Anders och Emma Zorn föddes och det firas med en magnifik kavalkad av mästarens konstverk.

 • Vandrarna startade från Mora

  12 maj 2010

  Den långa marschen efter Dalkarlsvägen går ända till Skansen i Stockholm, dit man anländer den 23 maj. Efter 12 dagars vandring på gamla vägar och stigar.

 • 200 000 kr till Siljansfors Skogsmuseum

  7 maj 2010

  Riksantikvarieämbetet har fördelat bidrag till arbetslivsmuseer i Sverige. Det har fördelats 6 miljoner kronor varav Siljansfors Skogsmuseum har fått 200 000 kr.

 • Statistik för fortsatt utveckling

  3 maj 2010

  Tre av kommunens fritidsanläggningar är utrustade med tekniska system som mäter nyttjandet. Resultaten kan sedan användas för ge besökarna ännu bättre service.

 • Nio av tio vill tillbaka till VasaloppsArenan

  30 april 2010

  5000 av deltagarna i Vasaloppets Vintervecka 2010 har svarat på frågorna i den omfattande deltagarundersökning som företaget Rubin Research årligen genomför för Vasaloppets räkning.

 • Skidsäsongen närmar sig slutet

  19 april 2010

  Nere i Mora är den redan över men i Norra Garberg kan man med lite tur åka ända in i maj. I mitten av april fanns här gott om snö.

 • Snart rullar kloten i Mora

  16 april 2010

  Torsdagen den 20 maj klockan 11.00 slås portarna upp för allmänheten till den nya bowlinghallen vid MoraParken. Premiärveckan fylls av erbjudanden för både unga och gamla.

 • Projektet Vasaloppsarenan har startat

  14 april 2010

  Den nio mil långa sträckan ska få ett lyft som gör den än mer attraktiv - året runt. Inte bara för olika tävlingsändamål, utan för friskvård i största allmänhet.

 • EM 2012 ger skolbarnen nya orienteringskartor

  23 mars 2010

  Skolbarnen i Falun, Mora och Orsa är också vinnare när EM i orientering 2012 avgörs i Dalarna. EM-arrangörerna skänker redan i år nya moderna kartor till skolornas lektioner i orientering.

 • Mora IK fyller 75 år

  16 mars 2010

  IK står i det här fallet för Ishockeyklubb och MIK kan stoltsera med att vara Sveriges äldsta landsortsklubb i gamet. Jubileet firas på många olika sätt under det verksamhetsår som börjar den 1 maj 2010.

 • Han älskar Mora - och Vasaloppet

  5 mars 2010

  Så mycket att han i år åkte sitt 50:e Vasalopp/Öppet Spår. För femte gången gjorde han dessutom två Öppet Spår och Vasaloppet under samma vecka.

 • 30-årsjubilerande motionsklassikern Öppet Spår slog rekord i år

  2 mars 2010

  Ett helt land i vinterskrud och ett fulltecknat Vasalopp nu på söndag, då slog även motionsklassikern Öppet Spår rekord i antal anmälda deltagare, totalt 14545 anmälda. Det var en ökning med 31 % jämfört med 2009.

 • Susanne Nyström vann Tjejvasan för fjärde året i rad

  1 mars 2010

  Räkna aldrig bort IFK Moras Susanne Nyström på TjejVasan. I årets upplaga av TjejVasan, som hade 7 433 tjejer på startlinjen, var hon uträknad flera gånger men kom hela tiden tillbaka och tog sin fjärde raka seger.

 • Startklart för Vasaloppsveckan 2010

  25 februari 2010

  En riktig snövinter över hela landet har hjälpt till att spränga drömgränsen 50 000 deltagare och gör detta jättevenemang större än någonsin.

 • Följ prepareringen av Vasaloppsspåret

  11 februari 2010

  Se på en karta var i terrängen som spårmaskinerna finns just nu och när olika delar av sträckan senast spårades.

 • Vasaloppsveckan passerar drömgräns

  1 februari 2010

  Vasaloppets vintervecka 2010 kommer att slå alla rekord. – Vi har just fått in vår 50 000:e anmälning och det fortsätter att ticka på, säger Vasaloppets VD Jonas Bauer. Skidsuget är enormt just nu!

 • Störningar i Vasaloppsspåret

  21 januari 2010

  På måndag 25 januari 10.00 börjar Vasaloppet lägga ut snö på sträckan mellan Hemus och Eldris. Detta kommer att pågå under några dagar och dagtid kommer därför Vasaloppsspåret att stängas av på aktuell sträcka när arbetet pågår.

 • Vasaloppet uppgraderar sin kommunikation

  18 januari 2010

  Vasaloppet växer så det knakar och är numera en året-runt-arrangör. Därför tar man hjälp av två nya samarbetspartners på kommunikationsområdet; Springtime och Welcom.

 • Hårsmycken från Våmhus i ny samlarbok

  15 januari 2010

  Erik Penser Bankaktiebolag skiljer sig från den grå massan av svenska banker. Vid sidan av det seriösa hanterandet av kundernas pengar samlar man på ”meningslösa saker”. Och ger ut böcker i ämnet.

 • Martin Johansson uttagen i skidlandslaget

  13 januari 2010

  Att vara landslagsman både sommar och vinter är få idrottare förunnat. Men orienteraren från Mora är också en duktig skidåkare, så duktig att han nu representerar Sverige vid världscuptävlingarna i Otepää.

 • Mot "värmen" i Norra Garberg

  11 januari 2010

  Området kallas av många för Moras skidparadis, en beteckning som inte saknar grund. Dessutom brukar det vara avsevärt varmare här än nere i centralorten när kylan slår till.

 • Klart för Musik vid Siljan 2010

  7 januari 2010

  Musik vid Siljan firade ett lyckat 40-årsjubileum i somras, och nu är det äntligen klart att festivalen kommer att fortsätta 2010.

 • Mora bibliotek ökade utlånen 2009

  5 januari 2010

  Mora bibliotek ökade antalet utlånade böcker under 2009. Under ett antal år har utlånen minskat, men i fjol vände alltså trenden.

 • Över 40.000 är nu anmälda till Vasaloppets vintervecka 2010

  10 december 2009

  Intresset för Vasaloppets tio dagar långa vintervecka är i år rekordstort. Vasaloppet, söndag den 7 mars, är det enda loppet som är fulltecknat, vilket betyder 15 900 anmälda.

 • Världsmästarinna blir kranskulla i Vasaloppet

  27 november 2009

  Tävlingsledarna för Vasaloppet har utsett Helene Söderlund till kranskulla 2010. Vid VM i skidorientering 2009 i Japan tog hon hela fyra medaljer. Till kransmas har tävlingsledarna för TjejVasan utsett Johan Öhagen som tävlar i slalom och storslalom.

 • Zorn och idrotten

  27 november 2009

  Så heter vinterutställningen på Zornmuseet och det förvånar säkert många. För vad hade väl Zorn med idrotten att göra? En hel del, visar det sig.

 • Frivilligarbetere i musikens tjänst

  23 november 2009

  Den snögnistrande musikfestivalen Vinterfest har blivit en stor succé som lockar världsstjärnor till norra Dalarna. Men för att genomföra evenemanget behövs många frivilliga och de har redan börjat sina förberedelser.

 • Vasaloppet 2010 är fullt

  11 november 2009

  Intresset för Vasaloppets vintervecka 2010 är stort och det är idag över 37.000 anmälda till de nio loppen som arrangeras under den tio dagar långa vinterveckan.

 • Mycket beröm för Vasaloppets sommarvecka

  4 november 2009

  Vasaloppets satsning på en sommarvecka 2009, med mountainbikeloppet CykelVasan och löparstafetten VasaStafetten, gav mycket positiva gensvar från deltagarna.

 • Turismens betydelse för Mora

  29 oktober 2009

  En färsk rankning visar turismens ekonomiska styrka i Sveriges kommuner. Som väntat placerar sig Mora högt, men ännu högre hamnar Malung-Sälen och Älvdalen.

 • Kulturpristagare 2009

  23 oktober 2009

  Årets kulturpristagare heter Reine Rydin och Solveig Gjervaldsaeter. Läs kulturnämndens motiveringar.

 • Hög höjd för IFK Mora SK

  22 oktober 2009

  Landslaget backade för en resa till hög höjd men inte IFK Mora SK. Under torsdagen 22/10 avslutar åtta Moraåkare ett tio dagar långt läger i Ramsau.

 • Anders Zorn - 150 år

  16 oktober 2009

  2010 är det 150 år sedan Anders Zorn föddes i Mora. Det firas under hela året med musik, teater, utställningar och andra evenemang. Redan nu kan vi ge en försmak av programmet.

 • Sveriges Television på rekognosceringstur

  7 oktober 2009

  Fem månader kvar till Vasaloppet. En ocean av tid kan tyckas, men inte för dem som vill vara väl förberedda. Som SVT, till exempel.

 • Järngänget har motionslöpt i 40 år

  7 oktober 2009

  En kall och regning tisdagskväll i början av oktober avslutades jubileumssäsongen med en tur i Hemusterrängen.

 • Mora - en av Sveriges tio bästa idrottskommuner

  2 oktober 2009

  Den nionde bästa närmare bestämt, en plats som försvarats sedan fjolårets rankning. Och det är som vanligt Vasaloppet som lägger grunden till den framstående placeringen.

 • Gamla Moramotiv till heders igen

  28 september 2009

  I bygdearkivet finns tiotusentals bilder från svunna tider. En del av bilderna har valts ut som motiv på produkter som börjat säljas i Kulturhuset.

 • Tjurrus och tunnel för Moras skidåkare

  21 september 2009

  IFK Mora skidklubb gjorde succé på Tjurruset i Karlstad under lördagen. Helene Söderlund vann damklassen och Lars Suther var tvåa efter VM-löparen på hinder Per Jacobsen.

 • Så går det för Mora IK i hockeyallsvenskan

  16 september 2009

  Mellan fjärde och sjunde plats i grundserien, det är i alla fall vad som kan utläsas av fem spelbolags odds. Siffrorna var aktuella på morgonen den 16 september, samma dag som serien startar.

 • MoraParkens nya höstsatsning

  15 september 2009

  På senare år har shower med olika inriktning stått på programmet, men nu har det konceptet övergivits. I stället bjuder man upp till dans.

 • Familjen Farhang ställer ut

  14 september 2009

  Pappa Massud, mamma Birgitta och dottern Rebecca har valt olika former för att uttrycka sitt konstnärsskap. Under september kan ett urval av deras verk beskådas på Mora Kulturhus,

 • Schneider Electric sponsrar Mora IK

  10 september 2009

  Schneider Electric har tecknat avtal med Mora IK och är därmed en av huvudsponsorerna till laget som spelar i HockeyAllsvenskan.

 • Projektet "Prästholmen" går vidare

  1 september 2009

  Ett intentionsavtal för Fas 1 har tecknats med Environiq AB, det företag som tidigare utrett vilka möjligheter som finns att utveckla området.

 • Nio dagar fyllda av nyttiga aktiviteter

  25 augusti 2009

  I år firar Hälsoveckan sexårsjubileum och blir dessutom en dag längre. I Mora är det StavgångsVasan som inleder, 9, 19 eller 3 kilometers promenad i Vasaloppsterrängen.

 • Brandkåren förlorade spurten

  24 augusti 2009

  Uppgörelsen i den 19:e upplagan av VasaStafetten blev riktigt spännande. Från Gopshus och in mot målet tampades Brandkåren IK från Stockholm mot IFK Mora.

 • Jubileumsbok efter de första 100 åren

  19 augusti 2009

  IFK Mora fyller seklet jämnt 2009 och det firas under hela året. Bland annat med boken "IFK Mora. De första 100 åren". Som beskriver den anrika klubben ur olika aspekter, inte minst de stora idrottsliga framgångarna.

 • Rafflande spurtstrid avgjorde CykelVasan

  17 augusti 2009

  Matthias Wengelin Säter, tävlande för Cykloteket RT vann premiären av CykelVasan. I en rafflande spurtstrid slog han Magnus Darwell, Falun som tävlar för Team Kalas.

 • Radiosporten springer VasaStafetten

  10 augusti 2009

  22 augusti är det dags för 2009 års upplaga av VasaStafetten, en löparstafett med tio delsträckor från Sälen till Mora. Både företag, idrottsföreningar och kamratgäng deltar. Även Radiosporten deltar i år med ett lag.

 • Förbundskaptenen lovordar CykelVasan

  6 augusti 2009

  Söndag 16 augusti genomförs CykelVasan för första gången och kommer redan år ett att vara Sveriges största lopp för mountainbike!

 • Dalahästen har ett värde

  3 augusti 2009

  För de flesta människor är väl detta påstående ett axiom om något. Men för säkerhets skull har Region Dalarna låtit en reklambyrå och en designbyrå undersöka om det verkligen är sant.

 • Snart startar ånglokomobilen

  27 juli 2009

  Då blir Siljansfors Skogsmuseum en attraktion rikare, eller snarare två. För med den mobila ångmaskinen kan det gamla sågverket fungera igen.

 • På kryss med Gustaf Wasa

  12 juli 2009

  Värmebölja, stekande sol och knappt en krusning på Siljan. Då passar det bra med en svalkande sjötur på "Mashavet".

 • Världspremiär i fäders spår

  3 juli 2009

  Eller i VasaloppsArenan som den klassiska Vasaloppsspåret numera kallas. En sträckning som nu får ett nytt användningsområde den 16 augusti.

 • Nytt fiskekort för Siljan och Orsasjön

  1 juli 2009

  Lagom till sommaren har det kommit. Turistfiskekortet som förenklar tillvaron för våra fiskeintresserade besökare.

 • Siljan Turism ska ”industrialiseras”

  29 juni 2009

  Det var ett av budskapen som VD Cecilia Österlind delgav bolagets ägare vid årsstämman. Allt för att behålla positionen som ett ledande marknads- och försäljningsbolag i branschen.

 • Kulturdagarna i själatåget

  26 juni 2009

  Framtiden är minst sagt osäker för den tradition som Anders Diös startade på Bonäsgården 1967. Efter 42 år verkar slutet vara nära.

 • Ta cykeln på tåget

  25 juni 2009

  Tåg och cykel hör ihop. Det tycker i varje fall Tåg i Bergslagen, som meddelar att från och med 15 juni kan resenärerna ta med sig cykeln ombord på tåget. men det finns en del restriktioner.

 • Prima vatten vid Tingsnäsbadet

  24 juni 2009

  Inte för att något annat har misstänkts, men en färsk provtagning ger klart besked om att badvattnet är, som det heter, tjänligt.

 • Jubileumsvandring på Vasaloppsleden

  22 juni 2009

  I år är det 30 år sedan de första tankarna väcktes om att göra en vandringled i Gustav Vasas spår. Det firades med en halvdagstur för de som varit och är engagerade i Vasaloppsleden.

 • Majstången i Utmeland fyller 100 år

  17 juni 2009

  Det var 1909 som självaste Anders Zorn pekade med hela handen och bestämde var stången skulle stå. Och på midsommarafton det året restes den för första gången i Utmelandsbacken.

 • Konstnärer från Oberammergau ställer ut i Mora

  16 juni 2009

  Vår tyska vänort nere i Tyrolen föreslog ett omtag i förbindelserna som legat nere en period. En konstutställning blev resultatet.

 • Vad händer på Prästholmen?

  14 maj 2009

  Under vintern har en studie gjorts för att undersöka möjligheten att utveckla Prästholmen med ytterligare anläggningar. Syfte? Att skapa ett centrum för sport, kultur och evenemang.

 • Calle årets Mora-Nisse stipendiat

  13 maj 2009

  - Calle Halfvarsson var given som årets stipendiat, berättar styrelsen för Mora-Nisse stipendiefond, Tommy Höglund, Mora-Nisse och Åsa Mattsson.

 • Hela Dalarna Cyklar, 27 april-16 augusti

  23 april 2009

  Hela Dalarna Cyklar genomförs i Dalarna för att stimulera till ökat cyklande. Här har Du chans att vinna både god hälsa, fina priser och bidra till en bättre miljö.

 • Vasaloppets Vintervecka toppar listan över populära evenemang i Sverige

  7 april 2009

  Det visar en färsk marknadsundersökning från företaget Rubin Research & Consulting AB.

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 1 februari 2018.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den första skolundervisningen i Mora påbörjades 1643?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213