Anna Haag och Emil Jönsson gratulerades

22 april 2013

Anna och Emil Visa större bild

Ett gott facit

Även om inte alla drömmar uppfylldes så blev det ändå en bra säsong för IFK Moras skidstjärnor Anna Haag och Emil Jönsson. Och för det fick de ta emot välförtjänta gratulationer.

Visst hade väl fler är Emil själv trott på en VM-medalj i den individuella sprinten och säkert hade Anna och många fler hoppats på en medalj i något av de individuella damloppen. Men konkurrensen är mördande och Emil fick nöja sig med silver i teamsprinten och Anna med ett silver i stafetten 4x5 km.

Det om VM i Val di Fiemme, men säsongen innehåller också Världscupen och den tog Emil hem på sprintsidan. Han blev därmed förste åkare från IFK Mora att vinna Världscupen, bara det en prestation som skickar honom rakt in i historieböckerna. Åtminstone de som skrivs av klubben. Annars kan IFK Mora stoltsera med många olympiska skidmedaljörer och VM-medaljörer, men någon Världscupvinnare har man alltså inte tidigare haft.

I samband med en lunch fick paret ta emot blommor och presenter från sponsorer, klubben, Dalarnas skidförbund och kommunen. Som man kunde förmoda delades dalahästar ut; dels en blågul variant som Dalarnas skidförbund använder sig av vid uppvaktningar och så den som Mora kommun delar ut till "Mästare i Moras färger". Den är lackerade i en mörkröd kulör, unik för just det ändamålet. 

Hästutdelninig Visa större bild
Kommunfullmäktiges ordförande Bengt Jernhall delar ut den speciella dalahäst som bär inskriptionen "Mästare i Moras färger".

Två med två stora mästerskap

Lite snack blev det också, men inte med Anna som tappat rösten. Å andra sidan fanns Emil att tillgå och han svarade villigt på frågor från lunchgästerna. Bland annat om hur hans träning som sprintåkare skiljer sig från distansåkarnas.

- Om man jämför mig och Anders Södergren så tränar vi till 99 % på samma sätt. Jag kör naturligtvis mer starter och spurtteknik, men annars är det lika.

De två stora målen de närmaste två åren är naturligtvis OS i Sotji 2014 och VM i Falun 2015. Sannolikt topparna i deras respektive karriärer och därför gäller det att komma väl förberedda.

- Sprintbanan i Sotji har jag redan testat och den är mycket tuff, förklarade han. Dessutom ligger den på hög höjd och snön är av speciell karaktär, nästa som i Vancouver. Att vi tränar mycket i Schweiz beror just på att vi där kommer upp på samma höjd som i Sotji.

Noggrant skidval avgörande

Efter säsongens slut, i år efter SM i Boden i början av april, väntar traditionsenligt tio (!) dagars vila. Det välkomnar åkarna inte minst för att få vila huvudet efter alla anspänningar under vintern. Anna och Emil åker inom kort ner till Schweiz och där blir det givetvis skidåkning, men utan hårdkörning. En kortar solsemester kan också bli aktuell med sedan är det dags för hårdträningen. Den startar 1 maj med dubbla pass varje dag och sedan rullar det på.

Inför varje säsong ska också skidor väljas ut och det är inget som görs på en kafferast.

- Man börjar undersöka kanske 100 par skidor på fabriken, av dem tar man ut 30-40 som man monterar bindningar på och provåker. Kvar blir slutligen 15 par för klassiskt och 15 för skate och fler använder jag mig inte av. Rätt skidpar vid varje tävling är 80 % av framgången när det numera är så otroligt liten skillnad mellan de tio främsta åkarna i toppen.

 

Sven-Erik Nilsson

  

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 22 april 2013.

Sök på webbplatsen

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213