Årets Vårsalong överraskar

24 april 2017

Inför Vårsalongen 2017 inbjöd Mora kulturhus tillsammans med konstnären Malin Holmberg utövare att tolka ämnet ”Möten” fritt och gestalta det i tre verk. Tekniken kunde sträcka sig från runstensristningar till foto- och videoverk och arbetena skulle vara tillkomna efter 1 jan 2017. 

VSpanorama Visa större bild

32 personer har antagit utmaningen och lämnat in inalles 96 arbeten till utställningen. Malin Holmberg har valt att utforma utställningen med 61 verk. Lista på alla deltagare.

Juryn berättar: "Årets vårsalong visar möten mellan individer, och om att hjälpa andra och varandra i mötet. Mötet med sig själv och möten in på bara skinnet. Visuella och tematiska möten mellan verken, uppstår i hängningen, men det finns även möten i verken genom samarbete mellan olika konstnärer. Möten mellan nutid och dåtid, mellan årstider, människa, natur och djur. Det finns även exempel på en återbrukstanke, där ett tings tidigare funktion fått möta en ny funktion eller form. Rummet runt utställningen, scenografin, kom till i tankarna på att hjälpa varandra, möjligheten till möten. Personligen har jag upplevt i perioder att riktiga möten med andra är omöjligt. Hur kommer man igenom den vallgrav som skiljer våra själar åt? I utställningsrummets matta finns en blå rand längs väggarna. Den fick bli en vattenväg, men även ett vatten att ta sig över. Längs rummets långsidor sträcker sig en vit rundad form som kan påminna om en båt, men även tidens gång genom mötet mellan solen, månen och horisonten. Tack till alla som har lämnat in. Jag hoppas rummet skapar en miljö som känns bra och väcker tankar, en miljö där man inte bara vill vidare, utan gärna dröjer sig kvar för möten både med konsten och andra människor." Malin Holmberg, jury 2017

VSJury Visa större bild
Malin Holmberg, konstnär och jury

Juryn,

Malin Holmberg är född 1978 i Hovmantorp och utexaminerad från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2009. Mest känd är hon för sina måleriska installationer bl a i Wanås skulpturpark, Vandalorum konst- och designcentrum, Projekt plattform 79 i Berlin. Att använda det befintliga rummet och tillsätta inslag som gör det till något annat, som öppnar upp till nya associationer är någonting Malin Holmberg gärna tar avstamp i.

 

Publikens favorit: som besökare är du välkommen att rösta på det verk du tycker bäst om. Upphovsman/kvinna som får flest röster "vinner" en mindre separatutställning som visas parallellt med nästa års Vårsalong.

Sanna Seppänen Visa större bild
Sanna Seppänen Guerilla-Path
Sanna Seppänens rostiga målningar på temat "utopi-dystopi" vann publikens pris 2016. I år visar hon en utställning som handlar om vår närmiljö; naturen, skogen eller staden som ligger närmast. 

 

Vårsalongen i Mora är en plattform som vill utmana, engagera, diskutera, ställa frågor och ge nya infallsvinklar. Vårsalongen är öppen för amatörer och professionella utövare med anknytning till Siljansregionen. För elfte året i rad arbetar Mora kulturhus med enmannajury och ett tema. Genom det här greppet tillför varje tema och varje jury någonting nytt till salongens utveckling utan att det för den sakens skull behöver vara normgivande. Det finns inga fasta sanningar. Det finns mer eller mindre angelägna frågor och olika åsikter, vilket speglas i juryns olika val genom åren - ingen Vårsalong har varit den andra lik. Det här greppet gör också att alla involverade utmanas: deltagare som tar sig an temat och skapar utifrån det, externa juryn som möter ny mark och med sin bakgrund, sitt sätt att se utformar salongen utifrån de verk som hen finner intressanta. Varje Vårsalong blir ett verk i sig. På så vis utmanas även salongsbegreppet som sådant. Läs mer ...

 

Vårsalong "Möten"

22 april - 15 maj

Mora kulturhus och bibliotek

Köpmannagatan 4

0250 - 26780

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 24 april 2017.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

......Knausberget (787 m) är kommunens högsta punkt. Berget ligger väster om Ulvsjön, i den nordligaste delen av Mora kommun.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213