Auklandbron äntligen invigd

15 september 2010  
Auklandbron Visa större bild
Auklandbron har en sugande backe upp till krönet, något som kan bli avgörande i ett kommande lopp.I bakgrunden syns Zornmuseet.

Bussviadukt skapade den nya bron

När det för några år sedan det stod klart att Strandens skola skulle stängas innebar det också att duschmöjligheter för Vasaloppsåkarna skulle försvinna. För att lösa problemet byggdes en ny duschanläggning i anslutning till tennishallen på Prästholmen. Dit skulle åkarna bussas efter målgång och eftersom trafiksituationen i Vasaloppstider är extremt komplicerad blev lösningen att bygga en ny bro över Hemulån, ut på campingplatsen.

Men för att komma bort till tennishallen måste Vasaloppsspåret korsas. Därför gjordes en viadukt över den befintliga vägen och det medförde att en ansenlig kulle bildades på spåret strax före den lilla uppförsbacken vid Zornmuseet. En ny bro hade alltså skapats och den måste naturligtvis ha ett namn.

Auklandbron Visa större bild
Traditionell bandklippning var det aldrig påtänkt, i stället sågades en skida av och sågen höll självfallet Jörgen Aukland. Skidan hölls av kommunalrådet Peter Helander (t.v) och Vasaloppets förre generalsekreterare Rolf Hammar.
 

Norrman fick släppa till namnet

En tävling utlystes och bland det 40-tal förslagen valdes ett som helt enkelt gick ut på att den förste åkare som passerade bron vid det kommande Vasaloppet 2008 skulle ge den sitt namn. Det råkade bli Jörgen Aukland, som kom i ensamt majestät och med god marginal för att minuten senare ta sin första Vasaloppsseger. För övrigt den tredje norska efter Ole Ellefsaeter (1971) och Anders Aukland (2004).

I september 2010 invigdes äntligen bron i närvaro av Jörgen Aukland som dagen till ära hade med sig broder Anders.

- Vasaloppsöndagen 2008 var en sådan där dag när allting stämde, berättade Jörgen Aukland. Jag hade först tänkt köra med vallade skidor men ändrade mig just före start och bytte till ruggade som visade sig vara ett gott val. De sista tre milen körde jag ensam och tyckte det gick väldigt bra. Jag hörde att jag ökade ut avståndet, men blev lite orolig mot när någon vid spåret sa att jag var 1.20 före. Som norrman tolkade jag det som 21 sekunder innan jag fick klart för mig att handlade om en minut och 20 sekunder.

Bröderna Aukland
Anders och Jörgen Aukland,

Bröderna Aukland tror att Vasaloppet i framtiden blir allt tuffare att vinna och att teamkörningarna kommer att öka. Överhuvudtaget ser man framför sig en ökad popularitet för långlopp och sedan i fjol har man dessutom svensken Jerry Ahrlin med i sitt "Team Xtra personell" där Jens Arne Svartedal också ingår. Fyra yngre och extremt talangfulla åkare kompletterar teamet som leds av Nils Marius Otterstad.

Bröderna Aukland i ny roll

Det är nu också klart att Anders och Jörgen Aukland kan lägga ytterligare en merit till sitt CV. Vasaloppet har utnämnt dem till "ambassadörer" i Norge med särskild uppgift att öka intresset för de olika loppen bland hemlandets motionärer.

- Motionärerna på skidor ökar hela tiden i antal och de börjar också alltmer titta på utländska arrangemang, säger Anders Aukland. Så vi är mycket stolta och glada att få vara med och locka fler till Vasaloppsveckan. Själva tävlingen på söndagen känner alla väl till men de övriga loppen är ganska okända och har därför en stor potential.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 15 september 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Sveriges äldsta timmerbyggnad finns i Mora? Stockarna på gavlarna har daterats till vårvintern 1237.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213