Barnböcker toppar utlåningsligan

9 januari 2011

Barnböcker

Biblioteken i Mora kan glädja sig åt fler boklån under 2010 och det är andra året i rad som fler böcker lånas. En målmedveten satsning på barn och ungdomar ligger bakom ökningen.

De unga svarade för 43 % av boklånen under året och det ska jämföras med att åldersgruppen 0-16 år bara utgör ca 16 % av kommunens befolkning. Antalet boklån inom gruppen ökade med 4 % och det tolkar biblioteksledningen som att prioriteringen av barn och ungdom har varit framgångsrik. Endast Våmhus avvek från trenden och uppvisade färre lån än 2009.

I Mora redovisar biblioteken 142 575 bibliotekslån totalt, men på den nivån var ökningen betydligt blygsammare och stannade vid 0.5 %. Följaktligen så har vuxenlånen minskat. Antalet lån per invånare uppgick till 7.07 och med den siffran ligger Mora åtminstone över rikssnittet för 2009 som var 6.3 lån/invånare. Bibliotekslån innebär också biblioteksbesök och även i det avseendet noteras en liten ökning till 166 043 personer under 2010.

Att barn och ungdomar lånar mest böcker visar sig inte oväntat på tio-i-topplistan över utlånade böcker. Populärast var Pija Lindenbaums bilderbok "Siv sover vilse" och det betyder att många av våra allra yngsta i kommunen har fått sin kulturella dos den vägen. Tvåa på listan var "Mamma Mu åker rutschkana" av Jujja Wieslander, en klassiker som håller än i barnboksgenren.

Först på tredje plats kommer en vuxenbok. Då handlar det om "Den förlorade symbolen" av Dan Brown, en av de bäst säljande författarna på senare år. Boken kom 2009 och bevisade med eftertryck att huvudpersonen Robert Langdons öden och äventyr fortfarande attraherar bokkonsumenterna världen över. Den trycktes i en förstaupplaga på fem miljoner exemplar, varav osannolika en miljon såldes redan den första dagen!

Tvåa på romanlistan i Mora hamnade Susanne Alakoskis "Håpas du trifs bra i fengelset" och mest utlånade fackbok var Nisse Simonssons "Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra". Hans uppträdande i S:t Mikaelsskolans sprängfyllda aula på samma tema lär vara en del av förklaringen till topplaceringen. 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 5 januari 2011.

Sök på webbplatsen

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213