Vandrarna startade från Mora

12 maj 2010
Alla vandrare 2010 Visa större bild

Den långa marschen efter Dalkarlsvägen går ända till Skansen i Stockholm, dit man anländer den 23 maj. Efter 12 dagars vandring på gamla vägar och stigar.

Här gick deras förfäder redan på 1500-talet för att söka arbete i Stockholm och Mälardalen. Dessa säsongsvisa herrarbetsvandringar var av nöden tvungna, eftersom Dalarna vid den tiden var överbefolkat. Kullor och masar begav sig därför iväg för att arbeta åt "herrar" som hade pengar att betala för tjänster av olika slag. Männen sågade ved, var snickare och timmermän, medan kvinnorna fick sin försörjning som trädgårdskullor, mursmäckor och roddarkullor.

Per Mårthans Visa större bild
Per Mårthans

Vandrar för femte gången

Den gamla traditionen att vandra till Stockholm togs upp igen 2001 då den första storvandringen efter Dalkarlsvägen genomfördes. Men inte för att söka arbete utan för det höga nöjets skull. 

Nu går man för femte gången och onsdagen den 12 maj samlades årets vandrare  framför Vasaloppets Hus i Mora. En ansenlig skara hade mött upp; en del för att gå hela vägen, andra för att bara gå den första etappen till Tammeråsen och nöja sig med tre mils vandring. I stället för de 36 mil som gäller för dem som valt att gå hela den långa vägen till huvudstaden. 

Som vanligt har Per Mårthans från Rättvik varit primus motor i arrangemanget och till ledare den första dagen hade han engagerat Rolf Hammar, tidigare generalsekreterare i Vasaloppet. Morgonen hade bjudit på frost men nu sken solen och lovande prima vandringsväder.

Lennart Böhlin - först framme i Tammeråsen?

En som väntade ivrigt på att komma iväg var Lennart Böhlin från Färnäs. En pigg pensionär som hade sin vandringsplan klar.

Lennart Böhlin Visa större bild
Lennart Böhlin
- Jag följer med alla andra fram till bygdegården i Färnäs, berättade han. Där har jag ryggsäcken och när jag fått på mig den så sticker jag iväg på egen hand.

Den som har gått med Lennart Böhlin vet att han vill ha ett högt tempo och det kännetecknar inte vandrarna på Dalkarlsleden. Där ska ju många gå i flera dagar och måste därför ransonera krafterna.

Vid stoppet i Fåsås utlovade grillkorv genom byalagets försorg och framme i Tammeråsen skulle Kuprik, "den svenske kocken" i Mupparna, ha wokpannan igång när gruppen anländer sent på eftermiddagen. De som ska övernatta i Tammeråsen gör det hos Mases Erik som kan erbjuda tak över huvudet i flera olika byggnader på gården.

Vandrare Visa större bild
Runar Tommila från Garpenberg hade
problem med sin näverkont.

Etapp två går sedan till Rättvik där lämpligt nog en vandringsfestival startar samma dag. Men de vandringarna går i närområdet, medan de som går Dalkarlsleden sedan fortsätter mot Bjursås. Och sedan vidare, etapp efter etapp, tills man tågar in på Skansen anförda av musikanter från hembygden.

 

 

 

Läs allt om vandringen på www.dalkarlsvagen.se 

 

Sven-Erik Nilsson 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 12 maj 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

...IFK Mora fick sin första svenska mästare 1918? Det var Petrus Axelsson som vann skridsko 1 500 meter.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213