Årets kulturpris delas

11 oktober 2013

Nomineringarna var många och kulturnämnden hade uppenbarligen ett flertal goda kandidater att välja mellan. Valet slutade med att priset delas.

- Det var en enorm bredd i nomineringarna som också visade på en stor kulturkompetens, säger kulturchefen Caroline Smitmanis Smids.

Att kulturpriset offentliggörs samma dag som Nobelpriset i litteratur skulle möjligen kunna tolkas som väl uttänkt. Men det ska i stället ses som en ren tillfällighet, enligt kulturchefen, även om det faktiskt hänt tidigare. Delningen av kulturpriset är däremot mer regel än undantag, det har skett 25 gånger sedan 1976. Till skillnad från litteraturpriset som bara delats vid fyra tillfällen sedan 1901. Senast 1974 av Harry Martinson och Eyvind Johnson.

2013 år kulturpristagare i Mora blev Mora musikkår och Lars Lundin, Oxberg. De får alltså dela på prissumman 15 000 kronor med följande motiveringar:

Mora musikkår

"För att i 110 år ha varit, och fortfarande är, en viktig och glädjespridande aktör i Moras musikliv." 

Lars Lundin

"För sina värdefulla insatser att dokumentera, väcka intresse för och sprida kunskap om Oxbergs kulturhistoria."

Kulturstipendiater 2013

Mora kommuns kulturstipendier delas årligen ut till två stipendiater ned Moraanknytning. Kravet är att de ska "visat god kvalitet i sitt litterära, musikaliska eller annat konstnärligt skapande". Beloppet är 10 000 kronor per stipendiat och syftet är att stödja den fortsatta konstnärliga utvecklingen.

Björn Elgerd är uppvuxen i Oxberg och har gått på kulturskolan Miranda, teaterlinjen i Falun och teaterhögskolan i Luleå. Han har tidigare verkat som trollkarl, medverkat i Zornspelet och för närvarande är han tillfälligt anställd på Stockholm stadsteater som skådespelare. Hans ambition är att arbeta som regissör och därför vill han utbilda sig mer, utveckla en egen föreställning och ta sånglektioner. Som en kuriositet kan nämnas att han fick kulturstipendiet även 2006, då i sin egenskap av trollkarl.

Karolina Pettersson är grafiker och illustratör som ägnar sig åt bildanalyser. Hon har tidigare gått på S:t Mikaelsskolans estetiska program och studerar nu på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg, där hon tagit ett tillfälligt uppehåll för att söka till Akademin Valand för att studera grafik. Hennes specialintresse är att utforska bildens olika ytor och uttryck, att undersöka hur olika förändringar påverkar bilden och mottas av betraktaren.

Kulturpriserna och kulturstipendierna delas ut vid kommunfullmäktiges sammanträde den 9 december.

 

Sven-Erik Nilsson 

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 11 oktober 2013.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Vasamonumentet i Mora invigdes 1860, på den plats där Gustav Vasa enligt sägnen gömde sig i en källare undan sin förföljare?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213