Det mesta av det bästa

16 maj 2010

Så kan jubileumsutställningen 2010 på Zornmuseet enklast sammanfattas. I år är det 150 år sedan Anders och Emma Zorn föddes och det firas med en magnifik kavalkad av mästarens konstverk.

Mora marknad
Mora marknad är en av de två Zorntavlor som ägs av Mora kommun.

Största satsningen på mer än 20 år

Många av dem finns redan i museets ägo, andra ägs av institutioner och privatpersoner i Sverige och övriga världen. Av de ca 100 verk som ställs ut har ett 40-tal lånats in, bland annat från Pradomuseet i Madrid och Musée d’Orsay i Paris.

- Det här är vår särklassigt största utställning sedan 1989, förklarar museidirektör Johan Cederlund. Det har varit ett hårt och långvarigt jobb att arrangera den och nu är vi äntligen i mål. Vi har heller aldrig haft så många lånade verk sedan dess som det vi har nu. När vi byggt upp den har vi har valt att förmedla en ganska konventionell bild av Zorn, där vi följer hans utveckling som konstnär genom olika motivområden.

Utställningen fyller Zornmuseets alla våningsplan och startar nerifrån källarplanet med en kronologisk fotoutställning av konstnärens liv. Där rullar också ett bildspel, signerat Anders Hanser, med Max von Sydow som suggestiv berättare.

Ett helt konstnärsskap till beskådan

En halvtrappa upp från entrén tar tavlorna vid och börjar logiskt nog med akvareller, en teknik som Zorn redan i unga år behärskade till fulländning.

Cristina Morphy Visa större bild
Cristina Morphy
- Här har jag min egen favorit, säger Johan Cederlund och pekar på porträttet av Cristina Morphy. Vi har lånat tavlan från Pradomuseet, där den inte ens visas utan finns magasinerad. Men vi ska vara klara över att det museet förfogar över alla de stora mästarna, ofta representerade med många verk.

Sedan beskriver han målningen ytterst vältaligt som bara en verklig konstkännare kan. Och utvinner kvaliteter ur den som gemene man knappast ens kan föreställa sig existensen av.

Ett rum kallas Gopsmor och alluderar till den ateljé som ligger ett par mil norr om Mora. I den vildmarksmiljön vistades Zorn ofta och nu har man med hjälp av trädmönstrad väv skapat en illusion av svensk skog och dessutom hittat en ekorre som ska fästas uppe i ett av de konstgjorda träd som pryder golvet.

Dalaröbilderna har fått sin egen avdelning och där manifesteras med eftertryck hans oöverträffade förmåga att återge vatten. Små vågor tecknas så levande att ingen kan undgå att imponeras av den tekniska skickligheten. Som han för övrigt briljerade med redan i unga år.

Fåsåsväggen Visa större bild
Fåsåsväggen

En världsman med rötterna i Mora

Känslan för hembygden och dess kulturarv är en av Zorns mest utmärkande egenskaper. Redan 1888 hittade han en gammal vägg i Fåsås och senare års tekniska framsteg har klarlagt att den kan dateras så långt tillbaka som 1288. Den är därmed en av landets äldsta kända timmerbyggnader, men överträffas ändå av eldhuset på Zorn gammelgård som hittills är det äldsta med stockar ända från 1237. Även det kommer för övrigt från Fåsås.

Små och osannolikt detaljrika skulpturer föreställande mor och mormor finns också här, liksom en avdelning med etsningar. Båda konstarterna givetvis exekverade med full behärskning av uttrycksmedlen.

I den stora salen på övervåningen visas en överdådig samling av verk med motiv från Mora med omnejd. Här finns Dans i Gopsmorsstugan, Margit, Midsommardans och Vallkullan för att bara nämna några. Längre in visas porträttmålaren Zorn, hans talang på det området kom förhållandevis tidigt att göra honom till en förmögen man när amerikanska miljonärer köpte hans tjänster. Ett magnifikt porträtt av drottning Sophie ger klart besked om detta var en annan av hans många starka sidor.

Mor och dotter Visa större bild
Mor och dotter
 

Och så damerna....

En jubileumsutställning utan att visa ett antal av hans nakenstudier är naturligtvis helt otänkbar. För många är de det man främst förknippar Zorn med och besökaren kan här vila sina ögon på ett urval. De flesta målade på Dalarö i slutet av 1880-talet, några även i Moratrakten. Den dyraste Zorntavla som någonsin sålts finns också här; Les baigneuses från 1889 betingade ett pris av 17.2 miljoner kronor på Sotheby's i London.

Den 12 maj invigdes utställningen officiellt och till den kom bland andra kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Hon och andra honoratiores i form av landshövding, sponsorer och styrelse trakterades först med lunch på Zorngården innan en guidad visning tog vid kl. 13.00. Två timmar senare anlände ett 100-tal personer; utlånare, representanter för olika museer, skribenter som medverkat i jubileumsboken, kommunalråd, kulturnämnd och andra. Dagen därpå öppnade så utställningen för allmänheten och håller öppet till den 14 september

- En vanlig sommar brukar vi ha ungefär 60 000 besökare men jag hoppas att jubileumåret ska locka 75 000, säger Johan Cederlund.

 

Sven-Erik Nilsson 

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 16 maj 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... namnet Mora förekommer i skrift första gången 1325?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213