Diakon från Mora vinnare i Novelljakten 2016

18 mars 2016
novelljakten 2016 prisutdelning Visa större bild
Vinnaren med juryn. Från vänster: Sonja Viklund, Kersti Vikström, Urband Lindqvist, Tony Samuelsson

"En berättelse som gestaltar undergång på flera plan. En sörjande kvinna berättar om sin flykt till Sverige och drömmen om ett nytt liv. Temat är brinnande aktuellt och visar på frihetens pris och hembygdens betydelse för att slå rot och känna tillhörighet. Bäcken är en stilsäker och angelägen novell som rymmer stora frågor och stor tragedi men där en liten bäck får symbolisera tröst och hopp i en mörk samtid."

Så lyder juryns motivering till årets vinnare i Novelljakten. Priset, som är ett stipendium på 2000 kr, gick till Kersti Vikström, diakon bosatt i Mora med rötter i Uppsala. Under prisutdelning på Mora bibliotek på fredagsförmiddagen tilldelades Kersti diplom och stipendium av kulturchef Caroline Smitmanis Smids.

Juryn har bestått av författaren Tony Samuelsson, bibliotekchef Sonja Viklund och bibliotekarie Urban Lindqvist som under ett par veckors tid har fått läsa anonyma bidrag för att sedan gemensamt bestämma vinnare och formulera en motivering. Tony Samuelsson läste upp vinnarbidraget under prisutdelningen.

novelljakten 2016 prisutdelning Visa större bild
Under prisutdelning bjöds det på bubbel medan vinnarbidraget och de två hedersomnända novellerna lästes högt

"Jag har alltid velat bli författare och ägnar stor del av min fritid till att skriva" berättar Kersti Vikström som är överraskad och glad åt priset. "2013 fick jag en roman utgiven, en ungdomsroman som heter Gycklarens arv."

Kersti är utbildad diakon och arbetar sedan två år tillbaka som föreståndare i det sociala företaget "iessn til" i Salem i Älvdalen.

"Bäcken är en berättelse som är inspirerad av verkliga händelser i ett globalt perspektiv, men också i min allra närmaste omgivning."

Juryn valde även att omnämda två noveller som inte tog hem priset, men som den ändå tyckte förtjänade uppmärksamhet. Dessa var "Undergång" av Olof Lindberg och "Majbrasan" av Inga-Lisa Sollgard. Sonja Viklund läste upp de hedersomnämnda bidragen.

Lilla novelljakten utgick pga lågt deltagande.

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 18 mars 2016.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

Visste du att....

... Mora socken och Morastrand blev en kommun 1959?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213