Dubbelt jubileum vid årets Zornmärkesvecka

29 juni 2016

Den 3 juli invigs en vecka fylld av musik, dans och glädje i Mora med omnejd. Välkommen till årets Zornmärkesvecka!

Runt förra sekelskiftet började konstnären och moraprofilen Anders Zorn oroa sig över att folkmusiken var på väg att dö ut, och för att förhindra det drog han år 1906 igång en spelmanstävling med mål att locka fram spelmän som behärskade traditionella instrument och melodier. Han annonserade om tävlingen och känd och inflytelserik som han var fick han en överväldigande respons.

Spelmansstämma 1906
Spelmansstämma 1906
  Tävlingen, som ägde rum på Måstäpp på Solleröskogen utanför Mora, blev en väl omskriven succé och kom så att upprepas en gång om året i decennier framöver. År 1910, på Skansen i Stockholm, transformerades arrangemanget från tävling till spelmansstämma, där alla deltagande spelmän fick ett märke, utformat av Zorn själv, som bevis för att de varit med. Sedan dess har tillställningen utvecklats vidare, och vart tionde år återvänder spelstämman till Mora.

I år firar tävlingen 110 år med ett rikt program som omfattar allt från konserter till spelmansstämmor och, så klart, de uppspelningar som står i centrum för veckan. Cirka hundra aspirerande Riksspelmän visar upp sina talanger och sitt kunnande i traditionell folkmusik för en jury, och kan bli belönade med antingen ett bronsdiplom, ett bronsmärke, ett silverdiplom eller ett silvermärke. Den som lyckas spela till sig ett silvermärke får äran att titulera sig Riksspelman.
– Det juryn vill höra är ett traditionsmedvetet spel, berättar Pontus Selderman, ordförande i Dalarnas spelmansförbund samt Riksspelman på fiol. 
Verf Lena Egardt, ledamot i Zornmärkesnämnden och en av årets fyra jurymedlemmar, förtydligar:
– Det vi tittar på är rytm, intonation och tonbildning, teknik och egenskaper som spelman. Man ska vara väl förankrad i den tradition och med det instrument som man spelar.

Utöver detta delas varje år ut ett eller två guldmärken, inte via uppspelningar utan till spelmän som betraktas som ”mycket framstående traditionsbärare”. Själva bedömningarna och utdelningen av märken i alla valörer står organisationen Svenska Folkdansringen för. Vilka instrument som man kan spela upp på är strikt reglerat. Pontus Selderman uppskattar att cirka 90 procent av dagens uppspelningar sker på fiol, men även nyckelharpa, klarinett och olika vallinstrument förekommer. Han berättar också att det juryn får höra i år förmodligen låter ganska annorlunda än de Zorn genomförde för drygt ett sekel sedan.

Pontus Selderman
Pontus Selderman, ordförande i Dalarnas spelmansförbund

– De som kom ut ur kojor och hus för att spela då, de var inte professionella och inte heller utbildade. Troligen lät det inte speciellt vackert när de spelade; de var ju hantverkare och hade grova händer och väldigt dåliga instrument. Så om man bara tittar på kvaliteten på musikerna så är det en extremt stor skillnad. Däremot så hade de ju något annat, som vi inte har idag. De hade rötterna till de gamla låtarna och den gamla kulturen.

Själva uppspelningarna, som kommer att äga rum den 4 till 8 juli, är inte öppna för publik. Det finns dock otroligt mycket annat i folkmusikväg att ta del av under Zornmärkesveckan. Pontus Selderman vill speciellt slå ett slag för invigningskonserten i Mora kyrka den 3 juli.
– Där spelar Frifot, som är en av de mer berömda folkmusikensemblerna i Sverige, tillsammans med Dalarnas ungdomsspellag, som är femtio barn mellan cirka åtta och tolv. Så det är femtio ungdomar, och så får de möta de här professionella musikerna och spela tillsammans med dem.

Bland veckans drygt 15 programpunkter vill han också lyfta fram Guldkonserten den 9 juli, där sex guldmärkesbelönade spelmän uppträder i samband med utdelning av årets guldmärken. Vilka det blir har Pontus Selderman dock ingen aning om, eftersom det är ”hemligare än nobelpriset”.

Utöver konserter innehåller veckan även ett flertal klassiska spelmansstämmor, där Bingsjöstämman är den som drar mest folk.
– Många spelmansstämmor har ju utvecklats mot festivaler, med stora scener och inträden och så vidare, men här är fortfarande en spelmansstämma för spelmanslag och för amatörer. Det är Bingsjöstämmans varumärke, att det fortfarande är en stämma där alla är välkomna, säger Pontus Selderman.
Han tror att årets Zornmärkesvecka kommer att bli speciell, både eftersom den äger rum här i Mora med allt vad det innebär av historia och tradition, men också på grund av att Riksspelmansstämman inte är ensam om att fira jämnt i år. Zorns gammelgård fyller 100 år i år, så för den som kommer till Mora för Zornmärkesveckan passar det ju extra bra med ett besök även där.
Verf Lena Egardt är även hon speciellt förväntansfull inför årets stämma.
– Det ska bli jätteroligt att få vara med i år och att få vara med just på hemmaplan. Vi får se hur många nya Riksspelmän det blir, det vet man aldrig förrän det är slut. Men man hoppas ju alltid att det ska gå bra för dem som spelar upp.

Det återstår att se hur mycket folk som veckan drar, men bara Bingsjöstämman kan vid fint väder locka upp emot 10 000 besökare.
– Det som skiljer folkmusiken från andra genrer är att den är så väldigt bred. Alla, från 5-åriga barn till äldre människor på 95, spelar samma instrument och samma melodier. Och samhällsmässigt är folkmusiken ett tvärsnitt på ett sätt som jag tror är ovanligt på andra ställen; i ett och samma spelmanslag kan du ha allt från industriarbetare till vd:ar, säger Pontus Selderman, som också vill belysa att det trots det stora intresset för folkmusik inte skulle gå att erbjuda publiken en så här omfattande Zornmärkesvecka utan benägen hjälp från företag och organisationer.
– Ett sådant här arrangemang skulle inte vara möjligt utan stöd från näringslivet. Det är bra och viktigt att Mora och Dalarnas företag inser värdet av Zornmärkesveckan och liknande arrangemang i form av marknadsföring och varumärkesbyggande.


För mer information om arrangemang och schema, se länken.

 

Text: Charlotta Jakobsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 29 juni 2016.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den förste urmakaren i Östnor var Krång Anders Andersson (1727-1799)?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213