Familjen Farhang ställer ut

14 september 2009

Pappa Massud, mamma Birgitta och dottern Rebecca har valt olika former för att uttrycka sitt konstnärsskap. Under september kan ett urval av deras verk beskådas på Mora Kulturhus.

Massud Farhang Visa större bild
Massud Farhang med skulpturen "Min tid".

Från Orienten till Sverige

Massud föddes i Iran och sina första konststudier bedrev han 1962-65 vid Kunst- und Werkschule i Pforzheim, Tyskland. Och det var i den skolan han träffade Birgitta från Vilhelmina. Han studerade grafik och hon silversmide, tycke uppstod och paret flyttade till Vilhelmina 1965. Därefter har bostadsorterna varit Göteborg, Sundsvall, Stockholm för att slutligen bli Mora 1975.

I Stockholm studerade Massud på Konstfackskolan (teckningslärarinstitutet) 1971-75 och när det var klart sökte han - och fick - en tjänst som bildlärare på Strandens skola. Tre år senare flyttade han till Noretskolan där han verkade 1978-2008, med andra ord i 30 år.

En omtyckt lärare

Birgitta Farhang Visa större bild
Birgitta Farhangs textila väv "Tystnad".
Många är de Moraelever som haft honom som lärare och nu som pensionär talar han fortfarande varmt om den tiden i skolan.

- Massud har hjälpt många ungdomar genom att låta dem utnyttja bildspråket för att uttrycka sig, menar Bernd Janusch, kulturintendent i Mora kommun. därför kan man säga att han också haft en social funktion.

Idén om en familjutställning kom spontant och ursprungligen var det tänkt att den skulle äga rum i fjol. Men på grund av renoveringsarbeten i kulturhuset flyttades den fram ett år.

Mer än 100 verk i Vasasalen

Rebecca Farhang Visa större bild
Ett av Rebecca Farhangs silverarbeten.
- Det är faktiskt första gången som vi ställer ut tillsammans alla tre, berättar Massud. Jag kände att jag vill ge något tillbaka till den kommun som jag verkat i så länge och därför kom utställningen till. Jag visar surrealistiska målningar och skulpturer, Birgitta vävnader, applikationer och akvareller. Rebecca är silversmed i Stockholm och förutom silverarbetena kan man se några av hennes grafiska verk.

Utställningen pågår mellan den 5 och 28 september, men både Massuds och Birgittas konst kan också avnjutas på andra ställen i Mora. år efter år, för de har deltagit i utsmyckningen av Noretskolan, Noretgården, Spanskbackens äldreboende, S:t Mikaels kapell, Dalagården, Nusnäs skola för bara att nämna några byggnader. Massud finns dessutom representerad i Sundsvall, Skellefteå, Örnsköldsvik, Täby, Haninge, Södertälje och Orsa. 

 

Sven-Erik Nilsson    

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 14 september 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Mora socken och Morastrand blev en kommun 1959?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213