Frivilligarbetere i musikens tjänst

23 november 2009
Frivilligarbetare Visa större bild
Den första träffen med frivilligarbetare hölls i Kulturhuset. I fonden syns projektledaren Anna Söderbäck.

Den snögnistrande musikfestivalen Vinterfest har blivit en stor succé som lockar världsstjärnor till norra Dalarna. Men för att genomföra evenemanget behövs många frivilliga och de har redan börjat sina förberedelser.

18-21 februari är det dags igen för vinterns stora kulturevenemang i norra Dalarna. För femte året i rad kommer ljuv musik att spridas från mer eller mindre originella konsertlokaler i Mora, Orsa och Älvdalen. 2010 är programmet dessutom mer omfattande än någonsin tillförne och även artistuppbådet är rekordstort.

Musik i Dalarna som sköter administrationen och allt det praktiska har därför bråda tider framöver med planeringen av de 15 konserterna under fyra februaridagar. Mycket ska bestyras, och utan det 60-tal frivilliga som ställer upp skulle kaos inträda redan dag ett.

Rutinerade hjälper nybörjare

I mitten av november hade Anna Söderbäck, projektledare för Vinterfest, kallat denna viktiga grupp till ett första möte i Mora. Många av deltagarna har varit med tidigare och bildar därför en sorts kärntrupp som i sin tur kan hjälpa dem som deltar första gången. Kvällen ägnades mest åt en genomgång av allt det nya som kommer att ske i den kommande upplagan. Nya spelplatser, busstransporter mellan konserterna och invigning i Mora kyrka var bara några saker som diskuterades. Liksom en del nya arbetsuppgifter som tillkommer 2010 på grund av det utökade programmet.

- Att vi ändrat till Mora kyrka beror på att vi vill ha nära till den efterföljande konserten på Moraparken, förklarar Anna Söderbäck. Tidigare år när vi haft invigningen i Älvdalens kyrka har det blivit lite ont om tid för publiken som sedan ska ta sig ner till Mora och kvällskonserten på Moraparken. I det här sammanhanget kan jag också nämna att vi i år har bussar på lördag kväll till och från konserterna i Orsa och på Gesundaberget.

Den som anmält sig som frivilligarbetare under Vinterfest har många uppgifter att välj mellan; chaufför, biljettrivare, konsertvärd, bagare, kaffeservitör, publikvärd, marschalltändare, liftskötare, skivförsäljare, journalistvärd, scenografihjälp, blomsteransvarig med mera, med mera.

Hjälp även från Österrike

Ett av nytillskotten i år har en alldeles speciell bakgrund. Julia Groiss, 24, kommer från Wien där hon jobbar med att organisera olika evenemang i det österrikiska parlamentet. Vid sidan av det studerar hon musikvetenskap vid universitet och det är hennes stora intresse för Sverige som har lett henne till den kommande Vinterfesten.

Julia Groiss Visa större bild
Julia Groiss från Wien blir en många
frivilligarbetare under Vinterfest 2010.
- Jag kom till Sverige första gången på semester 2007 och nu är jag här för nionde gången, berättar hon när vi ses i anslutning till den första träffen för frivilligarbetarna. Nu kan jag också lite svenska eftersom jag gått kvällskurser. Vinterfest hittade hon på nätet när hon sökte på svenska musikfestivaler med baktanken att kunna få jobba under någon av dem. Och en festival mitt i vintern lät så spännande att hon tog kontakt med Anna Söderbäck som direkt insåg att här fanns kompetent hjälp att få.  Här ska hon arbeta tillsammans med festivalledningen både i Falun och Mora och kommer därför hit i mitten av februari.

- Efter Vinterfest ska jag jobba med Anna i Stockholm en period och därför åker jag tillbaka hem till Wien först i slutet av mars.

 

Sven-Erik Nilsson

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 23 november 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213