Fyra nya OS-medaljer till IFK Mora Skidklubb

4 april 2014

Olympiska spelen i Sotji blev en fantastiskt fin framgång för IFK Mora Skidklubbs tre deltagare. Trion Anna Haag, Stina Nilsson och Emil Jönsson kom alla hem med medaljer runt halsen.

Guld till Anna i stafetten, brons till Stina i sprintstafetten och två brons till Emil i individuell sprint och sprintstafett.

Emil Jönsson
Emil Jönsson

Medaljskörden började med Emil Jönssons individuella brons 11 februari. Detta efter en märklig final där flera åkare föll och Emil kunde passera och ta bronset. Jönsson hade sett mycket stark ut i prolog, kvart och semifinal men hade brottats med stora ryggproblem.

– Man kan säga att jag vann den här medaljen i kvart och semi. Jag slet något oerhört där. Men det är synd om de som ramlade. Aldrig kul när sådana här saker händer, sa Emil efter bronset.

15 februari blev en gulddag för Sverige, IFK Mora SK och Anna Haag. Anna åkte tredje sträckan i det historiska guldlaget. Senast Sverige tog guld i damstafett på OS var 1960.

Anna Haag
Anna Haag

Anna gjorde en stor kämpainsats på tredje sträckan där hon tappade 25 sekunder på Finland och Tyskland men höll ihop loppet bra. På sista sträckan kunde Charlotte Kalla gå ikapp och köra hem guldet.

– Det var skitjobbigt hela vägen men jag gjorde mitt bästa. Jag var glad att jag kunde hålla Norge bakom mig, berättade Anna.

19 februari blev det två nya bronsmedaljer till IFK Mora. Båda i sprintstafett.

Stina Nilsson åkte i par med Ida Ingemarsdotter och avgjorde till Sveriges fördel på sista sträckan där hon åkte ifatt och förbi Tysklands Denise Herrmann.

Stina Nilsson
Stina Nilsson

– Jag har känt mig väldigt pigg hela mästerskapet och idag fick vi betalt för det. Jag har haft en skön känsla själv och vi har en så bra lagkänsla. Jag är jätteglad, sa den 21 år unga IFK Mora-åkaren efter bronspengen.

Strax därefter blev det ett nytt brons till Sverige och Emil Jönsson. Emil åkte i par med Teodor Peterson och även den här gången hade Emil marginalerna på sin sida. Jönsson hade fått släppa medaljkontakten på näst sista men när Tyskland föll på sista kunde Peterson föra Sverige till ytterligare ett brons.

Både Stina Nilsson och Anna Haag gjorde ytterligare två mycket starka insatser under OS-tävlingarna. För Stina blev det en tiondeplats i den individuella sprinten i sin OS-debut. Anna åkte in som elva i den avslutande tremilen.
 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 4 april 2014.

Sök på webbplatsen

Genom historien har nu IFK Moras längdåkare tagit tolv OS-medaljer. Förutom de fyra senaste är det följande:

Anna Haag – OS-silver skiathlon 2010, OS-silver sprintstafett 2010
Bjarne Andersson – OS-silver stafett 1968
Karl-Åke Asph – OS-guld stafett 1964
Per-Erik Larsson – OS-brons stafett 1956
Gunnar Eriksson – OS-guld stafett 1948, OS-brons 18 km 1948
Nils ”Mora-Nisse” Karlsson – OS-guld 50 km 1948

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213