Gamla Moramotiv till heders igen

28 september 2009
Helmers konditori Visa större bild
Den här bilden togs när Helmers konditori firade 25 årsjubileum den 2 april 1955.

Det är ett samarbete mellan kulturchefen Caroline Smids, kultursekreteraren Imola Mokos och hembygdssekreteraren Anneli Larsson som gjort att de nya produkterna sett dagens ljus.

Vasaloppsfunktionärer Visa större bild
Vasaloppsfunktionärer från 1940-talet.

Bildskatten utnyttjas

- Vi har naturligtvis kollat museishopar när vi turistat på olika håll och fått inspiration därifrån, säger Anneli Larsson. Men även grannkommunen Rättvik har en liten shop i sitt kulturhus och säljer lite smycken och replikor på fornfynd. När vi nu tagit steget så ville vi göra något unikt och då passade det bra att utnyttja de gamla bilderna.

Ett par av dem har använts till vykort med kuvert och är signerade Karl Lärka, vars fotografier utgör en stor del av bygdearkivets bildskatt. Andra produkter är kylskåpsmagneter, musmattor, brickor, skissblock och en boksticka. Den sistnämnda med ett vackert vintermotiv fångat av Berta Hallgren.

Varubuss i diket Visa större bild
Varubussen har råkat ut för en liten malör,
förmodligen under 1960-talet.
Och chauffören i vit rock tittar på.

Något för nostalgiker

- I vintras började vi jobba med att välja ut bilder och sedan har vi låtit ett välrenommerat företag i Skåne sköta produktionen. Det hade en gedigen referenslista på jobb som gjorts till museishopar och det blev avgörande för vårt val.

Ett par veckor in i augusti kunde man ställa ut nyheterna till försäljning i biblioteket. Motiven visar en del av vårt lokala kulturarv och vid urvalet har särskild tonvikt lagts just på detta. Liksom på bildkvaliteten som givetvis måste uppfylla höga krav eftersom en del produkter är förhållandevis stora.

- Kan man sedan få med någon bild med lite humor i så blir jag extra glad, säger Anneli Larsson. Därför har vi med den gamla varubussen som hamnat lite vid sidan av vägen.

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 23 oktober 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... namnet Mora förekommer i skrift första gången 1325?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213