Har du egna erfarenheter av flottarliv?

23 januari 2017

Just nu pågår utställningen ”Kojorna vid bäcken – flottarliv: slit och drömmar i dalaskogarna” på Mora kulturhus. Fotografen och skribenten Peter Kranz har letat längs bäckarna och dokumenterat de sista resterna av flottarkojor som till och med kartverket glömt.

Visa större bild
"Kojorna vid bäcken - Flottarliv". Foto: Peter Kranz

Har du egna erfarenheter av flottarliv, vet någonting om gamla ruiner eller andra lämningar och rester är du välkommen att dela med dig av dessa i samband med ditt besök.

Visa större bild
"Kojorna vid bäcken - Flottarliv". Foto: Peter Kranz


På femtiotalet blev sångaren Snoddas stjärna med sin låt ”flottarkärlek". Verkligheten var en annan; ett hårt och farligt arbete under några korta vårveckor. Enkla, dragiga kojor där femton-tjugo män trängdes på några få kvadratmeter. Arbetskonflikter och tolvåriga strejkbrytare i det tidiga nittonhundratalet. Men det var flottningen på de minimala bäckarna i Dalarnas väglösa storskogar som, i mitten av 1800-talet, lade grunden till den svenska industrialismen. Femtio år senare hade Sveriges flottledssystem en längd av över tvåtusenfemhundra mil. Verksamheten pågick i drygt hundra år. 1970 var den slut i våra trakter.

 

Peter Kranz, f 1950 i Solna, bosatt i Södertälje och i en enslig, liten skogskoja en mil utanför Ulvsjön. Han är fotograf, bildjournalist och författare till ett antal prisbelönta naturböcker och resereportage. Numera är verksam som bildkonstnär med senaste större utställning på Konstakademin i Stockholm. Han har flera bokprojekt på gång, renodlat skönlitterära men också projekt av dokumentär karaktär som just Flottarliv.

 

PETER KRANZ
”KOJORNA VID BÄCKEN: FLOTTARLIV - SLIT OCH DRÖMMAR I DALASKOGARNA”
21/1 – 10/2
MORA KULTURHUS
KÖPMANNAG. 4
0250-26780

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 23 januari 2017.

Sök på webbplatsen

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213