Hårsmycken från Våmhus i ny samlarbok

15 januari 2010
Hårarbeten

Erik Penser Bankaktiebolag skiljer sig från den grå massan av svenska banker. Vid sidan av det seriösa hanterandet av kundernas pengar samlar hans bank på ”meningslösa saker”. Och ger ut böcker i ämnet.

Allvar blandat med humor

Att läsa årsredovisningar förorsakar sällan några leenden, än mindre skratt. Innehållet är helt enkelt inte av den karaktären, dessutom styrs det av ett omfattande regelverk. Men det finns åtminstone ett lysande undantag och det i banksfären av alla branscher. Erik Penser är en välkänd finansman som inte bara har ett osedvanligt välutvecklat sinne för hur man får pengar att växa. Han har också kulturella intressen, parade med en stor portion humor.

Den sistnämnda egenskapen visades tydligt våren 2008 när årsredovisningen lämnat trycket. Med hjälp av välmeriterade reklamproffs hade det obligatoriska siffermaterialet med tillhörande kommentarer fått sällskap av roliga och underfundiga texter i andra ämnen. Inte nog med det, tre små böcker presenterades också, alla med huvudrubriken ” Meningslösa saker att samla på”. En handlade om böcker, en om konst och en hade ägnats åt vapen. Vackra färgbilder kombinerades med läsvärda texter; formellt sett torra men i ännu högre grad leendeframkallande.

En samlare i stort och smått

Erik Penser samlarvurm är heller inte obekant. Huvudkontorets väggar pryds av gamla aktiebrev och i lokalerna finns exempelvis insamlade hotelltvålar, klubbvimplar och åldrade exemplar av Veckans Affärer. Allt tämligen meningslöst, med andra ord. Men också med en klar koppling till hans finansiella verksamheter. Hans credo lyder nämligen:

- Låt andra samla på meningsfulla saker åt dig, t.ex. pengar. Så får du tid och råd att samla på meningslösa saker, t.ex. smycken.

Hösten 2009 var det dags för den fjärde boken i skriftserien. Nu hade man kommit till ”Smycken”. Efter knappt 20 sidor om smyckesamlandets principer enligt Penser, följer en parad av hårsmycken från Våmhus. Inte mindre än 60 sidor - det vill säga alla - är fyllda med 47 konstverk av skilda slag. I slutet finns också en kort historik om hårkullornas hantverk som hade sin stora blomstringsperiod mellan 1830 och 1920. Den sista riktigt kända i skrået var Ada Ryttar som i dag står staty i Våmhus, en Moraby där det fortfarande finns hårkullor som producerar enligt gammal tradition.

Ett hårsmycke ledde till Våmhus

Men hur kom det sig då att boken om smycken handlar om hårarbeten? Hasse Zetterlund i Våmhus berättar:

- När jag fick det första telefonsamtalet från reklambyrån trodde jag att det var någon kupp på gång. Men det var högst seriöst och några dagar senare i november kom en tremannadelegation hit för att fotografera. Det visade sig att en av de tre var gift med en dalkulla som hade ett hårsmycke och paret hade dessutom varit här uppe tidigare i somras, så det var därför som valet fallit på just Våmhus och hårsmycken. Jag och Joanna Svensson samlade ihop 50 stycken och tog med till Zornmuseet för fotografering dagen därpå och bara någon vecka senare var boken klar.

Den trycktes bara i 999 exemplar och finns inte till försäljning. I stället används den som gåva till bland annat kunder i Erik Penser Bankaktiebolag. Sådana som låter företaget förvalta hela eller delar av förmögenheten så att de kan samla meningslösa saker.

 

Sven-Erik Nilsson

Hårarbeten
Kommunalrådet Bengt-Åke Rehn (S) bor i Våmhus och studerar därför boken med särskilt intresse.

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 15 januari 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... 16 personer dömdes till döden i Mora vid häxprocessen 1669?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213