Hela Dalarna har börjat cykla

24 maj 2010
Hela Dalarna Cyklar
De är alla cykelentusiaster: fr.v. Christina Bröms, Eva Larsson, Inger Skoglund-Hassis, Marianne Karlsson-Eriksson, Hans Bohlin, Carl-Johan Svanberg och Anneli Persson.

14 kommuner av 15 deltar

I alla kommuner, utom Ludvika, startade cykelkampanjen den 17 maj. Hela Dalarna Cyklar går för tredje året i rad, men i Mora är man inne på det sjunde.

För det var här det startade under namnet Hela Mora Cyklar. Sedan har idén spridit sig ut i länet och fått många cyklister att fylla i startkort och med lite tur också vinna priser.

- I Mora lämnades 450 startkort in i f jol och den sammanlagda distansen som avverkades var mer än 15 000 mil säger Eva Larsson, miljösamordnare i Mora och en av de drivande krafterna bakom arrangemanget. Sedan starten har det cyklats 31 varv runt jorden och fler kommer det att bli.

Förutom kommunerna finns Dalarnas Tidningar med som sponsor och samordnare på länsplanet är Naturskyddsföreningen i Dalarna. I Mora finns också Mora Folkhälsoråd med i arrangörskretsen.

Intresset sprider sig

Intresset för Hela Dalarna Cyklar har fått fler organisationer att haka på inför 2010. Mora Cykelklubb är en av dem och medlemmarna där är seriösa utövare av sporten. följaktligen trampar de därför fram på tävlingscyklar. Två gånger i veckan ger man sig ut på turer varierande i längd mellan 3.5 och 9 mil.

- Vi brukar dela in oss i två grupper, där grupp 1 är den snabbaste, berättar Anneli Persson. I tisdags var vi sammanlagt 23 cyklister ute och tränade, många inför Siljan Runt nu i juni.

På vanliga cyklar och i beskedligare takt förflyttar sig Cykelfrämjandets medlemmar. Morasektionen är relativt nybildad och precis som Hela Dalarna Cyklar är målet bättre hälsa och bättre miljö.

- Vi planerar in cykelturer i området och kommer också att delta i Hälsoveckan där vi anordnar en cykelorientering den 4 september, säger Carl-Johan Svanberg. Tidigare i vår hade vi ett startmöte där vi gick igenom hur man sköter sin cykel. En tur kan förresten nämnas redan nu, det är Orsasjön Runt som vi kör den 31 juli.

Kombinera cykling med bildning

Orienterar gör man vanligtvis i skogsmiljö och IFK Mora Orienterare är en framgångsrik klubb med många mästerskapstitlar, både nationellt och internationellt. För att locka ut fler i terrängen säljs varje år ett Naturpass, en karta med inlagda kontroller att leta reda på.

- I fjol utvecklade vi idén och gjorde ett Cykelpass och det fortsätter vi med i år, berättar Hans Bohlin. Passet kostar 50 kronor och för det får man en karta med 20 kontroller inritade och dessutom ett fylligt faktablad, späckat med kulturhistorisk information om platserna som kan besökas. Kontrollerna har funnits ute sedan den 3 maj och tas in först den sista oktober. Ett startkort finns också med, och när det är stämplat i alla kontroller lämnar man in det i Vasaloppets Hus där man också kan köpa Cykelpasset.

Den som använder sig av Cykelpasset får alltså både motion och bildning. Och lite orienteringskunskaper på köpet.

Tvådelad kampanj 2010

Nytt för året med Hela Dalarna Cyklar är att kampanjen består av två delar. Sommarcykla går mellan 17 maj och 27 juni, sedan blir det uppehåll fram till Hösttrampa 23 augusti - 3 oktober. Efter varje kampanj sker en länsgemensam utlottning av priser, i Mora har man dessutom en extra dragning under vecka 41.

- Nu hoppas vis förstås att de som deltagit i Sommarcykla också fortsätter cyklandet under sommarperioden, säger Christina Bröms, ledamot av Mora Folkhälsoråd.  

Startkorten i Hela Dalarna Cyklar ser ut som tidigare; cyklad distans fylls i för varje dag och den som i år cyklat minst 20 dagar under en kampanj deltar i utlottningen. 

- Man kan cykla hur långt eller kort man vill, det viktiga är att man gör det, understryker Marianne Karlsson-Eriksson, friskvårdskonsulent i Mora kommun.

 

Sven-Erik Nilsson

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 24 maj 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... flottningen i Österdalälven upphörde 1970?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213