Hetero & Etnonorm visas på Mora kulturhus

19 december 2015

Lördag den 19 december öppnar vandringsutställningen Hetero & Etnonorm i Mora. Med sina bilder ställer fotografen Elisabeth Ohlson Wallin frågor kring våra normer. Ger ljus hy mer makt?  Går det att lita på en polis med tatueringar? Kan vem som helst kalla sig raggare? Är alla människor sensuella? Hur ska en familj se ut? Vad säger normen om ett gift par? När ska vi låta kvinnor få vara bara "chefer" eller "politiker" istället för "kvinnliga chefer" och "kvinnliga politiker"? Och låta män få vara bara sjuksköterska?

HeteroEtnoFB Visa större bild

Vi människor är olika varandra! Vi ser olika ut och vi har olika åsikter. I ett modernt, öppet och fördomsfritt samhälle skulle det inte vara något problem att vi är olika, men i det trångsynta fördomsfulla Sverige spelar det faktiskt roll. I Sverige avgör till exempel normer om kön, yrken, utseende, dialekt, sexuell smak, ursprung och funktionsförmågor vår vardag.

Utställningen handlar om normer - idéer om vad som anses vara det ”normala” i ett samhälle. Det normala blir till osynliga regler, som avgör vad som är ett rimligt beteende. Olika samhällen har olika normer. Vissa normer har genom tiderna blivit till lag för att de varit så bra. Andra normer är irrationella och har inte stöd i lagen. Men de finns likväl där. Ingen människa kan undvika normer. Men, alla kan välja hur de vill förhålla sig till dem.

Är det ok att vara olika? Går det att lita på en polis med tatueringar? Många yrken kräver enligt normen ett visst utseende, kanske till och med ett visst kön. Alla människor har fördomar, det gäller att bli medveten om sina fördomar och att inte agera på dem. Kan vi kanske ändra på våra idéer om hur en polis bör se ut?

Hetero- & Etnonorm är en utställning producerad av fredens hus med fotografier av Elisabeth Ohlson Wallin. Fredens hus är en samlingsplats kring konflikter och möjligheter. Fredens Hus har utställningar på temat utsatthet och mänskliga rättigheter. Utöver utställningarna bedriver Fredens Hus pedagogisk verksamhet, främst riktad till skolungdomar, för att arbeta med frågor som rör fördomar, rasism, diskriminering och våld.

I Mora visas utställningen i samarbete med Mora gymnasium och Mora kulturförvaltning.

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 19 december 2015.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... gravfältet på Sollerön grävdes ut 1928?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213