Högsta förvaltningsdomstolen gav klartecken för skidspårsavgifter

4 december 2012

Skyltar om skidavgifter Visa större bild
 

Ärendet har därmed, efter tre år, nått slutstationen och inga ytterligare överklagningsmöjligheter står till buds. Mora kommun kan alltså fortsätta att ta ut avgifter av skidåkarna för åkning i elbelysta, maskinpreparerade och tidvis konstsnöbelagda spår i anslutning till Mora skidstadion.

Både förvaltningsrätten och kammarrätten har tidigare gett kommunen grönt ljus och därför var det knappast någon överraskning att högsta instans gick på samma linje. Men det skedde med knappast möjliga marginal; tre av justitieråden gick på kommunens linje och två valde att stödja den överklagandes argument.

Med det här beskedet har kommuner och skidklubbar fått klart besked om vad som gäller. Redan idag är skidåkning i preparerade spår avgiftsbelagd på många håll i landet och Morafallet har därför följts med stor spänning. Domslutet innebär att de spårgörare som tidigare tvekat nu kan sätta ett pris på åkningen för att få ett bidrag till kostnaderna.

I fallet Mora gäller det alltså enbart den typ av spår som anges ovan. Ledarskribenten i en av länets tidningar som skriver: "..... det är dystert om besök i naturen på skidor framöver ska avgiftsbeläggas" kan alltså vara lugn. Man får vistas i området på skidor och korsa de aktuella spåren, men man får alltså inte åka i dem utan att betala för sig.

De som på insändarsidor oroat sig för en allmän uppluckring av allemansrätten kan också känna sig lugna. Till exempel den person som misstänkte att även bärplockning skulle kunna bli föremål för avgifter.....

Läs domen i sin helhet här

 

Sven-Erik Nilsson

 

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 4 december 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... att Anders Ström 1931 var förste Morabo att vinna Vasaloppet?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213