Hot Spring - Vinterfest med gammalt och nytt

5 november 2013
Torleif

Den 6-9 februari är det dags igen för Vinterfest. Nu för nionde året i rad och med en hel del ryskt på repertoaren.

Tidigare spelplatser återanvänds

Om man börjar med det gamla så kan det konstateras att många tidigare spelplatser har fått förnyat förtroende. Erfarenheten har lärt arrangörerna vilka som fungerar bäst, inte minst ifråga om akustik och logistik. Därför spelar man även 2014 i Mora, Sollerö och Älvdalens kyrka, liksom i Orsa Missionskyrka. Ja, man bjuder till och med på två konserter både i Orsa och på Sollerön.

- Det är faktiskt en stor fördel, för då kan man ställa dit flyglar som kan acklimatisera sig ordentligt, menar David Lundblad, ny projektledare för Vinterfest efter Anna Söderbäck.

Även på Moraparken ges två konserter, bland annat den traditionsenliga på fredagskvällen då ett antal artister bjuder på lättsam underhållning. Den har tidigare gått under namnet Frost and Friends, med anspelning på Martin Fröst, den tidigare konstnärlige ledaren för Vinterfest. Han tar en paus i år och i hans ställe återfinns världscellisten Torleif Thedéen som inte är någon nybörjare i Vinterfestsammanhang. Med tanke på att Martin Fröst står över ett år så kallas därför fredagskvällens underhållning 2014 för DeFrosted Friends.

Rysk musik i ropet

Det är inte heller den ryske violasten Maxim Rysanov som varit med vid flera tillfällen. Precis som alla andra deltagare en musiker av yppersta klass, dessutom en showman som ibland brukar underhålla lite extra på fredagskvällen. Ofta som högdramatisk operaprimadonna. I övrigt så är det mest nya ansikten i artistuppbådet och många av dem kommer att ägna sig åt rysk musik, signerad Sjostakovitsj, Prokofiev och Rachmaninoff.

- Ja det är en hel del ryskt i år, säger David Lundblad. Med uttrycksfulla artister och storsvultstiga uttryck. Ryskt är på modet nu, men det är också väldigt väl skrivet det som vi kommer att få höra.

Men Hot Springs innehåller också lättlyssnade konserter för barn och ungdom, dessutom visas film för de yngre på Älvdalens Bio. Och för de vuxna finns faktiskt en konsert som avviker en del från det man normalt lyssnar på under Vinterfest. Det är "Forget about the moolight", mötet mellan jazzsångerskan Rigmor Gustafsson med trio och Dalasinfoniettan. En spännande konstellation där två musikstilar samsas. 

Stafettkonsert ett nytt grepp

I år var Zornmuseet upptaget av konstutställning men 2014 kommer musik att ljuda där igen. Och inte vilken musik som helst, där spelas en del av "Triptyk - Stafettkonsert x 3" som innebär tre konserter på tre timmar. De två övriga framförs i Andreaskapellet och i Fridhemskyrkan, vilket innebär att publiken får ett par stärkande vinterpromenader mellan spelplatserna. Här gäller det att hänga på låset vid biljettsläppet den 6 november kl. 10.00 eftersom det bara finns 300 biljetter, 100 till varje konsert.

Som traditionen bjuder ska Vinterfest har en invigningstalare och den som anförtros den sysslan är självfallet en kulturpersonlighet med anknytning till konstmusiken. Den här gången har äran tillfallit Sixten Nordström, känd bland annat som programledare i Musikfrågan Kontrapunkt (1985-1998).

Läs mer om Vinterfest

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 5 november 2013.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... det första postkontoret etablerades vid nuvarande Vasaloppsmålet 1831?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213