Järngänget har motionslöpt i 40 år

7 oktober 2009
Järngänget Visa större bild
En del av det utspridda fältet sätter fart i regnet.

Plus 3 grader och hällande regn är inget som stoppar dessa entusiaster. De samlas en gång i veckan för en löprunda som kan vara upp till 12 kilometer lång. Och så har de gjort sedan 1969.

After work i skogen

Det året byggdes IFK Moras klubbstuga uppe i Norra Garberg och bland frivilligarbetarna var det någon som kom på att man kunde avsluta kvällens arbete med lite terränglöpning. När man frågar Torbjörn Örjebrandt som var med redan på den tiden vill han lyfta fram Sven Bank och Edvin Persson som initiativtagarna till det som nu blivit en 40-årig tradition.

Owe Hållmarker tillhör en något yngre generation och han har forskat lite i historien och kan berätta:

- Ungefär 350 personer ser ut att ha varit återkommande deltagare genom åren, Dessutom har vi säkert haft minst 100 tillfälliga under somrarna. Turerna har väl blivit något kortare med åren, som längst springer vi nu ungefär 12 kilometer. De äldre i sällskapet brukar nöja sig med några kilometer mindre.

Järngänget Visa större bild
Torbjörn Örjebrandt och Raoul Johnsson
har varit med från början. Här bläddrar de i
en gammal dagbok och minns.

Omväxling förnöjer

Ett utmärkande drag för Järngänget är att löpandet förläggs till alla möjliga ställen runt Mora. Totalt rör det sig om ungefär 100 olika stigar och vägar som har utnyttjats ända bortåt Mångsbodarna, Siljansfors och Solleröåsen för att ta några exempel. Det är för övrigt en tur mellan Gesunda och Solleröåsen som har det gällande deltagarrekordet:

- Då var vi 52 stycken, minns förre Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar som varit en trogen deltagare sedan han kom till Mora på 1970-talet. Så många deltagare är lite svårt att administrera, fast på den tiden var Einar Back primus motor och han kunde ordna busstransporter lite vid sidan om på jobbet. Nu brukar vi vara mellan 10-20 som möter upp för att springa och det är ganska lagom.

Inte bara löpning

När tisdagskvällens löpning har avslutats brukar man - åtminstone sommartid - bada i någon närbelägen sjö innan det är dags för nästa höjdpunkt; att fika och ha trevligt tillsammans. Att springa kostar 20 kronor och de pengarna samlas in under fikat och tas sedan om hand av den som har ansvaret att köpa in det som behövs till nästa tisdag.

- Mer organiserat än så är det inte, förklarar Rolf Hammar. Hit är alla välkomna och vi lite äldre tar hand om nybörjare så att de känner sig hemma. Och så att de inte springer vilse ifall de skulle komma på efterkälken.

Ungefär 20 träffar blir det under säsongen som sträcker sig från maj till början av oktober. Mot slutet, när höstmörkret kommer tidigt, samlas man på skidstadion och utnyttjar det välbekanta spårsystemet som då känns säkrare än slingrande skogsstigar i mer obekant terräng.

Gammal aktivitet kan bli ny

Till vintern finns planer på att återuppta de månskensturer på skidor som gjordes under några år i början av 1970-talet.

- Då åkte vi från Mora upp till norra Garberg, 22 kilometer i hårt tempo och bitvis tuff terräng, berättar Torbjörn Örjebrandt. Fruarna körde upp minibussarna som sedan skulle ta oss hem och uppe i Garberg hade vatten värmts upp så att vi kunde tvätta av oss lite grann innan det obligatorisk fikat. Vi höll på i fyra år tror jag, sedan dog det hela ut.

- Men Inger och jag har tankar på att ta upp det igen, meddelade Rolf Hammar.

 

Sven-Erik Nilsson 

Järngänget Visa större bild
Att fika är nästa lika viktigt som att springa.
 

 

  

 

  

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 7 oktober 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... elektriciteten kom till Östnor 1916?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213