Jubileumsvandring på Vasaloppsleden

22 juni 2009
Alla vandrare, juni 2009 Visa större bild
Klart för vandring från Skärlokskojan.

Det var Bo Antonsson, dåvarande näringslivschefen i Malungs kommun, som kom med idén 1979. Men det skulle komma att dröja drygt tio år innan den började realiseras. Och först 1991 kunde invigningen ske och den förrättades av landshövding Lilly Hansson en regnig junidag på Boggberget i Evertsberg. 

Kommuner och föreningar i samverkan

Att det tog så lång tid mellan idé och verklighet berodde bland annat på att ett antal komplicerade markfrågor skulle lösas. Leden följer i allt väsentligt Vasaloppsspåret, utom i de avsnitt som är alltför blöta för att ens kunna spångläggas. Den har också med avsikt dragits genom byarna efter sträckan.

Innan arbetena kunde påbörjas måste också en "ägandet" formaliseras. Det löstes på så sätt att "Stiftelsen Vasaloppsleden" bildades av kommunerna Malung, Älvdalen och Mora samt föreningarna Sälens IF, Evertsbergs SK och IFK Mora. Stiftelsens uppdrag var att anlägga leden och svara för den framtida driften.

Mer av allt - och bättre

Från början var tanken att anlägga tre övernattningsstugor och 6-7 slogbodar för vandrarnas välbefinnande. Snart nog anmälde sig välvilliga givare i form av besparingsskogarna i området och upplät fler stugor. Genom skickligt hushållande med bidragspengarna från olika håll stod det snart också klart att det fanns möjlighet att förtäta beståndet av stugor och slogbodar till nio respektive tretton.

Med åren har Vasaloppsleden blivit allt populärare bland vandrare och den ingår sedan 90-talet i Europaled 1 som börjar i Syracusa, Italien och slutar i Grövelsjön, Dalarna.

Från Skärlokskojan till Mångsbodarna

Tre vandrare i samspråk Visa större bild
Tre som betytt mycker Vasaloppsleden:
Sven-Erik Dys, Edvin Persson och
Eric Erlandsson.
Det var nuvarande ordföranden i stiftelsen som bjudit in till jubileumsvandringen och 24 personer hade mött vid bussen som utgick från Vasaloppets Hus i Mora. Vädret var, som så ofta denna junimånad, grått med regn hängande i luften.

Färden ställdes mot Skärlokskojan, väster om Mångsbodarna, och där hade förmiddagskaffe och smörgås dukats upp. Efter fikat och en kort information började vandringen de dryga sex kilometerna till Vasaloppskontrollen i Mångsbodarna där lunchen väntade.

De gångna helgens kraftiga regn som uppmätts till mer än 60 millimeter hade satt sina spår i terrängen. På flera håll gick myrarnas vatten över spängerna och så var det också vid bäckpassagerna. Temperaturen låg i det ensiffriga intervallet

Blött efter regnet Visa större bild
Bäckarna hade alla svämmat över efter
flera dagars ihållande regn.

och tillsammans med en frisk vind gjorde det att ingen behövde svettas. Tack vare att regnandet äntligen upphört så gjorde allt detta sammantaget till en behaglig vandring, väl arrangerad av ordföranden Eric Erlandsson.

2011 fyller Vasaloppsleden 20 år och mycket talar för att det då blir dags att ta på vandringskängorna igen. Då för en ny tur på en annan del att de 90 kilometerna mellan Tjärnhedens idrottsplats i Sälen och målet i Mora.   

 

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 22 juni 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213