Jubileumsbok efter de första 100 åren

19 augusti 2009
Mora-Nisse Visa större bild
Mora-Nisse, 92, är klubbens störste genom tiderna. Här beundrar han den nya boken.

IFK Mora fyller seklet jämnt 2009 och det firas under hela året. Bland annat med boken "IFK Mora. De första 100 åren". Som beskriver den anrika klubben ur olika aspekter, inte minst de stora idrottsliga framgångarna.

Bara de skulle kunna fylla en egen bok. För i annalerna återfinns olympiska medaljörer och världsmästare av alla valörer, liksom svenska och nordiska mästare.

Ett lagarbete

Men boken spänner över ett vidare fält än så. Historien bakom klubbildningen har sin självklara plats i början och alla de sex specialidrottsklubbar som blev följden av alliansbildningen 1992 har fått sin beskärda del av utrymmet. Fotboll, alpint, friidrott, gymnastik, orientering och skidor finns alltså representerade och här lyfts både framgångsrika ledare och aktiva fram.

Stellan Kvärre
Stellan Kvärre har skrivit boken.

Och sådana finns det gott om i IFK Mora. Så redaktören Stellan Kvärre, gammal sportjournalist från DN och numera boende på Sollerön, har tillsammans med projektledaren Anders Hansson haft ett grannlaga arbete med att välja bland det rika materialet. God hjälp har man man haft av redaktionen och Brian Knowles i det både välfyllda och välorganiserade arkivet.

En obestridlig skidkung

Den största profilen av alla i klubben är utan tvekan Mora-Nisse. Som med sina nio segrar i Vasaloppet för alltid är inskriven i den svenska skidhistorien. Under karriären som också gav OS-guld, VM-brons och 17 svenska mästerskap, deltog han i ungefär 275 tävlingar. Ofta i hård konkurrens, men trots det blev han bara sämre än 10:a vid sex tillfällen.

Karl-Åke Asph
Karl-Åke Asph tog klubbens senaste
olympiska guldmedalj. Det skedde vid
OS-stafetten i Seefeld 1964.
Över huvud taget har skidåkningen haft en stark ställning och det bevisas av den internationella medaljskörden. Namn som Bjarne Andersson, Karl-Åke Asph Gunnar Eriksson, Anders Törnkvist, Per-Erik Larsson och Anna Haag är några av de som också figurerar i de sammanhangen.

Mora-Nisse är den ende Moralöparen med individuellt OS-guld (1948) och Gunnar Eriksson har hemfört det enda VM-guldet (1950). 

Helene Söderlund
Fyra medaljer tog Helene Söderlund vid
årets VM i skidorientering.

Idrotter på stark frammarsch

På senare år har orientering och skidorientering kommit starkt både på senior- och juniorsidan och passerat den traditionella skidåkningen ifråga om medaljer. Martin Johansson (orientering) och Helene Söderlund (skidorientering) har redan välfyllda prisskåp trots sin unga ålder. När Helene summerade sitt VM i Japan tidigare i år kunde hon räkna in ett guld, två silver och ett brons.

På ledarsidan finns många profiler att lyfta fram. Förutom den allestädes närvarande Mora-Nisse intar Tore Frost (Olje-Tore) där en viktig plats. Det var han som införde sponsringen i den dåvarande skidsektionen och blev med det först i landet på längdlöpningssidan. 

IFK Mora Idrottsallians samlar idag ungefär 3 800 medlemmar i de sex klubbarna. Störst till medlemsantalet är faktiskt gymnastikklubben med 1 239 medlemmar för närvarande, tätt följd av skidklubben med 1 236.

Det största, det äldsta, det längsta

Oupplösligt förenat med IFK Mora är Vasaloppet. I boken beskrivs det som "kronjuvelen i hela IFK Moras verksamhet" och det är knappast någon överdrift. Fram till 1992 var Vasaloppet en sektion inom föreningen, men det året bildades Vasaloppsföreningen Sälen-Mora och Vasaloppets Marknads AB. Båda ägda av IFK Mora IA (77 %) och Sälens IF (23 %) och i dem drivs sedan dess alla verksamheter i detta evenemang som snart räknar in 50 000 deltagare i de olika loppen under en dryg vecka.

Olle Andersson
Olle Andersson är ordförande i IFK Mora
Idrottsallians sedan 2007. Och en välbekant
speakerröst under Vasaloppsveckan.

Ingen brist på material

Det har tagit ungefär två år att färdigställa boken som omfattar 200 sidor.

- Det var svårt att pressa in allt på de planerade 200 sidorna men när jag var klar så visade det sig bli 194, berättar Stellan Kvärre. Så då fyllde vi på med ett avsnitt om idrottsanläggningarna och klubbstugorna.

På frågan om vilken idrottsprestation som han fastnat särskilt för under de 100 åren svarar han:

- Det är nog femmilen vid skid-VM i USA 1950 då Gunnar Eriksson blev 1:a, Mora-Nisse 3:a och Anders Törnkvist 4:a. Efter det var det någon Morabo som undrade varför man åkte så långt bort för att köra ett klubbmästerskap. Men Mora-Nisses nio Vasaloppssegrar kan heller inte förbigås när stora prestationer ska nämnas.

 

Sven-Erik Nilsson 

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 19 augusti 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... namnet Mora förekommer i skrift första gången 1325?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213