Konstnärer från Oberammergau ställer ut i Mora

16 juni 2009
Konstnärer Visa större bild
Hubert Lang och Ingrid Jablonka planerar utställningen.

Vår tyska vänort nere i Bayern kontaktade kulturintendenten Bernd Janusch och föreslog ett omtag i förbindelserna som legat nere en period. En konstutställning blev resultatet.

- Vi hade ungdomsutbyte 2002 och 2003 men sedan dess har inte mycket hänt, så när Hubert Lang hörde av sig bestämde vi att göra något. Jag satsade de pengar som fanns tillgängliga i förvaltningen och fixade dessutom lite extra på sidan om. Vänortskommittén gick in med ett bidrag och det gjorde också Oberammergau.

Följden blev att verk av 24 konstnärer från den lilla staden med 5 000 invånare kom att transporteras upp till kulturhuset i Mora. Det skedde i en minibuss med tre deltagande konstnärer som också byggde upp utställningen.

Trä - ett vanligt konstnärsmaterial

I Vasasalen visas främst av olika sorters hantverk, bland annat i form av barnleksaker. Oberammergau är berömt för träsnideri med gamla anor. Redan

Träskulpturer Visa större bild
En färgglad variant av träsnideri.
på 1400-talet hade positionen befästs och här finns sedan lång tid tillbaka en skola som utbildar hantverkare på området. Souvenirbutikerna är ofta fyllda av högklassiga konstverk i trä och även om utförandet inte på något sätt liknar våra dalahästar kan produkterna ändå jämföras ifråga om kommersiell och kulturell betydelse för respektive kommun.

- Under utställningen som pågår mellan den 13 juni och den 21 augusti kommer en timslång DVD att rulla på en skärm och presentera Oberammergau och de världsberömda Passionspelen som äger rum igen 2010. Vi har också fått en inbjudan från våra tyska vänner att låta Morakonstnärer komma till Oberammergau 2011 och visa upp sina verk.

Konstutställning Visa större bild
Vy över en del av utställningen. I förgrunden Markus Wagners sprattelgubbar.
 

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 16 juni 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... 16 personer dömdes till döden i Mora vid häxprocessen 1669?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213