Kulturpris till kyrkbåtar och Moraband

4 maj 2018

Mora kommuns kulturpris 2018 tilldelas Lars Arne Håll och Barbro Wallin. Arne Håll för sitt hantverk och arbete med att hålla seden kring kyrkbåtarna vid liv, och Barbro Wallin för sitt arbete med att bevara traditionen kring morabanden för eftervärlden. Detta beslutades på kulturnämndens senaste sammanträde.

Seden med kyrkbåtar på Siljan har många sekel bakom sig. På Sollerön har båtbyggartraditionen levt vidare, tack vare eldsjälar som Lars Arne Håll. Hantverket bakom kyrkbåtarna är en långtgående och viktig tradition för bygden som förtjänar uppmärksamhet och uppskattning.

Gamla Mora Visa större bild
Kyrkbåt med Kristineberg och Tingsnäs i bakgrunden. Anders Olssons arkiv.

Arne är numera den enda kyrkbåtsbyggaren i kommunen. Han har bedrivit och bedriver ett mycket viktigt arbete i att hålla kulturarvet och seden kring kyrkbåtarna vid liv. För det till delas Lars Arne Håll Mora kommuns kulturpris 2018.

Barbro har genom sitt mångåriga arbete med Morabanden där hon ritat mönster, hållit kurser och skrivit boken Moraband, bevarat ett hantverk som kvinnor i Ovansiljan sysslat med i hundratals år.

framsidan av boken moraband av barbro wallin Visa större bild
Boken Moraband utkom 2012

Barbro är kulturbärare och förmedlare av det traditionella hantverket. Genom att inventera, dokumentera, kopiera och nyskapa har Barbro sett till att en kulturskatt bevarats till eftervärlden och tilldelas därför Mora kommuns kulturpris 2018.

I boken Moraband, som utgavs 2012, presenterar hon ett 100-tal mönster på olika Moraband som hon samlat in under ett helt liv. Hon ger tydliga beskrivningar till hur man väver och för ett konsthantverk vidare, som annars riskerat att gå förlorat. Barbro är dessutom aktiv på Facebook med sidan Moraband Barbro Wallin, där hon sprider kunskap via foton och videos.

Barbro Wallin väver moraband
Barbro Wallin, en av Mora kommuns kulturpristagare 2018

Mora kommuns kulturpris delas ut under kommunens nationaldagsfirande den 6 juni.

• Dela på LinkedIn
  • Dela på Google

Sidan uppdaterad den 4 maj 2018.

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?