Laxen har återvänt - till sitt rätta element

22 juni 2011
Laxen lyfts Visa större bild
Här svävar Laxen fritt med kommandobryggan avlyft sedan landsvägstransporten.

Efter många år på land vid flottningsmuseet i Gysinge har den nu sjösatts i Siljan. Där den faktiskt också gått i trafik under en del av sin 112-åriga historia.

Bryggan Visa större bild
Utrustningen på bryggan är minimal.
Bara en ratt och akter om den
reglage för vajerspelet under däck.

Det är alltså en ärevördig gammal flottningsbåt som nu har fått en ny hemmahamn i Saxviken. Där ska den samsas vid samma brygga som Engelbrekt, även det ett mindre ångfartyg som dock är anpassat för passagerartrafik.

Laxen är en av de fem flottningsbåtar som tillhör samlingarna i det flottningsmuseum som tidigare funnits i Gysinge men som nu håller på att flyttas till Siljansfors skogsmuseum. De mindre båtarna, alla med tändkulemotorer, kommer att ställas ut där medan  Laxen som mäter 17.4 m i längd och väger 31 ton ansågs passa bättre i vid kajen i Mora.

Dit kom den efter att först ha transporterats till Räddningstjänstens slip några hundra meter snett över viken. Där väntade Mora Mobillyft med sin allra största kran som enkelt lyfte Laxen i sjön för vidare bogsering till kajen. Men direkt efter sjösättningen kunde man med blotta ögat se att båten långsamt fick allt lägre fribord. Allt talade följaktligen för att den tog in vatten och en inspektion i maskinrummet visade att manluckorna var öppna.

Pentryt Visa större bild
Lika spartanskt är pentryt i fören. Det
består av en vedspis, inget mer.

- Det är säkert en bottenkikare som inte är stängd menade Hans Måspers, maskinist på Engelbrekt i 10 år och väl förtrogen med ångmaskiner i båtar.

Efter några minuter var läckaget åtgärdat och Åke Ryss kunde med hjälp av sin kraftfulla motorbåt börja skjuta Laxen framför sig till slutmålet. Där kopplade man in en nyinköpt batteridriven länspump som pumpade ut vattnet och återställde vattenlinjen till rätt nivå.

- Nu väntar vi bara på att få bygglov till en skylt här på kajen, berättade Gösta Frost, ordförande i Siljansfors Skogsmuseum. 

 

Sven-Erik Nilsson

Laxen vid kaj Visa större bild
Laxen vid hemmabryggan. Med kommandobryggan och skorstenen på plats skulle den kunna gå i flottningens tjänst igen. Efter uppvärming av ångpannan, förstås.
Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 22 juni 2011.

Sök på webbplatsen

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213