Mer kulturstöd delas ut

30 juni 2016

Sex nya kulturella projekt har beviljats stöd av kulturnämnden. Fyra av dem äger rum redan i sommar.

Först ut på agendan är Moraafton på Zorns gammelgård. Under tre kvällar i sommar bjuder Mora folkdanslag på dans, musik och lokalt hantverk. Kulturnämnden uppskattar särskilt att kvällarna äger rum på Zorns gammelgård, och att de därmed bidrar till att synliggöra ”en värdefull men något bortglömd kulturmiljö". Den första av Moraaftnarna ägde rum den 28 juni, och de kommande två den 26 juli respektive den 2 augusti.

Moraafton på Zorns gammelgård Visa större bild
Moraafton på Zorns gammelgård är ett populärt återkommande evenemang
I början av juli intar Zornmärkesveckan Mora och Dalarna, med över 15 olika arrangemang för alla som tycker om eller är nyfikna på folkmusik. Under en vecka kommer cirka hundratalet aspirerande Riksspelmän till Mora för att spela upp och bedömas av en jury och därefter, förhoppningsvis, bli tilldelat ett så kallat Zornmärke. Den spelman som belönas med ett märke av valören silver får därmed äran att kalla sig Riksspelman.

I utbudet under Zornmärkesveckan ingår också ett flertal konserter och spelmansstämmor. Inleder gör folkdansensemblen Frifot, som spelar tillsammans med Dalarnas ungdomsspelmanslag i Mora kyrka den 3 juli.

Den 11-17 juli äger den årligen återkommande Sockenveckan rum i Venjan. Här kan man delta i motionslopp och kulturvandringar, lyssna på föreläsning av släktforskaren Leif Mörkfors, ställa upp i fisketävlingar med mera. En dag är dessutom helt ägnad åt evenemang för barnen.

Ett annat evenemang som bjuder på en uppsjö av roligt är Noisenäsfestivalen, som tar plats på vackra Bliktpunkten i Nusnäs den 22 och 23 juli. Ett 15-tal band och artister spelar under två dagar, och det blir också musikquiz, rundpingistävlingar och många andra aktiviteter. För att så många som möjligt ska kunna njuta av arrangemanget är det ingen åldersgräns.

bliktpunkten Visa större bild
Noisnäsfestivalen äger rum på vackra Bliktpunkten i Nusnäs
Lite längre fram, i februari 2017, kommer Gesundakören och den irländska folkmusikgruppen Quilty att hålla konsert på Moraparken. Gruppen som är välkänd i genren och mycket uppskattad har tidigare framträtt ibland annat Falun, Borlänge och Leksand.

Slutligen har Kulturnämnden också beslutat att stötta projektet ”Dalska för alla”, ett språkbevarande program i regi av Mora hembygdslag. Genom att erbjuda undervisning i lokalmålet inom ramen för elevens val vill man bidra till att levandegöra och tillgängliga dalsakan för en yngre generation.

För mer information om evenemangen, se Siljan Turism.

Text: Charlotta Jakobsson

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 30 juni 2016.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

Visste du att....

... det första postkontoret etablerades vid nuvarande Vasaloppsmålet 1831?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213