Mora IK fyller 75 år

16 mars 2010
Mora IK jubileumslogga

IK står i det här fallet för Ishockeyklubb och MIK kan stoltsera med att vara  Sveriges äldsta landsortsklubb i gamet. Jubileet kommer att firas på många olika sätt under det verksamhetsår som börjar den 1 maj 2010.

En sann entreprenör

Det var någon gång under hösten 1935, exakt datum är okänt, som klubben bildades med Gunnar Faleij som pådrivande kraft. Han hade studerat i Stockholm och där fastnat för sporten och i Mora startade han vid 30-talets början en övertalningskampanj riktad mot bandyspelarna som då höll till ute på Saxviken.

I början spelades hockeymatcherna mellan byarna i närområdet och snart stod också en rink färdig uppe på land. Då hade sporten fått ordenligt fäste och sedan dröjde det inte länge innan ishockeyklubben såg dagens ljus. Ordförande blev som väntat Gunnar Faleij och han kom att inneha posten i 23 år.

Hans egna idrottsliga meriter förvärvades dock med klubba och puck. Det var i stället bakom ratten i racerbåtar som han kom att bli en legend som fortåkare med 11 världsrekord och 21 svenska rekord under perioden 1936-1963. Han var inte bara en osedvanligt framgångsrik förare, som organisatör av tävlingar i Mora såg han till att Europamästerskapen förlades till Saxviken vid ett flertal tillfällen. Och i mitten av 1960-talet, när han lämnat racerbåtsvärlden, tog han golfsporten till Mora och såg till att en bana byggdes ute på Sandängarna.

Fest i arenan

Den stora galakvällen när klubben ska fira mer officiellt är den 28 augusti. Då kommer 800 inbjudna gäster att sitta vid dukade bord på själva rinken och ungefär 2 400 kan bänka sig på läktarna för att följa jubileumsprogrammet. De som tillhör den senare kategorin och vill äta en bit mat kan givetvis beställa bord i restaurangen där det finns närmare 300 platser tillgängliga.

Programmet börjar kl. 19:35 för att understryka årtalet då klubben bildades. Under kväller kommer mängder av artister med kopplingar till Mora och Mora IK att uppträda.

- Vi räknar med att det blir det största artistuppbådet någonsin, säger Roger Zackrisson som ceremonimästare och konferencier. Redan klara är BITE, Micke "Nord" Andersson, Tryckvåg, Billy Opel, Mats Östensson & Mats "Blomman" Blomqvist och McKelly's. Dansmusiken kommer att levereras av Larz-Kristerz, presentation överflödig.

Under hela kvällen kommer det att finnas filmare i salongen och publikbilder kommer att visas på skärmar runt om i arenan. Av de rörliga bilderna planerar man att sedan göra en jubileumsfilm.

Gamla stjärnor snör på sig skridskorna igen

- En All-Starmatch i hockey finns också på programmet, berättar Torsten Kjellgren, ordförande i Mora IK. Den spelas några veckor innan, den 7 augusti, och på isen kommer då att finnas profiler från de gångna åren. Och det finns många spelare att välja mellan. En jubileumscup äger rum några dagar senare, 12-14 augusti, men där är det ännu inte riktigt klart vilka lag som kommer att delta.

För att lyfta fram klubbens anrika historia har en meriterad hävdatecknare anlitats. Stellan Kvärre på Sollerön, i flera decennier sportjournalist på Dagens Nyheter, hann precis bli klar med boken till IFK Moras 100-årsjubileum innan det blev dags att ta itu med ett liknande projekt som behandlar Mora IK:s 75 år som hockeyklubb. Ett verk på 250-300 sidor lär vara på gång att färdigställas ute på ön.

I dagarna släpps de första 400 biljetterna till läktarplatserna den 28 augusti och de säljs direkt från klubbens kansli. Det stora släppet sker sedan någon gång i april och de som vill vara med och fira 75-åringen ska då hålla sig framme för att försäkra sig om en biljett till den historiska kvällens evenemang.

 

Sven-Erik Nilsson  

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 16 mars 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... 16 personer dömdes till döden i Mora vid häxprocessen 1669?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213