Mora IK fyller 75 och ger ut jubileumsbok

6 augusti 2010
Janne och Stellan
Jan Simons och Stellan Kvärre visar upp den nya boken.

Den aktningsvärda åldern gör att vi talar om Sveriges äldsta ishockeyklubb på landsorten. En klubb med ständigt sikte på Elitserien, där man senast spelade 2004 - 2008.

Svalt hockeyintresse i början

Historien börjar alltså 1935. Eller egentligen redan under vintersäsongen 1931-32 då Gunnar Faleij - sedermera legendarisk racerbåtsförare - började sina övertalningsförsök bland bandykillarna på Saxvikens is. Föret i portgången var trögt, men det gick lite lättare efterhand och 1934 hade intresset vuxit så pass att man byggde en bana på land. Året därpå var det sedan dags att bilda en specialförening och den fick namnet Mora Ishockeyklubb.

Under de gångna åren har givetvis mycket hänt och den som är intresserad av klubbens historia har nu fått ett efterlängtat standardverk till sin bokhylla. På 265 fullmatade sidor avhandlar huvudförfattaren Stellan Kvärre och hans medhjälpare Anders Norin viktiga händelser och porträtterar betydelsefulla personer. Dessutom finns en faktadel där den som vill kan ösa ur djupa brunnar fyllda av statistik.

Elitseriespel och NHL-stjärnor

- Jag fick uppdraget av Jan Simons i fjol och var väl lite tveksam först eftersom jag nyss hade gjort IFK Moras jubileumsbok, berättar Stellan Kvärre.. Men det var ändå lockande, inte minst eftersom MIK mot alla odds gick upp i Elitserien 2004 och höll sig kvar där i fyra säsonger. Vilket visar att talesättet "Ingenting är omöjligt" ofta stämmer.

Så heter också boken som givetvis har en fyllig avdelning om avancemanget och allt vad det förde med sig. Exempelvis ombyggd ishall med ökat antal sittplatser, från 823 till 3 000, ett krav från Svenska Ishockeyförbundet. Kostnaderna hade budgeterats till 18 miljoner men som så ofta blev slutresultatet ett helt annat. I det här fallet 35 miljoner. Klubbens årsomsättning ökade minst lika dramatiskt, från 16 till 70 miljoner.

- Förutom det har jag också lyft fram NHL-lockouten säsongen 2004-2005. Plötsligt blev världsstjärnor tillgängliga och Mora lyckades knyta till sig riktigt bra namn som Marian Hossa, Dan Cleary och Shawn Horcoff. Viktiga förstärkningar och man kan konstatera att MIK faktiskt gick till slutspel två av de fyra år som man spelade i Elitserien.

Klubbens starke man

Jan Simons, legendarisk klubbdirektör redan i sin livstid, har naturligtvis förärats ett eget kapitel. Han kom till Mora IK som kanslist 1974 och avgick nu på försommaren efter 36 år.  

- Janne är också ett bra skäl till att jag gärna ville leda arbetet med boken, förklarar Stellan Kvärre. Det är en stark ledare och ett mycket respekterat namn i idrottssverige. Säkert mer respekterad utanför Dalarna än i det egna länet. 

Bilden av Jan Simons tecknas av flera som funnits i hans närhet, till exempel Leksandsprofilen Olle Öst. Med honom har han haft många hårda duster genom åren och Olle ger några exempel i boken. Men meningsskiljaktigheterna har inte hindrat dem från att också bli goda vänner.

Två upplagor trycks

Fakta och underhållning samsas i jubileumsboken som släpps officiellt lördagen den 7 augusti i samband med Öppet Hus i FM Mattsson Arena kl. 13.30-14.00 och All Starmatchen kl. 16.00.

- Förhandsbeställningarna av boken har boken har varit över förväntan, säger Idrottsförlagets förläggare P O Pärpe. Nästan hälften av de mer än 2 000 böckerna i första upplagan är redan sålda och det är bland det bästa som vi har upplevt. Till hösten trycker vi dessutom en signerad samlarupplaga i exklusivt utförande för dem som vill ha det allra bästa.

Sist - bokstavligt talat - men inte minst; i slutet av boken finns årskrönikor från 1935 till och med 2010. På 97 sidor ger Anders Norin en koncentrerad sammanfattning av säsongerna under de 75 åren. Här blandas stort och smått i en intressant exposé där inte ens serietabellerna saknas. 

Johan och Jan
Nye klubbdirektören Johan Sares lyssnar på sin företrädare Jan Simons. Som stannade kvar i klubben några månader för att hålla i 75-årsfirandet som äger rum nu i augusti..

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 6 augusti 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213