Mora är Sveriges tredje bästa elitidrottskommun

2 oktober 2017
Vasaloppet Visa större bild
Foto: Vasaloppet

Mora klättrar till plats 21 i listan över landets bästa idrottskommuner – och tar hem tredjeplatsen i kategorin bästa elitidrottskommun. Det är tidningen Sport & Affärer som gör rankingen.

Utifrån olika kriterier listas Sveriges 25 främsta idrottskommuner. För första gången toppas listan av Växjö. Mora hamnar på plats 21 med motiveringen:

Kombinerar styrkan i ett mycket stort idrottsevent (Vasaloppet) med, i förhållande till folkmängden, en stark elitidrottskommun. Deltagarantalet för Vasaloppets sommar- och vinterevent närmar sig nu 100 000. Deltagare och anhöriga konsumerar för mer än 300 miljoner kronor (exklusive anmälningsavgifter) till besöksnäringen och till detta tillkommer motionärernas konsumtion i området då de förbereder sig för sin sommar- och vintertävling (ytterligare 30 miljoner kronor). Kommunen har framgångsrika elitlag i innebandy (damer) samt i ishockey och dessutom idrottsstjärnor i längd- och alpinskidåkning. Trea på elitlistan.

En annan dalakommun, Falun, finns också med på listan. De hamnade på plats 24.

Tredje bästa elitidrottskommunen

Förutom huvudlistan finns även tre speciallistor inom breddidrott, elitidrott och genomförande av större idrottsevent. I listan över bästa elitidrottskommuner återfinns Mora på plats nummer 3. Motiveringen lyder:

Kommunen har 20 000 invånare. Är troligtvis en av Sveriges främsta kommuner vad gäller idrottsligt varumärke. Främst relaterat till Vasaloppets elit- och motionsverksamhet med snart 100 000 deltagare för vinter- och sommareventen. Har två elitlag: ishockey (SHL herrar) och elitserien för damer i innebandy. Mycket starka elitåkare i längdskidåkning i IFK Mora. Kommunen har marknadsföringsavtal med Mora IK och Kais Mora. Mycket starka idrottsanläggningar utomhus för elit- och motionsidrott.

Dela med andra
  • Dela på LinkedIn

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 2 oktober 2017.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

...IFK Mora fick sin första svenska mästare 1918? Det var Petrus Axelsson som vann skridsko 1 500 meter.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213