Mora utsett årets elitidrottskommun i Sverige 2018

1 oktober 2018

Kais 2018 Visa större bild
Foto: KAIS Mora.

Mora har utsetts till årets elitidrottskommun av tidningen Sport & Affärer som varje år gör en analys av de bästa idrottskommunerna i Sverige. Dessutom kommer Mora på plats 19 på listan över bästa idrottskommuner generellt i Sverige - av alla 290 svenska kommuner och bäst i Dalarna.

Det är tidningarna Sport & Affärer och Dagens Industri som varje år presenterar de mest framstående idrottskommunerna i Sverige i en rad olika klasser. För 2018 har Mora utsetts till Sveriges främsta kommun för elitidrott. I den listan är hänsyn taget till folkmängden.

I motivationen till utmärkelsen sägs bland annat:

”Med en befolkningsmängd 20 000 har klubbar och idrottsutövare från Mora vunnit ett stort antal mästerskapsmedaljer, allt från OS, World Cup till svenska mästerskap i flera idrotter: längdskidåkning, sprintskidåkning, rullskidor, alpint, skidorientering, snöskoter, dragracing och dans. Supernamnet är Stina Nilsson och Mora har elitserielag i ishockey och innebandy, samt många landslagsdeltagare i bland annat längdskidåkning. Mora kommun använder sina elitlag och enskilda idrottsstjärnor i destinationsmarknadsföringen och har ett bra kommunalt elitstöd, inklusive marknadsavtal med KAIS Mora och Mora IK, liksom ett mycket omfattande näringslivsstöd relaterat till Vasaloppets sommar och vintertävlingar.”

Tvåa efter Mora på listan med bästa elitidrottskommun blev Åre och trea Leksand tillsammans med Lidköping.

19:e plats för bästa idrottskommun

Dessutom kommer Mora på plats 19 – av landets 290 kommuner – som bästa idrottskommun överhuvudtaget och här tas ingen hänsyn till folkmängd. Men sin 19:e plats i Sverige är Mora bäst i Dalarna.

Så här skriver Sport & Affärer:

”Mora arbetar idag efter strategin Hållbara Mora med fokus på livskvalitet, hållbarhet och barn-ungdomar. Idrottsföreningarna genomför en viktig del av integrationsarbetet, främst sim-projekt och aktiviteter under loven. Mora är en av Sveriges starkaste idrottsdestinationer. Vasaloppet har 30 helårsanställda och tillsammans med 60 idrottsföreningar genomförs 11 skidlopp, 7 cykellopp och 5 löplopp med 100 000 deltagare, vilket skapar en årlig turistekonomisk omsättning på 250 miljoner kronor. Just nu är ett idrottspoliskt program är under utveckling.”

De tre bästa på listan över Sverige bästa idrottskommuner blev Karlstad, Linköping och Växjö.

”Jag vill tacka alla idrottsföreningar i Mora och alla som är engagerade som har gjort de här fina utmärkelserna möjliga! Det betyder mycket för Mora att vi blir bästa elitidrottskommun och att vi ligger i topp bland alla idrottskommuner i Sverige”, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) i Mora.

”Men det här priset grundas på oerhört många timmar som har lagts ner av ideella krafter. Det är ledare, tränare, aktiva, föräldrar, far- och morföräldrar, supportrar och många andra som får äran av priserna. Också Mora gymnasium har bidragit mycket eftersom många av våra idrottare och ledare har fostrats där”, säger Anna Hed.
  • Dela på LinkedIn
  • Dela på Google

Sidan uppdaterad den 1 oktober 2018.

• Anna Hed (C) Kommunalråd, ordförande Kommunstyrelsen
    Mora kommun
    792 80 Mora
    Växel: 0250-260 00

Visste du att....

... den förste urmakaren i Östnor var Krång Anders Andersson (1727-1799)?