Mot "värmen" i Norra Garberg

11 januari 2010
Norra Garberg Visa större bild

Området kallas av många för Moras skidparadis, en beteckning som inte saknar grund. Dessutom brukar det vara avsevärt varmare här än nere i centralorten när kylan slår till.

Vilket den gjort med besked i början av 2010. Termometern i Mora har pendlat kring -20 och då är det bara de allra mest hängivna skidåkarna som ger sig ut. Men årtionden av samlad erfarenhet säger att det på höjderna i Norra Garberg  är avsevärt mildare. I en artikel i Mora Tidning häromdagen kunde man läsa följande: "Medan skidmotionärerna, som eventuellt är ute i Vasaloppsterrängen, just nu fryser i tjugo minusgrader, kan den som tar bilen upp till Norra Garberg åka skidor i "värme".
- Här i Norra Garberg är det bara minus 7,5 grader, berättade stug- och spårvärdsansvarige Staffan Larsson på onsdagsförmiddagen."

Inte undra på att många väljer att köra de dryga två milen för att få njuta av åkning i behaglig temperatur.

Ett fenomen som bör undersökas

När mora.se tog bilen för att komma ifrån den 18-gradiga kylan i centralorten, var det därför i förhoppningen att komma till ett ställe där det bara var ungefär hälften så kallt.

Frusna  skidåkare Visa större bild
Julia Göransson, Nina Lager och Ulf
Andersson tränade i Vasaloppsspåret.
Temperatur: - 23 grader!

Redan den stora backen före Läde borde betyda en eller annan grad varmare när den passerats, men så blev det inte alls. Bilens termometer sjönk stadigt hela vägen uppför och när det var dags att svänga av vid slaktladan noterades -23 grader. Då dyker tre rimfrostiga skidåkare upp, på väg mot Mora.

- Åt vilket håll fortsätter Vasaloppsspåret, undrade trion som var klädd för träningsåkning.

När den frågan besvarats fick vi en kort pratstund med Nina Lager, Ulf Andersson och Julia Göransson. Som mycket riktigt var på träningsläger i Mora.

- Vi är sammanlagt 37 stycken från Haninge SOK som är logerade i Öna bystuga från den första till den 6 januari, berättade man. Men i dag var det i kallaste laget.

Att tipsa om Norra Garberg hade egentligen varit naturligt, men med tanke på hur temperaturen dittills hade utvecklats fanns det skäl att inte säga för mycket just den här dagen.

Något varmare på väg uppåt

Bilfärden gick vidare och vid avfarten till Hemulberg hade det blivit något varmare. Minus 18, med andra ord precis som i Mora. Ännu återstod dock en del klättring uppåt, kanske skulle kylan mildras en aning mot slutet. Dessvärre kom det inte att ske, i stället blev det -19 på parkeringen i Norra Garberg.

Normaltillståndet hade alltså rubbats just den här dagen. För att få en korrekt förklaring kändes det som en självklarhet att ringa till Hilding som njuter sitt pensionärsliv i Vikarbyn. I sin egenskap av professor i dynamisk meteorologi borde han vara mannen att klara ut vad som skett i lufthavet.

Experten ger besked

- Vintertid vid kallt väder är inversion ett vanligt förekommande fenomen, förklarade han. Begreppet innebär att luften är stabilt skiktad, det vill säga att den kallare luften som är tyngre ligger i lågt belägna områden där den kyls ner av den kalla marken. Varmare luft ligger därför på lite högre nivåer. Men om det börjar blåsa så rör vinden om i troposfären och då stiger kalluften uppåt, vilket gör att temperaturskillnaden mer eller mindre utjämnas. Kalluftslagret som ligger närmast marken vid inversion är dessutom tunt, så det behövs inte särskilt mycket vind för att det ska börja röra på sig. När solen står högre på himlen än i januari kan också solstrålningen lösa upp inversionen, men det alternativet gällde alltså inte den här gången.

Förhållandet den aktuella dagen understryker talesättet "ingen regel utan undantag". I vissa speciella vädersituationer kan alltså temperaturskillnaderna vara minimala vintertid, men i de allra flesta fall gäller det som generationer av Morabor konstaterat vid sträng kyla: Det är varmare i Norra Garberg än nere i Mora.

Vilket inte minst bevisas av det Staffan Larsson skriver i ett mejl den 11 januari: "Temperaturskillnaden mellan Mora Skidstadion och Garberg var ca 20 grader under hela helgen. I lördags morse hade Mora SkidStadion nära 32 minusgrader då det var -7 grader vid Garbergsstugan. Parkeringen och vägen var full av bilar under hela helgen, speciellt under söndagen, då det spridit sig att det var ett fantastiskt fint skidföre med -5 grader under dagen."

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 11 januari 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Rumbo Mats Aronsson i Östnor redan på 1820-talet startade det som sannolikt var Ovansiljans första bankrörelse?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213