Musik vid Siljan

2 juli 2010
Musik vid Siljan
Konsert på Knippoberget.

Evenemanget, som var nära en nedläggning i höstas, kunde vid årsskiftet meddela att festivalen kunde fortsätta ännu ett år, och Micke Börstell – VD & konstnärlig ledare – tog på sig uppgiften att skapa sin sjätte Musik vid Siljan-upplaga.

Mindre budget men ändå festival

- Det är tuffa ekonomiska förutsättningar, extremt kort framförhållning och dessutom är jag nu ensam kvar på festivalkontoret, säger Micke Börstell. Men med den betydelse Musik vid Siljan har för publiken – tillresta eller ortsbor – och med den ekonomiska omsättning en festivalvecka genererar så vore det dumt att inte hjälpa till att genomföra ännu en upplaga. Jag bor ju också i Siljansbygden, om än inte på heltid!

Årets festival bygger alltså mycket på samverkan och samarbeten. Ett bra exempel är Musik i Dalarna som ger en konsert med ”Asplund meets Bernstein” –
alltså Peter Asplund Quartet och DalaSinfoniettans kritikerrosade konsert som också blivit lika kritikerosad CD.

Brett musikaliskt utbud

Artistlistan för veckan i övrigt innehåller namn som Lill Lindfors, Romeo & Julia-kören, Carola, Kebnekajse, Malena Ernman, Bengan Janson, Anders Kilström & Uppsala Kammarsolister, Martin Fröst, Reason, Ann-Kristin Jones, Georg Riedel, Björn Granath, Rikskonserter Ethno, Roland Pöntinen, Divine, Treva, och många fler spelmän och musiker. Dessutom genomförs som vanligt ett antal kurser under veckan.

- I nuläget hade vi aldrig klarat detta ekonomiskt på egen hand, men genom samarbeten och gott stöd i tuffa tider så kan vi även i år ge publiken fina konsertupplevelser under en Musik vid Siljan-vecka, säger Micke.

Musik vid Siljan fortsätter alltså att vara en genrebred festival, och genom att skapa rätt förutsättningar för olika samarbeten så kan denna bredd och mångfald upprätthållas med bibehållna kvalitetskrav.

- Från nedläggningshot till en välfylld musikvecka känns jättebra! Det går förstås inte att klara varje år, men det är roligt att ha klarat en överlevnad åtminstone 2010, avslutar en trött men nöjd Micke Börstell. Som givetvis hoppas att ett beslut för 2011och fortsättningen inte dröjer för länge.

Programmet finns på Musik vid Siljans hemsida: www.musikvidsiljan.se

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 2 juli 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Sveriges första symaskinsfabrik startade i Östnor redan 1865? Den gick dock i konkurs tolv år senare på grund av att billigare amerikanska maskiner tog över marknaden.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213