Nio dagar fyllda av nyttiga aktiviteter

25 augusti 2009
Hälsoveckan 2009 Visa större bild
Bakom Hälsoveckan står Pege Andersson (Älvdalen), Marie Olsson (Orsa), Eva Malmqvist (Malung-Sälen), Bernt Persson (Mora) och Kerstin Lingqvist (Mora). Saknas på bilden gör Inger Skoglund-Hassis (Mora).

I år firar Hälsoveckan sexårsjubileum och blir dessutom en dag längre. I Mora är det StavgångsVasan som inleder, 9, 19 eller 3 kilometers promenad i Vasaloppsterrängen.

Det började med  Vasaloppskommunerna Malung, Älvdalen och Mora 2004. Två år senare kom Orsa med; dessutom har Leksand, Vansbro och Gagnef deltagit i tidigare upplagor av Hälsoveckan. Som är kraftfull manifestation för folkhälsan, med inte mindre än 150 deltagande arrangörer spridda över hela norra Dalarna.

Succé redan från starten

- Det var fantastiskt att se hur det här evenemanget närmast exploderade redan det första året, minns Bernt Persson, ordförande i Mora Folkhälsoråd. Och så har det fortsatt, det är nästan så att befolkningen inte räcker till för allt som erbjuds. Men hälsofrågor ligger tiden och att få ner sjuktalen är en viktig uppgift där Hälsoveckan kan stimulera till aktiviteter som kan ge bättre livskvalitet.

Även om det inte är möjligt att mäta hälsoeffekterna av just den här veckan finns det forskningsresultat som på ett odiskutabelt sätt styrker teorin om att motion främjar hälsan. Men det finns det annat som också gör. Till exempel mat, kultur och inre balans. Som alla tre utgör teman under Hälsoveckan tillsammans med det som kallas rörelse.

Ett lyft för deltagande arrangörer

Det som kan mätas är däremot hur en del arrangörers verksamheter påverkas. Folkhälsoplaneraren i Älvdalen Pege Andersson ger ett exempel:

- PRO och SPF fick fördubbla sin styrketräning efter det att man haft med den i Hälsoveckans program härom året. Att folk kommer och provar på olika saker och sedan pratar med vänner om vad man gjort lockar ofta nya deltagare, det ser vi ofta bevis på.

Kännetecknande för veckan är bredden. Inte bara i form av aktiviteter utan också när det gäller deltagarnas ålder. För de allra minsta, de som inte ens är medvetna om sitt deltagande, finns babysim. Sexåringarna kan gå på teater och titta på Björnes tandmagasin. Är man senior finns mycket att välja på; boule, gympa eller varför inte Smart vardag? Som ger tips om praktiska lösningar som underlättar vardagstillvaron.

Kommunerna deltar med många skolaktiviteter och även Landstinget Dalarna är med. Föreningar, organisationer och företag kan också räknas in, för en del företag kan det här också ett tillfälle att marknadsföra sina tjänster.

- Det gäller inte minst hälsoföretag där många också är nystartade, säger Pege Andersson.

Ett vakande öga

Hälsosektorn genomsyras som bekant inte enbart av nyttigheter. Det är också en arena som lockar till sig charlataner och allsköns humbug i skön förening. Sådant vill Hälsoveckan av naturliga skäl inte förknippas med.

- Vi har förteckning där produkter som inte visat sig ha någon verkan finns listade, berättar Bernt Persson. Därför kan vi se till att de inte finns med hos någon av arrangörerna.

Bland de 150 programpunkterna finns en stor spännvidd när det gäller arrangemangens storlek. Särklassigt störst i år blir de föreläsningar som Älvdalens kommun ska hålla för alla sina medarbetare. 800 personer kommer att lyssna och lära på det som fått namnet ”Relation Älvdalen”. Och som man finurligt nog valt att förlägga under Hälsoveckan.


Sven-Erik Nilsson

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 27 augusti 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den första skolundervisningen i Mora påbörjades 1643?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213