Nya naturreservat på Venjansskogen

23 juni 2010
Familjen Karis
Familjen Karis bjöd på vacker musik. Fr.v. döttrarna Annika och Christina,
på dragspel mamma Doris.

Sju mil från centralorten

En ljum sommarkväll med sol över Gåstjärnskölen gav en perfekt inramning till ceremonin när Mora kommun begåvades med inte mindre än sex nya naturreservat. Ägda av staten och förvaltade av länsstyrelsen, som vanligt är i dessa sammanhang, men belägna i kommunen. Närmare bestämt i den allra västligaste delen, ett par mil från Venjan och alldeles nära gränsen till Malung-Sälens kommun.

Området består av skogs- och myrmarker, och reservaten bildades egentligen redan 2007 men invigningen kom att dröja till den 22 juni. Den ägde rum på Gåstjärnskölen som tillsammans med Nordbläster, Gessi, Hartjärnsberget, Skärmyren och Ålderfljot utgör de sex nytillskotten.

Platsen för invigningen var onekligen väl vald, för den bjöd på en vacker utsikt över Dragsjön och i ett fiskgjusbo några hundra meter bort satt honan och ruvade sina ägg. Förmodligen med blicken riktad mot det 50-tal personenr som samlats vid vägslutet på sluttningen ner mot sjön.

Ceremonin inleddes av familjen Karis, mor och två döttrar, som sjöng några verser ur Venjansvisan. En variant av "Om sommaren sköna", men här med en text helt ägnad åt deras egen by.

Spjut Bo Aandersson Visa större bild
Spjut Bo Andersson, Norra Venjans
Besparingsskog.

En långvarig process

Om tillkomsten av naturreservaten berättade sedan Spjut Bo Andersson, representant för Norra Venjans Besparingsskog.

- Redan 1985 började diskussionerna om en eventuell omarrondering i Venjan. Men för många skogsägare kändes det lite tungt att lämna bort en del av sitt innehav när man inte visste hur det skulle komma att tas om hand i framtiden.

Vartefter åren gick så blev stämningarna mer positiva och 1996 hade man nått enighet och kunde lämna in en ansökan till Lantmäteriet. Därefter startade processen som blev klar tio år senare.

Kaffeservering
Serveringen sköttes av dräktklädda ungdomar från Venjan.

- Fyra olika förrättningslantmätare från Skogsstyrelsen var inblandade i värderingen eftersom det förekom en del jävssituationer. Men när allt var klart var också alla skogsägare nöjda. För nu hade de sin "egen" skog och slapp i många fall ett krångligt samägande med personer som oftast bodde långt bort och saknade intresse för skogen.

Han menade att omarronderingen var en de mest lyckade i Dalarna och den fick också till följd att sex tidigare besparingsskogar blev en; Norra Venjans Besparingsskog.

- De nya naturreservaten är en effekt av de nämnda förändringarna och ett gott samarbete mellan fastighetsägare, skogsägare, lantmäteriet och länsstyrelsen. Reservaten har inte gjort särskilt mycket intrång, eftersom det till stor del handlar om myrmark.

Bengt-Åke Rehn Visa större bild
Moras kommunalråd Bengt-Åke Rehn
berömde Venjansbornas kreativitet.

Lyckade omarronderingar i Mora

Kommunalrådet Bengt-Åke Rehn (S) erkände i sitt tal att det var första gången han varit så här långt västerut i kommunen. En brist som han med säkerhet delade med fler besökare den här dagen.

- Omarronderingarna som gjorts i Mora kommun har gett bra resultat och utmärkts av gott samarbete mellan alla inblandade. Vid mina besök i Venjan har jag kunnat konstatera att här finns både kreativitet och en vilja att jobba för bygdens bästa. Och jag är övertygad om att de nya naturreservaten kommer att vara till nytta för utvecklingen framöver.

Maria Norrfalk Visa större bild
Landshövding Maria Norrfalk brände av
det blågula bandet.

Lagom till landshövdingens entré i den rustika talarstolen hördes plötslig göken. En ljudkuliss som gav ett extra lyft åt invigningen.

- Naturreservat är viktiga både för naturen själv och för oss som vill vara där, menade Maria Norrfalk. För min del är det ett rekord med invigning av hela sex reservat samtidigt och jag är verkligen nyfiken och tänker ge mig in i dem. Förmodligen redan nästa vår. Vi avslutar nu en lång process och går in i en ny era och jag vill då tacka alla er som varit med under den här resan.

Efter ytterligare musikunderhållning av familjen Karis och efterföljande kaffeservering kunde deltagarna välja mellan två guidade turer. Den ena ut på myrområdena under en timme, den variant som den skogsvana landshövdingen anmälde sig till. Den andra var lite kortare och visade fågellivet på några myrar alldeles i närheten.

Efter påfyllning av kaffe och lite småprat var det dags att återvända. Spanande efter hjortronblom och med ett par avstickare, dels förbi Norrbläster och sedan för att titta på ännu ett häckande par fiskgjusar i närheten av Siljansfors.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 23 juni 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... gravfältet på Sollerön grävdes ut 1928?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213