På kryss med Gustaf Wasa

12 juli 2009
Gustaf Wasa Visa större bild

Det tyckte också de 44 personer som bordade M/S Gustaf Wasa i slutet av juni för en två timmars lunchkryssning. En måndag, den enda dag i veckan då den gamla skönheten besöker Mora. Hit kommer den då från hemmahamnen i Leksand på en trad som också innefattar ett stopp vid längst ut på Långbryggan i Rättvik. Turen till Mora hade lockat 64 passagerare som strax före klockan 13 steg i land på Ångbåtskajen i Mora.

Ett av Sveriges äldsta fartyg i drift

Bara för att några minuter senare ge plats för en väntande skara som ville ut ett par timmar och andas lite sjöluft. Kanske också äta en bit mat och samtidigt njuta av utsikten genom salongsfönstren i den 133 år gamla skönheten. Som faktiskt seglat på Siljan i alla år från stapelavlöpningen 1876. Inte i originalutförande förstås, ombyggnader av olika slag har skett genom åren och den mest omfattande gjordes efter branden 1982 då Gustaf Wasa fick sitt nuvarande utseende. Fram till 1958 var hon ett ångfartyg men det året byttes maskineriet till dieseldrift och i dag tronar ett par turboladdade Volvo Penta i maskinrummet.

Gustaf Wasa Visa större bild
Anki Akol säljer kryssningsbiljetter.
Vid landgången stod Anki Akol som i många år varit stewart ombord och ansvarat för allt som har med passagerarna att göra. Nu hade hon konduktörsväskan över axeln och sålde biljetter, efter avgång bar det iväg ner till byssan för att laga mat. Och sedan servera den. Lite hjälp hade hon förstås, en kock och en servitris fullbordade personalstyrkan på de två nedre däcken.

Rutinerad skeppare

I styrhytten residerade skepparen Erik Jalking. Med 21 säsonger ombord, varav de sista fem-sex som skeppare, är han en sällsynt allkunnig resurs som inte bara kan sköta navigeringen utan också allt som har med maskinrummet att göra.

Gustaf Wasa Visa större bild
Erik Jalking, skeppare.
Vintertid jobbar han som maskinist ombord på fartyg i Östersjöfart men när våren kommer vänder han hem till Leksand för att ta sig an Gustaf Wasa.

Som sakta gled ut från kaj med kurs på sundet vid Tingsnäs. Det som leder ut i Österdalälven där en styrbordsgir vänder stäven ut mot Siljan. Långt bort i det lätta soldiset skymtade ångbåtsbryggan på Sollerön och lite längre ut syntes den lilla ön Soldkalven. Men så långt skulle vi inte på de knappa två timmar som stod till buds.

- Jag brukar vända en bit neråt Nusnäs, avslöjade Erik Jalking.

Utanför båthamnen i Sanda pågick seglarskolan för fullt och små optimistjollar kryssade omkring i den svaga vinden vid Sandön. Som med sina strand lockat båtburna badare, medan andra lågvid Sanda som, precis som namnet antyder, erbjuder en lockande sandstrand. Med söderläge, dessutom.

Där Siljan vidgade sig i höjd med Siljanssågen ökade skepparen farten. Med motorerna brummande i1 200 rpm gör Gustaf Wasa ungefär 9 knop och fortare kommer det inte att gå.

- Men när vi åker till och från Rättvik ökar jag en aning, berättade han.

Gustaf Wasa Visa större bild
Thomas Berg och Sanna Steffansson.

Premiärkryssning för Thomas och Sanna

Passagerarna njöt av det strålande vädret. En knappt märkbar bris krusade Siljans yta och inne i salongen hade maten kommit på bordet. Ute på fördäck satt några soldyrkare, bland andra Thomas Berg och Sanna Steffansson från Haninge. De kom till Sollerön dagen innan på motorcykel och bor hos hans syster.

- Trots att jag bott i Mora har han aldrig åkt med Gustaf Wasa så nu kändes det som att det var hög tid. För Sanna är det första besöket i Mora, eftersom vi inte varit ihop så länge.

Kryssningen första ben gick utanför Färnäs och Nusnäs. Förbi Bliktpunkten som den här sommaren fått nytt liv som nöjespalats med dans på schemat. Vidare ner mot Dragnäsudden, men innan vi kom så längt gjorde skepparen en styrbordsgir som förde oss mot Sollerön. Och så ännu en, innan kursen lades norr om Rattholmen tillbaka mot Mora.

Där på kajen hade nu en ny skara kryssningsgäster samlats. Gott och väl lika stor som den som just stod i begrepp att kliva av. För snart skulle returresan starta mot Rättvik och Leksand. En del av de som stod i färd att embarkera var säkert nya passagerare, andra var sådana som gjort en dagkryssning till Mora och haft ett par timmar till förfogande i norra Dalarnas handelscentrum. Alla kunde de se fram emot ännu en härlig tur över hela Siljan.

Sven-Erik Nilsson 
 

Siljan Visa större bild
Ut på Siljan, i bästa tänkbara väder.

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 12 juli 2009.

Sök på webbplatsen

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213