Pers Anna Larsson blev årets kulturpristagare

19 oktober 2011

Pers Anna Larsson Visa större bild

Ny kulturscen skapad med egna pengar

”Mora kommuns kulturpris 2011 går till Pers Anna Larsson för skapandet av Vattnäs konsertlada, som gett Moraborna en unik möjlighet att på hemmaplan ta del av de mest fantastiska konserter och artister i världsklass.”

Så lyder kulturnämndens motivering och den här gången är det alltså en operasångerska med klara kopplingar till Mora som får ta emot diplom och 15 000 kronor. Konsertladan ligger på den familjens egen mark och är frukten av en idé som utvecklades i samspråk med musiker från byn i samband med en kräftskiva. Ännu är inte konsertladan helt färdiginredd, men det hindrade inte att den invigdes redan i somras med fyra olika konserter. Och fler ska det naturligtvis bli; en julkonsert den 18 december, nyårskonsert den 31 december och i maj nästa år står en Zornkonsert på programmet.

Konsertladan Visa större bild
Konsertladan i Vattnäs gav Pers Anna Larsson årets kulturpris.

Både musik och teater

Men det ska också spelas teater i ladan. Sommaren 2012 blir det inget traditionellt Zornspel som annars ägt rum vartannat år, i stället kommer teatergruppen att sätta upp en pjäs om häxprocesserna i Mora under 1600-talet.

- Prispengarna tänker jag använda till att sätta in en braskamin i konsertladan, berättade Pers Anna Larsson när hon tog emot priset just innan hon skulle hålla ett föredrag på Kulturhuset, händelsevis om Vattnäs konsertlada.

Samtidigt med kulturpriset delas traditionellt två kulturstipendier ut. Stipendierna söks och i år hade sju ansökningar kommit in till nämnden. Som valde att ge det ena stipendiet till Hållams Linnea Henriksson, textilkonstnär, och Johan Lundberg, bildkonstnär. Båda har givetvis sina rötter i Mora och det kan nämnas att Johan Lundberg faktiskt fick stipendiet redan 2005. I statuterna sägs dock endast att stipendiet inte kan utdelas två år i rad till samma person, att få det mer än en gång är följaktligen inget problem om något år förflutit mellan ansökningarna.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 19 oktober 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Mora IK fyllde 75 år 2010?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213